locsemege Creative Commons License 2009.12.16 0 0 620
De ez sem jóslás, mert tudod a fizikai összefüggéseket. Például veszteségmentes esetben a röppálya egy parabola lesz. Tehát amikor extrapolálunk, a rendszer fizikai viselkedése alapján felírjuk azt a függvényt, amely leírja a rendszert, majd a konkrét, mért értékek ismeretében meghatározzuk a konkrét esetre vonatkozó együtthatókat, ezt követően aztán képesek vagyunk meghatározni, hogy olyan helyan, ahol nincsen mérési eredményünk, mennyi lenne a függvény értéke.

Ha nem ismered a rendszer fizikáját, könnyű belátni, hogy nem lehet extrapolálni, hiszen akárhány mérési pontot is adsz meg, azokra végtelen sok függvény fektethető fel. Gondolj csak a polinomok függvényosztályára.

Más szavakkal azt is mondhatnám, hogy ami szemre úgy esne jól, hogy valamilyen függvény szép ívesen fekszik a pontokra, ehelyett lehet olyan, hogy a pontokon egy lengésekkel hullámzó valami halad keresztül, vagy mondjuk szemre szépen ráfekszik a meglévő pontokra, majd hirtelen elkanyarodik. Tehát a rendszert leíró függvényt mindenképpen ismerned kell.
Előzmény: csíkos_elefánt (619)