toloba Creative Commons License 2010.01.30 0 0 630
Az ingatlanadóról szóló vita akkor vált igazán élessé, amikor a Fidesz politikusa, Mádi László a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezetének csütörtöki rendezvényén kijelentette, hogy az ingatlanadó rövid távon nem bevezethető, de kellő előkészítés és a társadalommal folytatott egyeztetés után igen. Ezzel gyakorlatilag megcáfolt minden addigi fideszes nyilatkozatot, melyek kivétel nélkül arról szóltak, hogy az ingatlanadó ördögtől való. A párt rögtön lépett, pénteken gyakorlatilag kirúgta Mádit: levette az országos választási listáról, közleményükben pedig kijelentették, hogy a politikus a Fidesz álláspontjával ellentétesen nyilatkozott.

Nyakó István, az MSZP szóvivője a döntésre reagálva kijelentette, Mádi Lászlót a Fidesz "statáriális bírósága" azért radírozta le a párt országos listájáról, mert megsértette a hallgatás törvényét. "Aki beszél a Fidesz programjáról az politikai értelemben halott" - fogalmazott.
...


A Jövőképben is szerepel az adónem

A történet érdekessége, hogy a Jövőkép című kötet - melyről azt mondták, ez adhatná az alapot az új Orbány-kormány politikájához - is tartalmaz hasonló terveket. A könyv szerzői szerint az egyik oldalon csökkenteni kellene a munkára rakodó közterheket és a jövedelemtípusú adókat, a másik oldalon viszont emelni kéne a vagyoni és forgalmi típusú adókat. Vagyis, a tanulmány alapvetően jó ötletnek tartja az adónemet. Orbán Viktor a kötetről azt mondta: a mostani kormányt nem legyőzni, hanem túllépni kell. "Ennek a receptje ez a könyv" - szögezte le.