Keresés

Részletes keresés

MGX1 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 2437
Itt az igazság !

A vezérlésben , ha szeretnéd tudok segíteni, többet készítettem már ilyet.


MGX1
Előzmény: yps12 (2421)
yps12 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 2436
Kapcsoló/konnektor szigetelés nem csak nálam volt szükséges (ld. 2413). Nálam a motoros redőny tápellátása és az éjjeli szekrény fejmagasságban levő lámpakapcsolója egy csatornában megy - nem túl szakszerűen. Így egy szelesebb éjszaka a légmozgás bent is érezhető.
Másik ilyen hely a teraszon létesített konnektor és a párja a fal belső oldalán. Itt teljesen átfúrják a falat a villanyszerelők, így biztos a légmozgás. Összességében ezek is rontják a fűtés hatásfokát.

A fal/mennyezet kombinációt javaslom fűtésre, padlót "csak" hogy ne legyen hideg a padló. Nekem a cső a falon/mennyezeten kívül megy, fólia nélkül.

A garázsban a fűtést ugyanúgy méreteztük, mint a lakrészeket, 27 nm és 4 kör (35 fok előremenő, -15 fok külső mellett). A garázs padlófűtés végül is felkerült a falra, mivel a garázs padlóra nem került szigetelés, így nem akartunk 15 cm betont átfűteni. De az egésznek nincs túl sok jelentősége, mivel a garázs az épületen belül van, az összes fűtőkört elzártam, így -15 foknál +13 fok van a garázsban.
Előzmény: fifty561 (2422)
M493Z0l1 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 2435
Hogy el van-e, az nem kérdés. Az illető, aki csinálta egy hozzá nem értő alak volt, a legtöbb pénzből megépített fürdőszobánkat nem tudjuk használni, mert nem szigetelte le az oda menő melegvízcsöveket. Pech.
A kérdés, hogy a falfűtés mennyire rossz. Úgy emlékszem, hogy elég sűrűn, kb. 10 centiként kígyóztak anno a falon a csövek, ezért nem is értem a dolgot. Lehet hogy ez annak a jele, hogy levegős a rendszer? Vagy annak mi lehet a jele vajon?
Előzmény: Törölt nick (2434)
M493Z0l1 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 2433
Sajnos nem. Azt tudom, hogy elég vastag hungarocell szigetelést kértünk a silány fűtés miatt.
Előzmény: Törölt nick (2431)
M493Z0l1 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 2432
A probléma az, hogy a sok szerelő közül mindegyik hozzáértőnek vallotta magát, aztán mégse lett jobb a fűtés. Egyébként újabb probléma: ahogy emlékszem, hogy milyen csövek lettek beépítve a falba, milyen távolsággal, ahhoz képest csak viszonylag ritkán helyezkednek el vízszintes meleg részek a falon. Gondolom ahhoz, hogy megállapítsam, hogy ez normális-e elő kellene kaparnom valahonnan az egész leírását, hogy hogy lettek beépítve. Most úgy két 10-15 centis meleg rész között kb 40 cm távolság van amúgy.
Előzmény: vízió 99 (2429)
M493Z0l1 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 2430
Mindkét kritikus falfűtéses szoba 4 fala közül 2 a "szabadba néz", tehát a fal másik oldalát nem fűti semmi. Egyébként ez téglafal, amit kívülről hungarocell hőszigetelés borít, amin vakolás és festés is van. (vagy a vakolás van belül, azon a hungarocell és festés? ) Van még egy falfűtéses szoba, ahol ugyancsak ezek a jellemzőek, viszont ott érdekes módon mindig meleg van, pedig ott is 2 fal a szabadba néz...
Egyelőre a finomhangolás annyit segítene a termosztáttal, hogy 17 vagy 17,2 fok legyen :) Nagyságrendileg mennyibe kerül egy ilyen rendszerhez való termosztát és annak a beszerelése?
Előzmény: Törölt nick (2428)
vízió 99 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 2429

"-itt minden évben járt már ilyen-olyan szerelő, de mindegyik csak a másikat szidta és értelmes tanáccsal nem tudott segíteni, mindegyik mást mondott."

