Törölt nick Creative Commons License 2009.05.18 0 0 668

Ülést tart a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács

 

A június eleji európai parlamenti választásokról és a nemzeti érdekképviseletről, továbbá egy új nemzetpolitika szükségességéről tárgyal pénteki budapesti ülésén a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) - mondta el az MTI-nek Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke csütörtökön.

 

Németh Zsoltot a KMAT elnöke, Tőkés László Királyhágó-melléki püspök, európai parlamenti képviselő kérte fel arra, hogy a rendezvény házigazdája legyen.
A fideszes politikus hangsúlyozta, a Kárpát-medencei magyarság szempontjából jelentős intézménynek tartja a KMAT-ot, amely nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a határon túli magyarság "a mindenkori politikai széljárásoktól függetlenül" intézményi garanciával gyakorolhassa jogait. "Ezt nevezzük autonómiának" - folytatta a külügyi bizottság elnöke, aki szerint ebben van előrelépés, különösen a Vajdaságban.

A pénteki budapesti ülésen meghívottként beszédet mond Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.
Németh Zsolt közölte, az ülésre meghívták Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét is, de a házelnök valószínűleg nem tud részt venni a tanácskozáson. A külügyi bizottság elnöke úgy tudja, hogy a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja nem fogja magát képviseltetni az ülésen.