bigülbaba Creative Commons License 2010.01.20 0 0 132162
Nagyon helyesen teszed, hogy előzetesen érdeklődsz, nem akkor kezdesz segítséget kérni, amikor már kialakult problémákra kell(ene) megoldást találni, bár minden kutyát vásárló így tenne!
Ezek után csak azt tudom tanácsolni, hogy fogadd meg azok tanácsát, intelmét, akik felhívják a figyelmet a nehézségekre - nyilván nem irigységből akarnak "lebeszélni" a fajtáról. Ezek a vélemények értelemszerűen önzetlenek és nem is alaptalanok, szemben azokéval, akik pusztán érzelmi alapon (mert szeretik a saját kutyájukat) "mindenkinek" ajánlják, nem beszélve azokról, akiknek érdekük fűződik ahhoz, hogy valakit beagle vásárlásra beszéljenek rá.

A fajta "különlegessége" elsősorban abban áll, hogy falkavadászatra tenyésztették ki, amiből egy pozitív jellemvonás következik: nem agresszív, mindenféle (ember-. kutya-) társasághoz jól alkalmazkodik. De ugyanebből következik az is, hogy rosszul viseli az egyedüllétet, más fajtáknál még erősebben igényli a társaságot. Egy unatkozó beagletől pedig az isten mentsen, mert mint már az előttem szólók írták, igen kreatív fajta, kifogyhatatlan abbéli öteletekből, hogy mivel is foglalhatná el magát. Ennek pedig jobbik esetben "csak" a kert látja kárát (ha kint lakik), rosszabbik esetben megtalálja a lehetőséget, hogy elinduljon az orra után (ld. vadászösztön) - ezért olvashatsz annyi elveszett/talált beagleről.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a beagle kezelhetetlen fajta, ezt sok-sok boldog beagle elégedett gazdája is tanúsíthatja, de kétségtelen, hogy igen tudatos és következetes foglalkozást/nevelést igényel, amire nem biztos, hogy egy kisgyermeke(ke)t nevelő anyukának mindig marad ideje és energiája.
Ha ezeket tudod biztosítani, akkor egy jó helyről* hozott kiskutyával sok örömöd lehet.

*jó hely alatt nem feltétlenül a díjnyertes szülőket értem, de a törzskönyv kétségtelenül nagyobb (ha nem is teljes!) biztonságot jelent az örökletes betegségektől való mentességre. Még fontosabb azonban, hogy milyen az a környezet, ahonnan a (legalább) 8 hetes kiskutyát elhozod, hogyan töltötte az életét nagyban meghatározó első hónapokat.
Fontos, hogy személyesen győződj meg, hol hogyan tartották, hogyan bántak vele és ne vegyél olyan személytől, olyan helyről kiskutyát, akiről nincs kifejezetten jó véleményed.

Elnézést a túl hosszúra nyúlt fejtegetésért!
Előzmény: megaracska (132157)