HegyenVolgyon Creative Commons License 2009.06.22 0 0 2850

Sziasztok!

 

A vezérlés-értőkhöz szeretnék kérdést intézni.

 

hamarosan kész a házikóm, nemsokára beköltözés, fűtésrendszer már kész, nem variálható, a termosztáto(ka)t szeretném lassan megvenni, ha sikerül kitalálnom, milyet érdemes vennem, illetve, hogy van-e szükségem helyiségenkénti szabályozásra.

 

 

Vázolom a lényeget:

 

A ház kb 105 nm lakótér + garázs ami nem fűtött. 30-as hőszigetelőtégla + 12 cm EPS, a padlóban 6 cm EPS. A födémen is lesz 15 cm EPS.

A kazán egy Saunier Duval kondenzációs, lángmodulációs asszem 27 kW.

Padlófűtés az előszobában, nappaliban, konyhában, a két fürdőben és a szobák közötti közlekedőben, falfűtés a 3 hálószobában, és a nappali egyik falán is vész esetére, állítólag nem fog kelleni bekapcsolni.

A padlófűtés gyakorlatilag egy kör, egy szivattyúval, egy termoszeleppel leszabályozva a falfűtés előremenő hőfokáról értelmes 30 fok körülire, a falfűtés meg minden szoba külön kör, külön szivattyúval, tehát 4 kör.

 

A vezérlés helyiségenkéntire van tervezve, az összes helyiségben megvan a termosztátnak a csövezés. Gondolom ez a "szabvány" rendszer, amikor fűtéskérés érkezik az adott termosztáttól, akkor indul annak a körnek a szivatyúja, + a kazán.

 

Nem lesz külső időjáráskövető egység, van viszont a nappaliban egy légfűtésű kandalló, valamint a fürdőkben még egy-egy törölközőszárító radiátor.

 

A szobák ajtajai sokat lesznek nyitva, kicsi gyerekek, ide-oda rohangálás miatt.

 

 

 

Azt hiszem, minden lényegeset megosztottam, íme a kérdéseim:

 

- megtakarítok-e a helyiségenkénti szabályozással?

 

- ha igen, ennek mértéke nagyobb lehet-e, mint a több kapcsolgatásból adódó kazán-amortizáció?

 

- ha a helyiségenkénti mellett döntök, jó ötlet-e a következő: a nappaliban felszerelve a padlótemperálás szabályozására egy Beryl IT1, a többi helyiségben egy-egy Computherm Q3, a fürdőben esetleg egy Q7?

 

- Érdemes lenne-e a kazánt olyan alacsony hőfokon (pl 35 fok) járatni, hogy folyamatosan mehessen a falfűtés és a padló is, vagy így nem lenne gadaságosabb,  mint a kapcsolgatós üzem?

 

Köszi és várom a válaszokat, üdv: Gábor.