Nagylexikon Creative Commons License 2009.12.16 0 0 2513
Ez most cecelegyes hsz? mert akkor ne is olvass tovább.

"szabad-e egy kultúrát annak beleegyezése nélkül megváltoztatni és ezzel a kultúra értékeit hagyni veszendőbe menni. Érdemes lenne erről megkérdezni őket is, hogy egyfelől megfelel-e nekik a jelen helyzet és akarják-e megváltoztatni ezt."

Pontosan kiket kéne megkérdezni? mert a cigányság se egy egységes massza, vannak akiknek mefgfelel, elnézést a túlzásért: félállati lét. Mert nem ismernek igazából más alternatívát. és van akinek nem, őket tekintjük felzárkózotnak.

Vannak hagyományaik, amik nagyrészt a magyar népi hagyományokkal keveredtek, ezeket és a nyelvet, táncot stb lehet tudatosan őrizni, annélkül hogy alkalmaznánk őket a mindennapokban. Pl a nemezelés a jurtakorból maradt kézművesség, ez is fenntartható annélkül, hogy jurtában kéne élnünk.

ha itt élnek köztünk akkor kénytelenek beilleszkedni. Amerikában vannak rezervátumok ahol nagyrészt, de nem teljesen, a hagyományos módon élnek az indiánok. Ők saját elhatározásukból teszik, ismerve a másik alternatívát, nyitott a lehetőség. Valamint ot van elég hely, és ezek a közösségek nagyrészt önfentartók.
Előzmény: balacy (2512)