Törölt nick Creative Commons License 2009.06.29 0 0 1412

Konkrétan a gomba, vagyis Kombucha-gomba tulajdonképpen nincs is. Miből áll össze a "lepény"?

 

http://www.happyherbalist.com/analysis_of_kombucha.htm 

 

Ahogy itt írják, az Acetobacter Aceti baktérium, illetve aerob (oxigénigényes) társai, ecetsav és glukoronsav mellett, a gombatelepnek nevezett képződményt összetartó cellulóz- és nyálkaanyagot is termelik.


A nemrégiben kimutatott Gluconacetobacter Kombuchae hasonlóan, ő nitrogénen él. Nitrogéntartalom főleg a feketeteát jellemzi, a fermentációs eljárásnak köszönhetően (nagyvonalakban fonnyasztás, erjesztés, szárítás).


További ismert baktériumok:


Bacterium gluconicum

Bacterium xylinum

Acetobacter xylinum

Acetobacter xylinoides

Acetobacter Ketogenum

Lactobacilus  aerobic (tejsav és nyálkaanyag-termelés, nem mindig található a Kombuchában)

Pediococcus anaerobic (tejsav és nyálkaanyag-termelés, nem mindig található a Kombuchában)

 

Élesztőgombák:


Saccharomycodes ludwigii
Saccharomycodes apiculatus

Schizosaccharomyces pombe

Zygosaccharomyces

Saccharomyces cerevisiae   (pékélesztő)

Saccharomyces boulardi  aerobic or anaerobic (alkohol)

Brettanomyces aerobic or anaerobic (alkohol, ecetsav, gyakran található a Kombuchában)

Zygosaccharomyces kombuchaensis, ez egy másik, nemrégiben azonosított faj (alkohol, szénsav).


Ezek közül az anaerob (nem oxigénigényes) fajok elélhetnek odabenn is, már amelyik túléli a viszontagságokat.

Előzmény: liquid__ (1411)