Törölt nick Creative Commons License 2009.08.01 0 0 1419

Úgy néz ki, bevált az új bödön. Oldalába építettem egy infúziós csövet (egyelőre, de műanyag leeresztőcsap is lehet még belőle) ehhez csak egy 3,5 mm-es lyukat kell fúrni, amibe a 4 mm-es cső tökéletesen beszorul. Belekínozni sem nehéz, csak ollóval ferdére kell vágni a cső végét, utána be lehet húzni a lyukba, kézzel vagy fogóval.

 

Azért nem fúrtam lejjebb, mert lefelé egyre édesebb és éretlenebb szokott lenni az ital, itt pedig a szakaszos rátöltés, fogyasztás, ismételt rátöltés a cél. Minél magasabbra sikerül feltornászni a szintet, arányaiban annál kevésbé hígítódik a folyadék a rátöltés miatt, így már másnap iható.


De ilyen módon több lyukat is lehetne rá fúrni, az üvegfúráshoz képest ez már gyerekjáték. Az üveg könnyen reped, csak lassan lehet fúrni, élre köszörült falfúró kellett hozzá (falfúrók hegyében vidiabetét van, melynek nem ellenfél az üveg, eltekintve kínai gyagyitól, ami viszont meghátrált egy befőttesüvegtől).


A nagy bödön tetőrészének van egy 2 mm-es belső pereme, ami leesést gátolja, de Kombucha-célra ez csak ártogat. Nem csak a levételt nehezíti, a felrakást is. Tehát ezt a peremet késsel kivágtam, a tető illesztése ettől még tökéletes, viszont így sokkal jobban kezelhető.

 

Tetőn gyárilag látható egy kör, ennek mentén nyílást vágtam, majd egy filteranyagot ragasztottam rá celluxszal próbaképpen, de végleges megoldásként kétoldalas ragasztóval célszerűbb. A filter egy elhasznált, hengeres, 10 collos aktívszenes víztisztítóbetét külső részéről származik, de természetesen vászon stb. is jó helyette.