Nicsinyo Creative Commons License 2009.10.09 0 0 124
Szia Mirdad!

Làttalak a multkor a Ki van itt buddhista c. topikban is, de nem ugy jött ki, hogy megszolitsalak, pedig sok dologban egyetértettem veled. En is annak a hive vagyok, hogy a nagyobb vallàsoknak a békés egymàs mellett élésért kell dolgozniuk, azon kivül szerintem mindegyiknek a sajàt közösségén belül kellene harcolnia fanatikusaik kizàràsàért.
Abban is egyetértek, hogy nem elég "10ezer szutràt elolvasni hetente" :-); s nem elég érteni egy szöveget az elmével, a szivvel is érteni kell és alkalmazni is a mindennapi életben.
Nyugaton szerintem nagy a zavar, ami a buddhizmus tanitàsàt illeti. Össze-vissza olvasnak mindent, van aki még tanfolyamra is beiratkozik és tanulja a buddhista tanitàsokat (melyeknek nagy részét késôbbi mesterek irtàk, magyaràztàk). A forumon pedig megy az agyalgàs az egészrôl. Nem értik, hogy hiàba minden szép szöveg, filozofia, azzal még nem tudnak segiteni a bajban levôkön, a szenvedôkön. Pl. àllandoan ràgodnak ezen az "üresség" elven, magyaràzzàk minden irànybòl, de nem veszik észre, hogy ha egy ember szenved, vagy nincs mit ennie, akkor nem segitség, ha azt mondjuk, hogy ô valòjàban nem is létezik, az éhsége is csak egy illuzio...stb. Fontosabb lenne teorikus elvek helyett elôször is meghallgatni bànatàt, vagy enni adni neki, s mellette lenni a nehéz percekben.
Na de hagyjuk.
Közben én is nagyon beindultam a tanitàsba, a Buddhista történetek topikba irogatok. Persze ezekben is vannak elméleti dolgok, de föleg olyanok, melyeket a Buddha maga mondott és Nicsiren magyaràzatai. Erre persze lehetne mondani, hogy Nicsiren is csak egy mester volt és ô is csak azt tanitotta, amit ô megértett, mint a többi. Sokàig tétovàztam is, hogy beirjam-e ezeket, de végül is elkezdtem, de csak azért, hogy egy ellensuly is legyen a forumon. Hogy a mûkedvelô làthassa, hogy màsfàjta buddhizmus is létezik, hogy nem feltétlenül szükséges nagy tudòsnak, beavatottnak lenni ahhoz, hogy a buddhista gyakorlat adta jòhatàsokat megszerezhesse az ember, szerencsésebb és boldogabb legyen.
S szerintem is minden vallàsnak, filozofiànak csak akkor van értelme (és létjogosultsàga), ha az egyszerû embereket szolgàlja, az ô életüket teszi könnyebbé, boldogabbà.
Előzmény: Mirdad (122)