Aurora11 Creative Commons License 2009.11.15 0 0 133

Szia Kedves Gézoo!

 

Órán felrajzoltuk a Thomson szórás Feynman diagramjait is ott megjelentek a virtuális fotonok. A tanártól megkérdeztem,hogy mi a különbség a virtuális és a valódi részecskék között? Ő erre azt mondta,hogy csak a diagramban jelennek meg,a perturbációszámítást szemléltető F-diagramon a virtuális foton egy Green-függvénynek a megszemélyesítése. Csak azért vezették be,hogy könnyebb lehessen beszélni a diagramról,és könnyebben el lehessen képzelni az egészet. Csak a diagramon a belépő és a kilépő részecskék valódiak,ami onnan is látszik,hogy a hozzájuk tartozó energia és impulzus kapcsolata a tömege rendjén van. A virtuális részecskéknél ez a kapcsolat nem stimmel,innen is látszik,hogy nem valódiak.

 

"Azaz minden gyorsuló test minden töltött részecskéjére ható gyorsulás, foton kisugárzását fogja okozni."

Ilyenkor időfüggő hullámcsomagot bocsát ki. Ez rengeteg különböző frekvenciájú és fotonszámú móusok keveréke.

 

"Az éppen megfigyelt elektronjaink felé is.. ha befogódik, eltéríti az elektront, fázishibát okoz a rezgő atomban, mégis láthatatlan.. virtuális lesz csupán."

 

Ilyen fázistolást szerinted ki lehet mérni? Tudom mire gondolsz,de ezek nem azok amiket általában virtuális fotonoknak hívnak. Mondjuk minik az biztos,a hagyományos elektromágneses hullámokhoz képest. Amire szerintem Te gondolhatsz az azok a pici ingadozások,amik sztatikus mezőkben is vannak,önmagában kimutatni nem lehet,mint sugárzás ,de az atomok elektronfelhőjét alapvetően módosítják és ezt ki is mérték(a hidrgoén esetén Lamb).A Casimir effektust is ez okozza.


 


 

Előzmény: Gézoo (132)