Törölt nick Creative Commons License 2009.04.19 0 0 7845
(Ne hidd, hogy csak a nők privilégiuma!)

A helsinki turista-bérletről mondanék még egy-két dolgot, hogy lásd, mennyi mindent nem tudsz még pontosítsam a használatát "jó tudni" alapon. ;) (Hátha valaki nem nézett a linkeknek utána.)
A turista-bérlet egy chipkártya, amit első használatkor érvényesíteni kell azzal a fekete, számos-kijelzős dobozzal, ami minden járművön (/metróbejáratnál) ott van. Azért érvényesítjük, hogy szegény tudja, hogy honnantól számolja az érényesség idejét.

Érvényesítés után már nem kell használnunk azt a bizonyos fekete készüléket - kivéve a buszon, mert ott a sofőrnek bizonyítanunk kell, hogy fizettünk az utazásért.

A használat (és az érvényesítés) a fekete dobozzal úgy zajlik, hogy a készülék aljánál lévő bankkártyás résbe ütközéig (=teljesen) be kell nyomni a chipkártyát, ha érzékeli, gondolkozik vagy három másodpercig (ez elég arra, hogy kétségbe essen az ember: "jajistenemmivan"), ha megfelelőnek találta az érvényességet, felvillantja a zöld lámpát a tetején, és ezzel egyidőben kiköpi a kártyát. Nem mellesleg közben ki is írja a kijelzőre, hogy meddig érvényes (dátum, óra-perc), így mondjuk a villamoson le lehet ellenőrizni magunk teljesen szabadon.

(((Milyen jó is lenne hasonló hatékonyságú chipkártyás rendszerekkel otthon találkozni! Semmit nem kellene tenniük, mint egy az egyben átemelni a rendszert.)))
Előzmény: Verukka (7844)