Tafkó Birgut Creative Commons License 2009.11.20 0 0 3164
Nagyot bukhat a Class és a Neo

 

A kamionosok és taxisok túl vannak az első sokkon. A Slágert váltó Neo FM-en például nem szól a Szállj el kismadár, és Demjén Rózsi Szerelemvonatára se lehet a kormányt verni. Van viszont John Mayer, Feist és Black Eyed Peas. A Danubius helyén indult Class FM már közel sem ennyire bevállalós, de ott is elkezdődött a népnevelés. A nagy kérdés, hogy sikerül-e átformálni az oly sokat bírált magyar közízlést.

 

Az ország negyedik legnagyobb városában, Szegeden a közelmúltban készült el a leghallgatottabb rádió zenei felmérése. A Rádió 88 stábja igencsak meglepődhetett, amikor kiderült, hogy a Dél-Alföld központjában és környékén nem igazán szeretik a magyar zenét, legalábbis nagy mennyiségben biztos nem. A tesztek azt mutatták, hogy a hallgatók inkább a nagy nemzetközi slágerek rajongói.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs jó magyar zene, de ez a teszt is bizonyítja, hogy a rádiók miért nem pakolják tele az órát ismert és kevésbé ismert hazai előadókkal.

Kockázatos vállalkozás

A két nagy országos rádió némileg változtathat ezen a helyzeten, ők ugyanis vállalták, hogy a műsoridejük 35 százalékában magyar előadók dalai dübörögnek majd. Ez durván 3-5 számot jelent óránként, és mivel a tapasztalatok szerint alig kétszáz olyan dal van, amelyet a magyar hallgató szeret, esetleg elvisel, így kénytelenek lesznek a kelleténél nagyobb rizikót vállalni.

 

Tovább...