pacsepa Creative Commons License 2010.01.30 0 0 632
Én nem vagyok maszopos, sem fideszes, vagy jobbikos (más párt asszem nincs is). Ha lenne ingatlanadó, 5 ingatlant kellene nálam kalkulálni. Na nincs mérhetetlen jövedelmem, csak így alakult (sajnálatos módon örökség két oldalról, stb.). Most nem lenne érdemes eladni, de nem is szeretném, mert a gyerekeimnek szeretnék valamit a feneke alá tenni, pénzben meg csak értékét vesztené, felélnénk. Ennyit előzményként, környezettanulmánynak...

Szóval én támogatnám az ingatlanadót. Sok hülye balfasz politikusnak a gondolkozás nagyon nehéz. Egymást marják, ahelyett hogy egy működő adórendszert összeraknának. Ennek lehet része akár az ingatlanadó is. Na nem úgy, mint amilyen a most elmeszelt volt. A lényegi kérdéseket nem oldotta meg, csak feszültségeket szított, az ÁB ettől függetlenül alapból elmeszelte, na nem szakmai alapon, de ugye Magyarországon vagyunk. Egy adószakértő (asszem Vámosi Nagy Szabolcs) nyilatkozata szerint ezen az alapon érdemes lenne megtámadni a már létező (önkormányzati) ingatlanadót is, az is elmeszelhető lenne ezzel az indoklással.

A magyar adórendszer(ekkel) az a baj, hogy túl bonyolultak. Mint a választási rendszer.
Szerintem jót tenne a gazdaságnak és az adómorálnak is egy négyzetméter alapú ingatlanadó. Nem a lakás négyzetméterére, hanem az építménynek helyet adó ingatlanra! Mondjuk 50-400 ft/nm, a minimum 4 lakásos (pl társasházas) típusú beépítés esetén 25-200 ft/nm (övezettől függően). Az ingatlan nyilvántartásból könnyen ellenőrizhető, megkerüli a rajta álló épület értéke körüli polemizálás lehetőségét. Az adó 50%-a teljes egészében levonható lenne az SZJA-ból, a másik fele pedig az ingatlanra fordított karbantartási számlákkal lenne leírható/visszaigényelhető akár visszamenőleg 5 évre is.
Aki bármilyen oknál fogva (önhibáján kívül) nem tudná fizetni az adót (pl. regisztrált munkanélküli, egészségügyileg korlátozott keresőképességű, nyugdíjas) az választhatja, hogy az ingatlanra mint terhet ráterheljék, befizetni nem kell. Az összeg nagysága nyilván összevethető az ingatlanértékekkel és akkor belátható, hogy valószínűleg egy emberöltő kell ahhoz, hogy az ingatlan 100%-ban eladósodjon.
Ennek az adórendszernek fontos eleme lenne, hogy nem lenne a minimálbér sem adómentes, és célszerűen egységesen egy alacsony pl. 15-20%-al adózna valamennyi bérjellegű jövedelem. Ebből nem csak az ingatlanadót lehetne levonni, hanem a lakásbérlésre fordított összeg mondjuk 10%-át is. Ezekkel kalkulálva egész tisztes SZJA csökkentés érhető el. Az adójóváírást csak az adózott jövedelemmel élők tudnák érvényesíteni, az ingatlan fenntartására és karbantartására fordított kiadások meg csak számlával lennének elszámolhatók, amely a szürkegazdaságot is fehérítené.
Nekem nem jön be az a duma, hogy egyszer már becsületesen adózott jövedelemből vásárolt ingatlan után miért kell fizetni? Akkor az üzemanyag hányszorosan van adóztatva? A kenyérért nem fizetünk áfa-t? Pedig azt is adózott jövedelemből vesszük. Az ingatlan értéke növekedhet, az is jövedelem, még ha talán csak az unokáink fogják hasznát venni, akkor is jövedelem. Szerintem az adó lényege, hogy a társadalom/ország működtetésének költségeit a lehető legigazságosabban ossza el a polgárok között. Nem az a lényeg, hogy mi alapján fizetjük, lehet az füstadó, kapuadó stb. is. Tökéletes megoldás nincs, de törekedni kell rá.
Az SZJA a legrosszabb, mert lényegében ellenőrizhetetlen. Az ÁFA valamivel jobban ellenőrizhető, hiszen csak a számlaadást kell figyelni. A vagyoni helyzetet a birtokolt és megszerzésre került vagyontárgyak jellemzik a leginkább. A legjobb adórendszer a két utóbbi kombinációja lenne, mert ez igazságosabban a vagyoni helyzet és a fogyasztás mértékének arányában ossza szét a terheket.