Konkrétan a gomba, vagyis Kombucha-gomba tulajdonképpen nincs is. Miből áll össze a "lepény"?
http://www.happyherbalist.com/analysis_of_kombucha.htm
Ahogy itt írják, az Acetobacter Aceti baktérium, illetve aerob (oxigénigényes) társai, ecetsav és glukoronsav mellett, a gombatelepnek nevezett képződményt összetartó cellulóz- és nyálkaanyagot is termelik.
A nemrégiben kimutatott Gluconacetobacter Kombuchae hasonlóan, ő nitrogénen él. Nitrogéntartalom főleg a feketeteát jellemzi, a fermentációs eljárásnak köszönhetően (nagyvonalakban fonnyasztás, erjesztés, szárítás).
További ismert baktériumok:
Bacterium gluconicum
Bacterium xylinum
Acetobacter xylinum
Acetobacter xylinoides
Acetobacter Ketogenum
Lactobacilus aerobic (tejsav és nyálkaanyag-termelés, nem mindig található a Kombuchában)
Pediococcus anaerobic (tejsav és nyálkaanyag-termelés, nem mindig található a Kombuchában)
Élesztőgombák:
Saccharomycodes ludwigii
Saccharomycodes apiculatus
Schizosaccharomyces pombe
Zygosaccharomyces
Saccharomyces cerevisiae (pékélesztő)
Saccharomyces boulardi aerobic or anaerobic (alkohol)
Brettanomyces aerobic or anaerobic (alkohol, ecetsav, gyakran található a Kombuchában)
Zygosaccharomyces kombuchaensis, ez egy másik, nemrégiben azonosított faj (alkohol, szénsav).
Ezek közül az anaerob (nem oxigénigényes) fajok elélhetnek odabenn is, már amelyik túléli a viszontagságokat.