Nicsinyo Creative Commons License 2009.06.10 0 0 81
Ezt a történetet azoknak a figyelmébe ajànlom, akik összetévesztik a teljes, örökérvényû igazsàgot a sajàt szemszögükbôl làtott részigazsàggal. Az ô kis részigazsàgukat rà akarjàk kényszeriteni a többiekre, mert elvakultsàgukban nem làtjàk a többit. S emiatt képesek összeveszni egymàssal, kigunyolni, lenézni a màsikat. Van egy-két igy viselkedô olvtàrs a forumon.

A VAKOK ÈS AZ ELEFÀNT

Egyszer egy vakok gyülekezete megjelent a kiràlyi udvarban.
A kiràly igy szolt hozzàjuk:
- Milyen sajnàlatos, hogy nem làthatjàtok csodàlatos palotàmat és gyönyörüszép viràgos kertemet! Lenne-e valami, amit szeretnétek megtapogatni?
A vakok kis gondolkodàs utàn azt mondtàk, hogy még soha nem tapogattak meg egy elefàntot. Erre a kiràly elövezettetett egy elefàntot, a vakok körülàlltàk és mindegyik megtapogatta a maga elé esö részét. Az egyik a fülét, a màsik a farkàt huzkodta meg, a harmadik a làbàt karolta àt, a negyedik az agyaràt, az ötödik az ormànyàt fogta meg...stb.
- Na miutàn megtapasztaltàtok, hogy milyen is az elefànt - mondta nekik a kiràly egy idö utàn - ki tudnà nekem meghatàrozni?
- En! - kiàltotta az elsö - az elefànt széles és vastag mint egy fal. (ez az lehetett, aki az elfànt hasàt, hàtàt tapogatta meg)
- Nem igaz! - mondta egy màsik - inkàbb hosszu és vékony, mint egy kigyo. (ez bizonyàra az volt, aki a farkàt huzta meg)
- Dehogyis! - bizonygatta a harmadik - Mindketten tévedtek, az elefànt vastag és hosszu, mint egy oszlop! (valoszinüleg az volt ez, aki a làbàt karolta àt)
- Mindnyàjan tévedtek - kiabàlt a következö -, én jol kiatapasztaltam. Az elefànt olyan mint egy hegyes karò! (ez az agyaràt foghatta meg).
Es igy tovàbb és igy tovàbb, egymàs szavàba vàgva erôsködött mindegyik, hogy neki van igaza. A körülöttük levô közönség pedig dölt a nevetéstöl.
Végül is a kiràly igy szolt:
- Mindnyàjan jol szorakoztunk ezen az eseten, amely azonban tanulsàgos lehet szàmunkra. Mindnyàjunknak megvan a sajàt véleménye a vilàgrol, ez azonban hatàrokhoz kötött, s a valosàgnak egy kicsi részét képezi csak. Mint a vakok esetében. Ha azt képzeljük, hogy a valosàg ezen része egyenlö a teljes valosàggal, akkor mi is vakok vagyunk.