Na tessék, bejövök ide pár év után valami másért. Gondoltam benézek a jó öreg topikjaimba, ahol annyi órát csesztem el az életemből... :D És még van aki emlegeti a nickemet... :D Nagyon megható, szinte megkönnyeztem...
Azért jópár dologban megváltozott azóta a tudományos hozzáállás, és érdekel látni merre ment a világ 2003 óta vega témában.
De más "tényezók" nem változtak, ugy látom... Kell a stabilitás a világba. ;)
Látom, még mindig a hullamérgeket fogyasztod és ezek szerint a tudomány sem nagyon haladt előre az elmúlt 16 évben... :))
A topikőrző éberséged meglehetősen alábbhagyott, 5 hónap kellett egy ilyen válaszhoz? ... érthető, hiszen Adepték sincsenek már nagyon régen itt, hogy mindennap bohócosdit játszhass, Wild Bear.
Hiába, nehéz a kémikusok élete! :D
Majd jelentkezzél, ha sikerült többet megismerni az idegrendszerből! 8-]
"A női menstruáció az idegmérgek kiküszöbölésére van. Férfi megfelelője a magömlés.
Tehát a férfiakból is távoznak ekképpen az idegmérgek, amik nem csak a húsevés által, hanem a szervezetbe bejutott összes mérgező anyag megtestesülései..."
Bár az illető már bizonyára nem ír a fórumra, nem hagyjuk megválaszolatlanul ezt a kérdést az utókor számára:
"Ténleg mi a helyzet a férfiakkal (én is az vagyok). Nem jön sose a piros mikulás, akkor tele vagyunk mérgekkel vagy csak simán jobb a májunk a méregtelenítésben?"
A női menstruáció az idegmérgek kiküszöbölésére van. Férfi megfelelője a magömlés.
Tehát a férfiakból is távoznak ekképpen az idegmérgek, amik nem csak a húsevés által, hanem a szervezetbe bejutott összes mérgező anyag megtestesülései...
Üdv! Nem szoktam facebookon játszani, de most mégis elcsábultam. Nem kell farmot művelni vagy póker bajnoknak lenni, csak egyszerű kérdésekre válaszolni. A SZÓJÁRÓL kell néhány dolgot tudnotok, és máris versenyben vagytok, a laktózmentes nyereményekért. Szerintem a jövőben is inkább az effajta játékokat kéne hirdetni!!! www.facebook.com/mindentaszojarol
Nem tudom mennyire a multik "felelősek" azért, hogy valaki vega vagy nem. Szeritnem ez abszolut nem ezen múlik.
Ha valaki elhatározza ezt az étkezési módot, akkor annak általában van valami oka, nem sak add hock teszi. És aki pl azért teszi, mert ezt tartja egészségesnek valamiét, az lehet nem is erre indul el. Számos más egészségesnek mondott táplálkozási elv is terjed már, pl. mostanában a paleolit, meg egyebek, így lehet arrafelé fordul, ha ez a célja. Ennek is szémos "követője" van manapság, főleg a sportolók körében. Mondjuk spec nálam teljsen más a fő kiváltó oka.
Egyébként meg nem tudom, hogy ténylegesen egyre kevesebb lenne-e a vega. Ezt nem egy ilyen fórumon kell vagy lehet lemérni. Pl én több éve nem látott ismerősökkel találkoztam a minap, akik vegák lettek, és egyre több vegát vélek felfedezni a környezetemben. De az is lehet, én vagyok olyan körben....
Persze legalább ugyanannyi olyan ismerősöm van, aki totál baromnak tart emiatt :-).
Nagyon úgy látom, hogy egyre jobban fogynak a vegetariánusok. 20 évvel ezelőtt amikor Magyarországon ez ismét beindulhatott akkor nagyon nagy kultúrája lett. Most úgy látom a multik jóvoltábol ez teljesen elült.
HA úgy értetted volna a mondandót, hogy szalonna is van benne, akkor rosszul gondoltad. Ha nem így értetted, akkor nem :-).
Tartósítószer sajna valóban van benne, de ha nem lenne, lehet nem tudnánk a boltban megvenni :-(. Persz el lehet készíteni otthon vegyszermentesen :-).
A "tele van vegyszerekkel" esettől azért még messze van, bár igaz, ki hol huzza meg a határt. Beszéltem a gyártóval, "csak" egy mesteséges tartósítószert tesznek bele, mást nem. Nálam ez még elfogadható eset kompromisszumként, de nyílván én is jobban szeretem a menteseket.
