Rufella Creative Commons License 2009.06.26 0 0 476
Ejnye-bejnye Bagatur...(miért a lenézô stilus?)
Ez a kérdés nem is olyan nyilvànvalò, mint amilyennek làtszik.
Ugyanis ugy tudjuk, hogy a fekete és fehér hun megkülönböztetés égtàji jellegû: a feketék az északi tàjon (Kina), a fehérek pedig délen (India) szerepeltek volna.
DE!
India mai lakossàga is fekete bôrû! Feketébbek a négereknél. A feketeség nem rasszjel. S a régi "szerecsen" jelzô vajon mit jelenthetett: négert vagy csak fekete arcszinût?
Zavarò tény az is, hogy pl. a KM-ben is létezett egyszer egy Fekete Magyarorszàg. Vajon azért mert itt a lakossàg fekete bôrû volt, vagy szerecsen, vagy néger? Vagy ezen is csak egy északi tàjegységet értettek annak idején?
A hunoknàl nem logikus viszont, hogy miért pont az északi részen lévôket nevezték feketéknek (ahol kevesebbet napfürdôzhettek, tehàt bôrük vilàgosabb lehetett)?
Aztàn ott van pl. Magyar Adorjàn, aki Fehérnek a kunokat nevezi, s müvészetükben làtja erre a magyaràzatot: "...vallàsosszineik a fehér és a kék voltak... szent növényeik a fenyvek és a csillagalaku, hatszirmu fehér viràgok, nàrciszfélek...szent féme az ezüst, amelynek szine fehér és a természetben fenyôàgszerû jegecekben fordul elô...". Fekete kunoknak pedig a történelembôl ismert hunokat tartja, vagyis Atilla hunjait. Mivel ezek szerinte fekete és a piros viseletben jàrtak (vagy sötétbarnàban). Szerinte a kunok (fehér hunok)szôkék voltak, mig a hunok (fekete hunok) barnàk vagy feketehajuak voltak.
Szoval szerintem kàr lenézni bàrmilyen véleményt is, mert koràn sem tisztàzott még ez a kérdés.