Ormótlan Creative Commons License 2010.03.30 0 0 702
A következőben kérnék véleményt. A férjemnek kb. 2 hete mindkét kezén (jobb oldalon erősebben - jobbkezes) a kisujja, kissé a gyűrűs ujja valamint a kézfej külső éle ujjak alatti részen zsibbad, csökkent érzékelésű lett. B-vitamin komplexet elkezdett szedni. Elment a háziorvosához tegnap, aki Milgammát írt fel kétnaponta adandó injekció formájában, valamint 200mg-os Tegretolt. A Milgammát értem, de a Tegretolt nagyon nem.
A diagnózis cubitalis alagútszindróma (ez valószínű stimmel), de neurológus nem látta még, csak májusra kapott időpontot (sürgősséggel).
Tudomásom szerint a Tegretol elsősorban antiepileptikum, illetve erős fájdalommal járó idegzsába, perifériás neuropáthia esetén adható, fájdalomcsillapítási céllal.
A férjemnek egyáltalán nem fáj a keze/karja, a könyöke belső oldalán nyomásra érzékeny, nyomás esetén fokozódik a zsibbadás (ez megfelel a diagnózisnak). Vizsgálat során semmi más elváltozást nem talált a háziorvos se nyaki, se gerinci területen.
Én azt mondtam neki, hogy ne vegye be a Tegretolt, mert bár nem vagyok orvos, egyáltalán nem látom indokoltnak az orvos által leírt diagnózis illetve a tünetei szempontjából. Azt hiszem, hogy ez esetben a Tegretol mellékhatásai nem állnak arányban az alkalmazási céllal (már ha van ilyen).
A fentiek mellett magas vérnyomással kezelik hosszú évek óta, sikeresen, mivel folyamatosan jó értékeket mutat a gyógyszerei (Minipress, Accuzide, Betaloc) mellett a vérnyomása.
40 éves, raktárosként részint kétkezi munkát végez, ami sokszor monoton kézmozdulatokból áll, a tünetei is egy megerőltetőbb kézhasználattal járó munkanap után jelentkeztek először. Targoncát is vezet. Emellett sokat ül számítógép előtt (átlag napi 6-8 órát, de van, hogy jóval többet, munkában és szabadidőben is használ számítógépet), ami valószínű szintén nem tesz jót a kezének, karjának...

Közben bejelentkezett maszek neurológushoz, jövő szerdán megy.

Abban kérnék segítséget, hogy milyen indokkal írhatta fel a háziorvos a Tegretolt, van-e bármi valós alapja ennek a fentiek alapján, főleg neurológus szakorvos vizsgálata nélkül? Előre is köszönöm a választ!