Wic Creative Commons License 2009.12.12 -1 0 943
Ha már közeledik a karácsony:

Barackos karaj karácsonyra
 
Hozzávalók:
Bőrös karaj kb 1.5 kg (combból finomabb szerintem)
Barack 2 konzerv
Fokhagyma 5 gerezd
Vaj 15 dkg

Bors
Kakukkfű
Bacon szalonna
Olivaolaj
Kb 4 dl fehérbor
 
Bőrös karajt kb. 2 centinként bevagdosni a bőrös oldalon, majd a húsos oldalon kb. 30fokos szögben bevágni mélyen.
Barackot összetörni, vajjal összekeverni, bele a kakukkfű kis levelei, só, bors, 2 gerezd fokhagyma aprón. Alaposan összekeverni, ezután az egész bele a karajba, utána szeletelt baconszalonna keresztbe végig, majd összekötözni.
Tepsibe, baconszalonnát lefordítani az aljára. Fent a bőrt besózni, olivaolajjal belocsolni, bedörzsölni. Köré barack, egész fokhagyma, kakukkfű, fehérbor annyi, amennyi 20 perc alatt lefő róla (kb. 4 dl). 220 fokon 60-65 percig sütni.
 
 
Köret1:
Tepsis sült burgonya
 
Burgonya
Olivaolaj
Kakukkfű

 
A burgonyát meghámozva sós vízben egészben megfőzni, utána tepsibe, kézzel összetörni, közé kis kakukkfű, só, olivaolajjal meglocsolni. Hús mellett 220 fokon ugyanúgy 60 percig sütni.
 
Köret2:
Zöldségpüré
 
Sárgarépa
Fehérrépa
Kevés burgonya
Vaj
 
Megfőzni, krumplinyomóval pürésre összetörni, vajat hozzákeverni.

Előzmény: A falu Bikája (911)