Szerintem pedig kezdj keresni egy hozzáértő szerelőt, addig felesleges bármivel is kisérletezgetned..Mivel a csövek már a falba és a padlóba vannak/ezeket talán nem rontották el/ ezzel már nem lehet mit kezdeni, viszont az osztógyüjtő és akazán között még csodákat lehet csinálni. Nekem a legkisebb teljesítményű Vaillant kazánom van és 270nm fűtünk vele/fal-padló/ és tökéletes.

Előzmény: M493Z0l1 (2423)
M493Z0l1 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 2427
Nem tudom mennyibe kerül egy termosztát, de nem biztos, hogy most tudunk rá pénzt áldozni...
Amikor itthon vagyunk, akkor gyakorlatilag egy kapcsolónak használjuk: legyen fűtés vagy ne legyen.
Éjszakára és amikor nem vagyunk itthon, olyankor próbáljuk meg úgy belőni 26 és 28 fok közé hogy időnként bekapcsoljon a fűtés, időnként ne (ha folyamatosan menne a fűtés, akkor sok lenne a számla és feleslegesen meleg lenne ha egyáltalán nem akkor pedig teljesen lehűlne a ház)
Nagyobb probléma, hogy nem tudom belőni hogy a keringő víz hőmérséklete ne 45 fok legyen és mégis meleg legyen a hátsó kis falfűtéses szobákban (estére úgy, hogy megy a számítógép már majdnem elérte a hőmérséklet a 20 fokot. hurrá.)
Egyébként új termosztát esetén miben javulna helyzet? (javítani, beállítani, finomhangolni stb. a mostanit nem lehet?)
Előzmény: Törölt nick (2426)
M493Z0l1 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 2425
még egy érdekes dolog: a visszamenő csöveken két csap van: az egyik amire a feltöltéshez/átmosáshoz lehet slagot csatlakoztatni és a másik, ami túlnyomás esetén leenged. Utóbbit kézzel is meg lehet nyitni és jön belőle a víz, de ugye arra nem lehet csövet csatlakoztatni. A másik csap megnyitásakor "köp" egy adag vizet, de aztán semmi. Ha slagot nyomunk rá akkor csak nő a csőben a nyomás, de víz nem megy a rendszerbe. Talán most nem ez a legnagyobb probléma, mert a 1,5 bar nyomás megvan a csőben (a kimenő oldalon töltöttünk rá jobbhíján.. ). Egyszer egy szerelő próbálta levegőtleníteni, de egyik levegőtlenítő szelepen se jutott el odáig, hogy már ne levegő hanem víz jöjjön, a túlnyomásérzékelő mindig kioldott. Talán ez se jó jel?
Előzmény: M493Z0l1 (2423)
Les73 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 2424
Jó kis lista! Köszönöm, hogy megosztottad!
Idén őszre tervezem, hogy felrakatom a helyiségenkéntit. Most kicsit bután néznek ki a kikandikáló kábelek a szobákban, de hát "addig nyújtózkodj..."

Az indirekt tároló felé menő csövekre már húztam 10mm-es csőszigetelést. Ez nem nagy befektetés (240Ft / 2m), úgyhogy vlszleg az előremenőkre is rakok a kazánházban.

Előzmény: yps12 (2421)
M493Z0l1 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 2423
Hello!

