adalbert62 Creative Commons License 2009.11.20 0 0 3189
November 18-án távozott a magyar éterből a Danubius és a Slágerrádió. A Danubiusnál meglehetősen csendesen vették tudomásul , hogy vesztettek, s a dolgozók többsége, hipp-hopp hirtelen átigazolt az utódhoz. A Sláger amerikai tulajdonosai nem hitték, hogy a legnépszerűbb magyar adót az egyikről a másik pillanatra teljesen kiüthetik a nyeregből úgy , hogy a csajágaröcsögei helyi adó 0,2 kW-os adójára is irigykedve néz majd.. Az Interneten sugározni csak nagyon megalázó lett volna. Ezért pl a rádiózás királyai be se mentek volna. Mivel a lázas frekvenciakeresés nagyon felverte az árakat, az amerikai tulajok letették a fegyvert, s távoznak. Sajnálatos, hogy így alakultak a dolgok, s ez nem hoz dicsőséget hazánk nevére. Sikerült itthon tartani a két kereskedelmi adót, de milyen presztízsveszteség ez az országnak.

Számomra érthetetlen, hogy egy olyan nagy horderejű kérdésben, mint az országos kereskedelmi rádiók frekvencia használatában miért nem születik döntésidőben. Itt milliárdok forognak, s egy normális ésszel gondolkodó országban már egy évvel ezelőtt el kellett volna dőlni annak, hogy ki fogja folytatni a további sugárzást. Ennek tudtában intézhették volna a reklámszerződéseket, munkaszerződéseket, esetleges más frekvenciák megpályázása a folytatáshoz, stb. Normális gazdasági környezetben így kellene működni a dolgoknak.
Na de ez a már a Balkán, itt keleti módon mennek a dolgok. Lobbizások, háttéralkuk, pártszimpátiák, stb. Ebben alaposan kivette a maga részét a két régi rádió is. Jogos volt Sólyom László Alkotmánybírósághoz való fordulása a pályázat nélküli hosszabbítás miatt. Na de ezzel esőkörben lépett be az ügybe a bíróság. Magyarország egyik rákfenéje, a bírósági ügyek elhúzódása. Ebben kiveszi a részét a mindenek felett álló Alkotmánybíróságunk. Miért kellet több, mint félévig tartani, hogy megállapítsák az alkotmány ellenességét ennek a jogszabálynak. Ezzel sok idő elveszett. No az ORTT sem erőltette meg magát, mert nem volt kész pályázati kiírásuk a döntés kihirdetésekor. Végül is jó, hogy a pályázatot sikerült 3 héttel a koncesszió lejárta előtt elbírálni. Majtényi is mossa kezeit, lemond, pedig az ő neve alatt jelent meg a pályázati felhívás. Mi volt egy évvel ezelőtt a Sláger vagy a Danubius piaci értéke, s mi lett most. Legalább mindkettőnek biztosítani kellett volna, hogy egy regionális frekvencián folytassák. Nem hiszem, hogy egészséges az, ha a semmiből jön valaki, s rögtön csak ígérvények alapján a csúcsra jut, míg a másik aki mögött már múlt van ( bár nem szeplőtlen) eltűnhet a sűlyesztőben. Miért nem kérték a frissen alakult társaságoktól, hogy pl fizessék ki előre az általuk ígért évi koncessziós díj pl 50 %-át szándékok komolyságaként.
Lesz ahogy lesz, a bírósági procedúra majd egyszer pontot tesz erre az ügyre, de akkora már hol lesz a Danubius és Sláger csapata.

Szomorú ez az egész ügy, főleg azért mert szinte mindenki csak veszített rajta még akkor is, ha nem ismeri el. Lehet örülni, hogy buknak az amcsik, de milyen körülmények közt indultak az újak a szűkös idő miatt. Nem volt felkészülve a hallgatóság sem a váltásra.