Viszont ma belefutottam a tönkölysajtba is, részemről még ismeretlen volt. Nem votl rossz, csak baromi drága. de legalább hazai termék. Nyers Csaba receptje és technológiája szerint.
„ A kultúrember életét amúgy sem az elfogyasztott húsadagok tartják folyamatban.” /Bicsérdy Béla/ A böjti időszak alatt igyekszem még több húsmentes étel régi receptjét közölni. Ebben a huszadik század elején kiadott magyar vegetáriánus szakácskönyvek is[...] Bővebben!Tovább »
Köszönöm az indulási segítséget! Megnézem amit írtatok, majd étvágygerjesztőnek dobok fel pár képet a kész kajákról, meg amiket mostanában ettem a kajáldában! :)
Ez valóban egy többrészes kötet, melynek egyik része a pástétomokkal foglalkozik kifejezetten. Kiadja az Oltalom alapítvány kapható a Benczuir utcában sokminden vega alapanyag meleltt. Pl az őáltaluk készített növényolaj kifejezetten finom és jó, ráadásul olcsó is (a többihez képest).
Adventisták, de nagyon jó szakácskönyveik és egyéb kiadványaik is vannak. Félreértés ne essék, nem hittéríteni szeretnék, de ezen kiadványolkat érdemes megvenni.
Én még esetleg amit kiemelnék, azok Nyers Csaba szakácskönyvei, amolyan "ősmagyarosan" hazai szájakra szabva. Néha nem vega barátaink is megnyalják a szájuk szélét, hogy nem gondolták volna :-).
Illetve boltban tudnám még ajánlani a Herbaházat (www.herbahaz.hu). Érdemes elmenni ha más nem szétnézni, rengeteg féle pástétomot, "felvágottat" árulnak ott is, meg lehet ismerni a választékot. Mi általában felvágott helyettesítőként - ha nem mi csináljuk - vagy Tönkölyös gabonarúdakat eszegetünk, esetleg más gabona alapúakat. Nemrég felfedeztünk egy szlovák gyártótól származó szójafelvágotatt, van többféle ízben is. Kifejezetten finom, még húsevőknek is izlett, de most a márka nem jut eszembe, és elég jó áron is van, és elvileg génmentes garantálással (aztáán döntse el aki tudja....)..
A Virecot amit írtál az se rossz, de szerintem írtó drága - pár deka az egész, és 300-400 ft körül van az ára :-(.
Akkor az nem vega. Mert bizony malacból van, najó inkább disznó. Amiből tudok gombásat, azt a bioboltok mellett az intersparban szoktam látni, a nevét nem tudom így hirtelen (talán a Vireco, de ez lehet, h hülyeség és az mást gyárt), szal az is-ban a biokajás részen. Olyan májkrémesdoboz méretű, van kapros, fokhagymás, gombás. Ez a legolcsóbb, aztán drágábban is van, azt hiszem ott is, de a DM-ben, bioboltokban tutira.
De csinálni is egyszerű, ha van botmixered v turmixgéped:
Egyik kedvencem: babot (V lenyét v vöröslencsét v csicserit megfőzök éppen vízben, befűszerezve, a végén leturmixolom olajjal.
Ha gombából szeretnéd (bár félig az is állat), akkor megcsinálsz egy nem túl bő lére eresztett gombapaprikást, a levét leveszed (kis krumplival remekül fogyasztható), a szilárd részét leturmixolod krémsajttal v margarinnal (ebből is jobb a bio, mert a margaringyárban dolgozó ismerős azt mondta, h Mo-n mindegyik margarinban van zsír, csak a kötelezően feltüntetendő % alatt).
Egyébként létezik pástétomos szakácsfüzet -talán 2 is (régen volt a kezemben, én fejből csinálom, amit :-)), tudom ajánlani. Nézd meg a gugliban, ha nagyon nem találod, majd előkerítem a címét, csak az nem itt van. Ha nem lehet kapni, lehet szó vmi fénymásolásról is, ha nagyon pástétomozni szeretnél.
Csicseriborsót sem kostoltam még!Kössz az ötleteket!Ma bevásároltam pár tofú félét, meg szóját daráltat illetve rántható fajtát.
Kérdésem, ha gombás melegszendvícskrémet eszem ami 65% gomba és az összetevők között van szalonna -gondolom az izesítés miatt-akkor azt minek számítVegetáriánus ehet vajon ilyent?Csak mert nem igazán találok konyhakész melegszendvícskrémet pl gombásat ami nyomokban nem tartalmaz szalonnát, sertéshúst.Azért gondolom,hogy nyomokban, mert még százalékban sem tüntetik fel annyira kevés lehet...