Aerion Creative Commons License 2009.09.14 0 0 27

 

 

... mi a helyzet azoknál az eseteknél, amikor az öngyilkosság elkövetője másokat is magával visz a halálba, családirtás vagy szélsőséges vallási indíttatás eredetű merénylet során? ...

 

Ezt kiterjesztett öngyilkosságnak nevezik. Az emberölésre irányuló cselekménysor kiterjesztése jelenti ebben az esetben a gyilkosságot.

 

Magyarországon ez ritka jelenség, de bizonyos időközönként előfordul. Három ilyen esetre is emlékszem, most hirtelen az elmúlt 15 év távlatában, két esetben az apa/férj, egy esetben egy egyedülálló anya volt az elkövető, a gyilkosság elszenvedő alanyai a gyermekek voltak, egy esetben pedig a gyermekek anyja is. Mindhárom esetben a cselekményeket elkövető személy maga is meghalt.

 

Ezek súlyos, közösség elleni cselekmények, megítélésem szerint, rendkívül rossz példát mutatnak, miközben ismerjük a Werther-effektus létezését, sőt, ez bizonyítani is tudjuk, nem is csak Magyarországon, hanem bárhol másutt is. Például Japánban, Tokióban a '80-as évek közepén rendkívül magas volt a metróban történt öngyilkosság, valaki egy alkalommal látványosan a sínek közé ugrott, mikor érkezett a szerelvény. Az eseményt sokan látták, a TV, rádió beszámolt róla. Aztán újabb esemény történt, majd még egy, és így tovább egészen addig, amíg meg nem tiltották, hogy beszámoljanak a médiumok ezekről a cselekményekről. Egyszer csak vége szakadt. Ehhez hasonló eseménysor volt szintén a '80-as években a bécsi metróban is.  

 

 

Vallási, vagy egyéb indíttatású öngyilkossági cselekménysor még a kiterjesztett öngyilkosságoknál is ritkább jelenség. A vallási eredőre példaként említhető a David Koresh-féle fanatikus mozgalom, közismertebb eseménynevén a waco-i konfliktus, vagy a Jim Jones-féle Népek Temploma, ahol tömeges öngyilkosság történt, de a gyermekeket effektíve mindenhol megölték.

 

Ha történelmi távlatban szemlélem a kérdésed, akkor említhető az őskereszténység időszakában a circumcellionisták tömeges öngyilkossága, míg más esetekben súlyos háború konfliktusok idéznek elő tömeges öngyilkosságokat. Az ókorban ilyen volt Karthago pusztulása, ahol a városból menekülő lakosság végül a kikötőbe szorult, ahol megközelítőleg 20.000-en követtek el öngyilkosságot. A közelmúlt történelmében példa a náci Németország utolsó napjaiban elkövetett tömeges öngyilkosság számos településen, nagyvárosban, Berlinben, Breslauban, Königsbergben, és lehetne még sorolni. Sok öngyilkosság történt a tényleges harcok után is, akár Németországban, akár Magyarországon, ahol a megerőszakolt, teherbe ejtett nők, gyereklányok közül követtek sokan öngyilkosságot.

 

 

Ez utóbbiak kollektív öngyilkosságok, Durkheimnél ezeket sorolhatjuk a fatalitikus, fatalitikus-altruista öngyilkosságok közé.

 

... Mi a megítélése, és mi a teendő vele, ha túléli, vagy ha közben szenved lelki sérülést vagy agykárosodást? Kezelésre méltónak ítéli-e a törvénykezés ... 

 

Ezt független orvosszakértői vizsgálat dönti el. Minden eset más, minden körülményt vizsgálni kell, és ez is történik, hiszen mégiscsak gyilkosságról van szó.

 

... aztán gyógyulása után életfogytig elzárásra, vagy hozzájárul a kómában szenvedő elkövető lélegeztetőgépének kikapcsolásához? ...

 

Aktív eutanáziára nincs lehetőség Magyarországon, vannak egyes politikai csoportok, amelyek artikulálják ezeket a hangokat, de mostanában 1 % körüli társadalmi támogatottsággal nem mennek túl sokra.

 

... Előfordulhat-e olyan valószínűtlen eset, hogy a lelki betegsége (amely az öngyilkos merényletre ösztökélte), a merénylettel járó terhelés (robbanás lökéshulláma, vagy a vérveszteség okozta trauma) következtében elmúlik? Hiszen tudjuk, hogy a "halálközeli élmény" hatására a legtöbb ember személyisége megváltozik, rendszerint a humánus beállítottság irányába. Csakhogy ez nem derül ki addig, amíg az illetőt vissza nem hozzák a kómából ...

 

 

Volt módom beszélni halálközeli élményt átélt személyekkel, de ezek egyike sem volt olyan ember, aki öngyilkosságot követően élt át halálközeli élményt. Érdekes módon öngyilkossági kísérlet után nem nagyon marad ilyen élmény, ha jól emlékszem, Mr. Moody is erről a megfigyelésről számolt be a könyveiben.

 

Talán előfordul, nem tudom.

 

... Lehet, hogy ma még az efféle esetek nem számottevőek, de ki tudja, mit hoz a jövő? Elképzelhető-e olyan megelőző jogalkotás, amelyik az öngyilkos merényletre vagy családirtásra készülés közben tetten érteket művi halálközeli élményre ítéli a személyiségszerkezetének megváltoztatása (jobbá tétele) céljából??? ...

 

 

... Végigfutott a hideg a hátamon...ezeket a gondolatokat megjegyeztem, válaszolni nem tudok rá.

 

 

Előzmény: .ZsL. (24)