Nicsinyo Creative Commons License 2009.06.04 0 0 483
M.A.:

<<...amaz idôkben Bosznia és Hercegovina is, nem csupàn avar uralom alaltt àllott, hanem lakossàga is részben még magyar és besenyô volt, de amely népmaradvànyok a kereszténység fölvételével elszlàvosodtak, azért mert a keresztény papsàg a kereszténységnek sokàig illenàllo e nép pogàny nyelvét tiltotta és annak minden emlékét is következetesen irotta, de amely iràst késöbben a szlàv majd az osztràk uralom is, most màr politikai okokbol ugyanugy folytatott. ..
A balkàni szlàvok a kereszténység fölvételével az iràs mesterségét is megtanulvàn, elsô iràsukként a bizànci ujgörög betüsorbol szàrmazott glagol, majd utobb a cirill iràst hasznàltàk. Miutàn azonban a görögök màr ezredévek ota csakis a balrol-jobbra halado és egymàs alà következô sorvezetést , illetve nàluk kacskaringobani sorvezetés ismeretlen volt, vilàgos, hogy a szobanforgo alapitàsi emléktàbla* szerzôje anank ilyen sorvezetését csakis magyariaktol örökölhette...>>

*1955-56-ban talàltak Hercegovinàban, Humac helységben, a ferences baràtok kolostoràban egy elég nagy cirilbetûs fölirattal boritott kôtàblàt, amelyen az egyetlen sor szintén kacskaringoban halad ( mint a krétai régi irott tàblàkon)
Előzmény: Nicsinyo (481)