Rufella Creative Commons License 2009.03.10 0 0 340
folyt.
"Az egész kongresszus, hogy el ne unja magàt, kiràndult hàrom napra Philadelphiàba. Ott rögtön siettem régi iskolàmba, Bryin Mawr College-be. Megtudtam, hogy ösztöndij-ügyekben most az uj történelmszakos tanàrnö illetékes. Elöadtam kérésemet.
A szikàr angolszàsz hölgy szenvtelenül hallgatott végig és azutàn feltette a kérdést:
- Magyaràzza meg nekem, Dr. Bobula, hogy mi érdekünk nekünk, hogy megmentsünk egy magyart? A magyarok egy, minden nyugati fajtàtol idegen nép, nomàd lovasok, kivülröl, eröszakosan hatoltak Europàba, ràtörtek békés, mûvelt nemzetekre, barbàrul égetve és rabolva. Azota sem csinàltak màst, mint bajt mindenki màsnak. Az utolso hàboruban is. Erdekünk nekünk, hogy megmaradjanak?
A felszolitàsnak eleget tettem és amit elmondtam egy félora alatt, azt hosszu lenne leirni - magyarok ugyis tudjàk. A nehéz félora utàn, egy magyar lànynek adando ösztöndij biztos igéretével tàvoztam, de mégis keserü volt a szàm ize.
Mit ér, ha egy, vagy két, vagy hat magyar gyereknek kiverekszem a nyomorult ösztöndijat, a rendelkezésre àllo rövid idö alatt? Az amerikai intellektüelek oriàsi többségében tovàbb él ez a fertelmes, hazug kép a magyarokrol, amit a csehek és rabolni készülö tàrsaik festettek rolunk, költséget és fàradtsàgot nem kimélve, sokan és hosszu idön àt. A mi illetékeseink ezt nem nem tudtàk, vagy nem törödtek vele. Mi a teendö?
...Màsnap a kongresszus muzeumokat làtogatott. Elöször az egyetemi muzeum termein szàguldottunk àt, de az emeleten egyszerre megàlltam, az UR vàros kiràlysirjaibol kikerült sumir leletek termében. Néztem a szobrokat, az arcokat, edényeket, ékszereket, fegyvereket, a diszitö motivumokat. Hiszen tudtam én a sumirokrol, màr az egyetemen, Mahler professzoromtol, olvastam roluk Wooley könyvét, melyben meghirdette, hogy a sumirok teremtették meg a vilàg elsö magas civilizàciojàt. De ez màs volt. Hirtelen àtàramlott rajtam az az érzés, hogy ezekhez a nagyon régi emberekhez nekünk magyaroknak valami közünk van! De mi?
Evtizedek tàvolàbol derengett, hogy egyetemi hallgato koromban a <tudomànyos bolondgombàk> sorozatàban hallottam emliteni a sumir-magyar rokonsàg elméletét. Igaz lehetne? Ki beszélt rola és mit mondott?
...Muzeum-zàràsig keringtem a sumir tàrlok közt. Làttam egy tökéletes fokost, elektrumbol. Aztàn szidtam magamat. Délibàbot làtok! Ezek ötezer éves leletek. Hogy lehetne közük a magyarsàghoz?.."
Előzmény: Rufella (339)