gazo2 Creative Commons License 2009.12.05 0 0 357
Kedves Levelezőtársaim!

Nem győzök álmélkodni, hogy Kozma Robi kollégánk mit meg nem talál! Sajnos a térképen a betűket még nagyítóval sem tudom elolvasni. Pedig érdekes lenne. Pl. Ettlinger József pék egyik szenvedő alanya volt a korai fogyasztóvédelemnek. Elítélendő, bár valószínűleg a mainál célravezetőbb módját alkalmazták vele szemben a fogyasztóvédelemnek jó két évszázaddal ezelőtt, 1789-ben. Hibázott a cipói súlyából, ezért botot kapott a talpára.

Quits Antal megyei mérnök híres térképe lényegében a második bajai városrendezés körüli állapotokat rögzíti. (Az első I. Grassakovich Antal gróf, a második II. Antal - 1784-től herceg - idejére, 1793-ra tevődik. Mindkettőről írtam valaha. Az elsőről, rövidítve, a bajastory.info-n látható, a térképen ábrázoltról a régi Bajai Tükörben olvasható.)

A ferences atyák tiltakoztak, hogy kertjük egy részét elvegyék út létesítése céljára. A jog mellettük állt, - II. József rendeletben megtiltotta minden szerzetesi ingatlan elidegenítését -, a város érdeke viszont az új utcák megnyitását követelte.
A barátok kertje egybefüggő területet képezett a kolostortól keletre egészen a Czirfusz Ferenc utcáig, mely utcához szintén vettek el egy kis területet a kertből. A Petőfi utca a kert (Déri kert) kerítéséig tartott. Az atyák kertjének közepét vágták át, és létesült a Petőfi utca új szakasza. A mai Széchenyi utca helyén egy kis girbe-gurba földes, kocsival járhatatlan földes csapás volt. A város és a megye nem sokat kukoricázott. Odarendeltek egy sereg embert a környező falvakból, akik kivágtak 50 gyümölcsfát és vagy 200 szőlőtőkét, kiirtották a bokrokat, és kidöntötték a kert kerítését.

Tisztelettel:
Gál Zoltán
Előzmény: tt65 (356)