klsderm Creative Commons License 2009.08.16 0 0 2228
Tisztelt Dorothy76!
Hosszú kérdés, hosszú válasz! Bocsánat.

A szőrtelenítésnél a kozmetikai igény az, hogy ne legyen, ne nőjön hosszú ideig szőrzet ott, ahol nem kívánatos, ne gyulladjon be emiatt a szőrtüsző és a bőr, és egyáltalán: ne kelljen a szőrzettel foglalkozni. Ha valaki belemélyed, mint Ön is ezekbe a dolgokba, sok, látszólag nem logikus kapcsolatot vél felfedezni.
Miért van az például, hogy a tudomány ennél sokkal kacifántosabb dolgokat is megoldott már?

A szőrzet eliminálása, a hajhagyma elpusztítása, úgy hogy a bőr közben épen megmaradjon nagyon nehéz feladat. Itt nem a MINDEN VAGY SEMMI TÖRVÉNYE uralkodik. Ez nem foghúzás! Úgy kell a bőrben megégetni egy szervecskét, egy függeléket, a hajhagymát, hogy más ne károsodjon. Ha kis energiát adok, semmi sem történik, ha elegendőt, akkor a tüsző elpusztul, a bőr épen marad, ha túl sokat, akkor minden megég. Minél jobb egy gép, annál inkább különbséget tud tenni az elnyelődő energia leadási helye között (a hajhagymába mindent, a környezetbe semmit) és minél gyakorlottabb egy kezelő, annál inkább mer erősebb energiákkal dolgozni.
A hajhagymát csak akkor lehet érdemben roncsolni, ha elegendő energiát tud felvenni és ezáltal „elégni a bőrben belül” (ez felveti azt a kérdést, lehet-e fájdalmatlan egy korrekt kezelés?). Ezért optimális a növekedési szakasz, mert akkor sok pigmentet termel a szőrtüsző, ami a lézerfény számára látható. Tehát ekkor szabad csak kezelni. Optimális esetben a hajhagyma elpusztul. Punktum örökre. Ebből sohasem nő majd újra szőrzet. Míg más tüszők részlegesen károsodnak és regenerálódnak. Pár hónap alatt. Visszanőnek, csökevényesen, gyengébben, stb. Ezeket összevárjuk, hogy újból nőhessenek, pigmentet termelhessenek, és újból célponttá válhassanak. A lábszárnál ez bizony átível egy nyarat is. A páciens nem veszti el a garanciáját, mert a vizit alkalmával kap egy várható menetrendet havi lebontásban. Tehát egyszer volt az elpusztulás, volt a részleges károsodás. A harmadik meg az újranövés. Példaként egy 40 éves szőrös mellű és hátú fiatalember nem volt szőrös 15 éves korában és nem gyantáztatta, nem borotválta a szőrt. Semmit sem csinált, és egyszer csak kiszőrösödött. Minden szőrtüszőben van egy beszájadzás a faggyúmirigynél, ahol őssejtek élnek évtizedekig és ezek az őssejt bimbók aktiválódnak genetikai és hormonális hatásra. Mikor? Van, akinek már serdülés után, van, akinek csak 35 éves korában. Izgalmas nem?
A lézeres szőrtelenítésnél ezt a két ellentétes folyamatot toljuk ki évekre a szőrmentesség irányába. Ezért kell ismételni időnként a kezelést, ezért nincsen végleges szőrmentesség. Ezért kell, hogy a páciens egyénre szabottan megkapja, mikor, hányszor, hogyan kell a kezelésre megjelenni. És kap egy várható menetrendet, mi várható egy, öt és tíz év múlva.

A kérdésére válaszolva a százalékos értékek megadását a könnyebb érthetőség, kezelhetőség érdekében adjuk meg, igazából nem tudunk pontos adatot. A lábszárnál minden kezelés alkalmával a szőrzet kb. 30%-a tűnik el. Ha végigvisszük a 10.000-es szőrszál számot 6 kezelésre ezzel a százalékra, akkor a végén 1.000 szőrszál alatt vagyunk (10.000-nek a 30%-a 3.000, marad 7.000. A 7.000-nek a 30%-a 2.100, marad 4.900 és így tovább). De ez a pár száz szőrszál nem ugyanolyan szőrzet, mint a kezelés kezdetekor, hanem vékonyabb, gyengébb, puhább, világosabb. Ez a pár száz szőrszál minden kezelésből kapott és ennek megfelelően valamilyen mértékben károsodott. Melyik így, melyik úgy. A tapasztalaton az, hogy a szőrbenővés, szőrtüszőgyulladás a második, harmadik kezelés után meggyógyul. A lábszárnál az visszanövést, az új szőrszálak megjelenését 5-20 évben mérjük.
Az eredmény meg magáért beszél. A napi gond megszűnik, egész nyáron nem kell a szőrzettel foglalkozni. Marad szőr? Marad. De mennyi, milyen, mennyire látható, pihés, puha. Az életminőség változik meg!

Kádárdr
Előzmény: Dorothy76 (2227)