AiAi Creative Commons License 2010.03.10 0 0 132177
Sziasztok!
Segítséget, tanácsot, jó ötleteket kérek Tőletek S.O.S

Régen beugrottam párszor, lehet emlékszik még ránk valaki. A Biglim Myra, 1.5 éves csöppség. Sokkal kisebb az átlagosnál, vékony, mindig rohanó bigli kislány.

Rettenetesen félős, az emberekhez nem megy oda lent egyáltalán, megsimogatni még senki sem tudta. Azok sem akikkel naponta találkozik, és jutalom falatokkal csábítják. Fél a zajoktól, és az ismeretlenektől. Rettenetesen nehezen lett szobatiszta is, szerintem olyan 1 éves korára, a rendszeres sétáltatás ellenére. Eddig nem is volt gond, hiszen elfogadtuk így. Itthon barátkozó, nem fél a vendégektől. Tehát alapjába véve egy nagyon ideges, félős biglim van. A kutyákat viszont imádja. Nem fél egyiktől sem, mindenkihez odaszalad/na játszani. Rengeteg kutya barátja van.

A problémánk pár nappal ezelőtt kezdődtek. Mostanában kezdi el szedegetni lent a csontokat és a kidobott akármiket. Rászóltam határozottan, de sajnos nem köpte ki, hanem elszaladt vele. Ez többször megismétlődött pár nap alatt és én bizony leszidtam. Semmi másra nem tudok gondolni csak erre, hogy ez a probléma gyökere. 3 nappal ezelőttig semmi gond, lementünk, megint guberált, leszidtam, és már onnantól nem tudom megfogni. Az alap dolgokat tudja, (ül, fekszik, hozzám, megáll) eddig mindig vissza is jött első szóra. Szépen leült a lábamnál, megkötöttem és jöttünk haza. Na most ugyan ezt megcsinálja ha pórázon van. Tehát bejön, leül és vár. Ha viszont elengedem nem tudom megfogni.
A viselkedése itthon is megváltozott. Minden hirtelen zajtól felpattan. Fekszik mellettem, megmozdulok, ő pedig hirtelen felpattan és el akar szaladni, de a másik pillanatban megnyugszik és lefekszik.
Semmi különös változás nem történt nálunk.

Jutalomfalattal próbálkoztam, de híresen rossz evő és ezzel nem sokat értem el, bár még mindig virslizünk, azért ezt a vonalat nem adtam fel. Lent a játék sem érdekli, inkább szaglászik és szaladgál, más kutyokkal, tehát ez is kilőve.
Tegnap séta után, és mikor jöttünk volna haza behívtam de nem jött. A páromat kellett felhívni, hogy jöjjön értünk. Megjött, a kutya egyszerűen odaszaladt és sikerült megfogni. Ma már rutinosan a hátsó kijáraton mentünk ki, hogy ha nem tudnám behívni ne kelljen az út mentén becserkészni. Persze nem jött be, nagyon félt. Többször kellett szólni mire végre elindult. Fülét farkát behúzva remegett keze, lába. Semmi szokatlan nem történt ami ezt indokolná.
Pici korától szófogadó, jól nevelt kutya volt. Minden nap szabadon szaladgált a kutya pajtikkal, jártunk kirándulni, városba stb.
Ötletem sincs mit lehetne csinálni. Ezek után már mindig megkötve kell sétálnunk? Pedig neki olyan mozgás igénye van. Szerintetek mit lehetne tenni?
Minden ötletre vevő vagyok. Volt már valakinek ilyen problémája?