gazo2 Creative Commons License 2009.10.27 0 0 339
Kedves Robi!

Feladtad a leckét. Ugyanis 1938-ra az evangélikus templomban volt nagy átépítés. Meg is nagyobbították a templomot a nyugati oldalon, a mai alakjára. A tornyot viszont nem. Ezt sajnálták is, mert meg lehetett volna oldani. Így a harangokat, melyeket dr. Makray László és hitvese ajándékozott, az átépítéskor le sem vették. Itt a harangok feliratát nem látni, de az evangélikus harangokon több betű van. (Egyszer le is írtam ide a feliratokat. Egyébként amennyire nagyítóval láthatom, középütt szerintem római katolikus plébános állhat reverendában, illetve nagykabátban.

1938-ban a Józsefváros templom (a Gárdonyi utcai templom) épült. Így viszont a háttér nem érthető. Mállott vakolatú épület (nem is biztos, hogy templom) előtt munkálatokra valló talicska áll. (Bár laktam a Gárdonyi utcában, a toronyban soha nem voltam. Így a harangokra nem ismerhetek rá, hogy ott vannak-e. Érdekes lenne pontosan tudni, hogy mi van a kép hátoldalára írva. Harangszentelést biztosan nem ábrázolhat, az mindig nagy ünnepséggel egybekötött istentisztelet volt.

Kedves Robi!
Amint az előbbiekből láthatod, izgat a kérdés. Ami irodalmam van, azt mindent átnéztem. Nem adtam fel, hogy megfejtsük, mit ábrázolhat a kép. Lehetnek rajta a mesterek is, de a plébánia elöljárói is, amint a plébános úr megtekinti az új harangokat, esetleg nem is a templom előtt. Ami bizonytalanná tesz, hogy a kapu olyan, mint egy templom oldalajtó vagy sekrestye felöli bejárat.

Szeretettel köszöntelek:
Gál Zoltán
Előzmény: rkozma (338)