Athila Secundus Creative Commons License 2009.03.19 0 0 406

„Stonehenge” az Uralban?

 

Szenzációs régészeti leletre bukkantak Baskiria keleti részén archeológusok: a neolitikumból származó csillagvizsgáló korát több mint ötezer évesre becsülik.

 

A szabályos koncentrikus köröket még az ötvenes években vették észre katonai légi felvételeken, ám a képek a közelmúltig szigorúan titkosnak minősültek, csak most váltak kutathatóvá.

Egy száz méter átmérőjű kör mentén elhelyezkedő bonyolult erődítményrendszerről van szó, amelynek kőoszlopait pontosan a kelő és a lenyugvó hold szerint tájolták. Az építmény és a híres angliai Stonehenge meglepő a hasonlatosságot mutat, ráadásul mindkét objektum ugyanazon a földrajzi szélességi fokon fekszik. A tudósok meggyőződése szerint a két csillagvizsgáló egykoron kapcsolatban állt egymással.

A régészek, akik jelenleg a terület előzetes feltárásánál tartanak, nem tudják megválaszolni a kérdést, hogy kik és mi célból építették ezt a rendkívüli létesítményt, de reményeik szerint jövőre a kőkorszaki csillagvizsgáló rekonstrukciója során fény derülhet némely titokra.


(NG Online, MTI)

 

2005. augusztus

 

http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=3&id=5321