rkozma Creative Commons License 2009.12.09 0 0 361
"Az MTI megnyitotta archívumainak egy részét a nagyközönség számára. A kormányzati támogatással megvalósult digitalizálási program révén ezentúl ingyenesen elérhető és adatbázisban kereshető többek között az MTI által a két világháború között kiadott teljes híranyag, a 2001 és 2005 közötti MTI-fotókiadásba pedig a Fotómozaik képarchívum kínál betekintést. - "

Nos kipróbáltam, és nagyon érdekes az adatbázis. Javaslom az IE böngésző használatát, mert azon kezelhetőbb. Az MTI kezdőlapján az "Archívumok" menüben található. A régieket pdf-formátumban lehet megnézni, és elolvasni, ill. elmenteni.

MTI nyitólap

Kiírtam innen három bajai vonatkozású hírt:

MTI 1911. júl. 8.
Bajáról jelentik a Magyar Távirati Irodának: 2 óra 4 perckor ma hajnalban 30-40 másodpercig tartó északdéli földrengés volt észlelhető. A hullámszerű földrengés következtében az ingó tárgyak elmozdultak helyükről. A lakosság fölébredt és az utcára menekült. A földrengést a Baja környékén lévő összes helységekben érezték. Erős földalatti zúgás is kísérte a földlökéseket.

-----------

1911. aug. 10.
Bajáról jelentik: kedden délután a Baja melletti Bajaszentistván községben tűz ütött ki és három ház s egy szárazmalom a melléképületekkel együtt leégett. A bajaszentistváni tűzoltóság segítségére jött a bajai tűzoltóság és a nagy szél dacára sikerült megfeszített munka után a tüzet lokalizálni.
---------------

1923. nov. 18.
A Magyar Távirati Iroda jelenti: Baja törvényhatósági város törvényhatósága november 21-én, vasárnap délelőtt 1/2 11 órakor Pest vármegye székházának tanácstermében közgyűlést tart. A közgyűlésen egyebek közözz tárgyalják a városi tanács jelentését a szerb atrocitások orvoslása, valamint a város kiürítése tárgyában tett újabb intézkedésekről.
--------

Ehhez hasonló az MTI és az Arcanum közös vállalkozása, amelyben az "MTI kőnyomatos" híreket tették közzé ugyanilyen formátumban. Itt javaslom a csillaggal csonkolt keresést, mert a régi gépírás miatt nehezen ismeri fel a karaktereket a program. Pl. Érsekcsanádra így kerestem rá: *rsekcs*
IE bőngészővel jobb.

MTI kőnyomatos hírek