Aurora11 Creative Commons License 2009.11.21 0 0 144

Szia Kedves Gézoo!

 

http://www.edowsc.org/ed/archives/669

A Dead Wateres munkám abbamaradt,mert észrevettük,hogy a laborban a belső hullámot gerjesztő hajó áramgenerátoros,vagyis úgy van beállítva,hogy mindig akkora áramot kapjon a motorja,hogy a hajó azonos sebességgel úszhasson.

http://www.karman.elte.hu/honlap/magyar/indexhu.html

 

 Viszont láttam,hogy Ultrechen ilyen kiséretet leeső súllyal gyorsított hajóval végzik,ahol a hajó sebességét nem szabályozzák elektronikusan. Ez felel meg annak az esetben,ami a valóságos hajóknál lép fel. Ugyanis ekkor a hullám visszahat a hajóra,hullámtörés is fellép stb.

http://www.nioz.nl/nioz_nl/281c18dbf72fc51c599b4f49dddc1143.php

Az életben a nagy hajókat a belső hullámok lelassítják,innen ered a jelenség elnevezése is. Az Eltén levő demonstrációs kisérletben ezt a visszahatást teljes egészében kiiktatták a sebesség beszabályozásával. Volt egy mechanikai modell is,egy x3-ös potenciál,ami kis kitérésre parabola potenciállal közelíthető,nagyobb sebesség esetén viszont eltérések lépnének fel a rezgés frekvenciájában. Ezt a modellt akartuk alkalmazni a Dead Water hullámaira. Az áramgenerátoros kisérletnél(ami az Eltén van) ez nem látható,ilyen modellre nincs szükség,sima belső hullámok alakulnak ki. Az érdekesebb dolgokat az Ultrechi verzióban lehetne látni. Csak arra meg valószínűleg az ilyen egyszerű mechanikai modell nem lenne alkalmas.

 

Köszönöm szépen a segítségedet,a hullám ábrában! Illetve mindenki másnak is,akik a programozás terén mutattak útat.

 

 

Előzmény: Gézoo (142)