Szeretném segítségeteket kérni. A kb. 200 négyzetméteres (?) házunkban már 9 éve van fal/padlófűtés. Őszintén szólva minden fűtési szezon kezdetekor megbánjuk, hogy ilyen rendszerünk van. Az elvileg viszonylag kis teljesítményű kazánunk úgy-ahogy felfűti a házat (jó lassan.....) és onnantól meleg is marad ha állandóan megy a fűtés. Viszont ez csak a ház azon részeire vonatkozik amik közel vannak a kazánhoz és főleg ahol padlófűtés van (annak a csöve vastagabb, vagy mi. ) Míg jelenleg a nappaliban 21 fok van, az én szobámban (a ház túlsó vége, egyik legkisebb szoba) és a többi kis, falfűtéses szobában 17!!!! (ha állandóan megy a fűtés és a kimenő/visszajövő hőmérsékleti adatok az eget verik, akkor esetleg 19-20-ra fel lehet fűteni) Pedig a nappali, konyha padlófűtése a kimenő és visszamenő oldalon is felére van kézileg leszabályozva, az én szobám falfűtése pedig mindkét oldalon teljesen megnyitva) Régen úgy 5 éven át csak a visszamenő köröket szabályoztuk (kézileg, imbuszkulccsal, de egy szerelő azt mondta, hogy a külsőt kell. (kinek higyjünk?) Külön szobánkénti termosztátos vezérlés nincs, illetve csak egy termosztát van ami az egész fűtést szabályozza. Egyébként azzal kapcsolatban valami: 5 és 30 fok közé van skálázva. Ha 27 fok alá húzzuk, a fűtés soha nem fog bekapcsolni, 28 fok körül hébe-hóba, maximumon pedig állandóan megy a kazán, ez normális???)
tehát mostmár a kimenő köröket szabályozzuk (le) pl a nappalit, konyhát ahol padlófűtés van. De ezzel azt érjük el, hogy a kimenő és visszajövő hőmérsékletek a normálról ( 40-30) felmennek 55-40 körüli (csöveken mért) adatokra, ami tudtommal már káros a csövekre. Ilyenkor persze vissza lehet venni a kazán hőmérsékletén, de akkor meg azért nem lesz meleg a falfűtéses szobákban. A tavalyi fűtés utáni gázszámlánk egyébként havi 20000 volt, pedig soha nem volt több 20 foknál a házban szinte.. Nem tudom ez normális-e. A kazán egyébként egy évente karbantartott viszonylag kis teljesítményű Vaillant. (megnézhetem a konkrét típust, teljesítményt) A csövekben a nyomás megvan (1,5 bar) talán levegőtlenítve is van...
A háromállású keringetőszivattyút a közepes vagy nagy teljesítményű állásban használjuk.

Kérem segítsetek, itt minden évben járt már ilyen-olyan szerelő, de mindegyik csak a másikat szidta és értelmes tanáccsal nem tudott segíteni, mindegyik mást mondott.
Nyitott vagyok mindenféle kísérletezésre a rendszerrel, írjatok tapasztalatokat akinek esetleg már volt hasonló problémája.

Üdv.: Zoli
fifty561 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 2422
hogyan lehet egy konnektort, kapcsolót szigetelni? - erre gondolok: szigetelés javítása, hőhidak kiküszöbölése (konnektor/kapcsoló, ablak, redőnyök)

illetve plafonfűtés/hűtés kérdés:

idén épül a házunk, 1 szintes nappali, szobák + garázs kb 160 nm, monolit födém, padlás nem fűtött. A terv az hogy padló és plafon fűtés/hűtés lesz, de a garázst nem akarom fűteni - esetleg vmi temperáló 5-10 fokot a padlóban.

Hogyan célszerű felszerelni a plafonra a csöveket? - bele a födémbe, vagy a födém alá?

vmelyik hozzászólásban olvastam, hogy felesleges felfűteni az egész födémet - azaz ne építsük bele a csöveket a födémbe - tegyünk hővisszaverő fóliát a födém alá, és úgy a csöveket.
Előzmény: yps12 (2421)
yps12 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 2421
Nekem a következők jöttek be:

- helységenkénti termosztátos vezérlés (összesen 9 db)
- érzékeny (+-0,2 fokos) termosztátok
- szelepmozgató motorok az osztó-gyűjtőkön (helységenkénti termosztát vezérléssel)
- a fűtőfelület méretezésétől függő, legalacsonyabb előremenő a kazánból
- időjárásfüggő előremenő-szabályozás
- keringetés csak hőigény esetén (helység termosztátok jelzése alapján)
- "folyamatos" (nem idővezérelt) fűtés (a rendszer tehetetlensége miatt)
- javítja a fogyasztást, hogy ikerházban lakunk, azaz a ház egyik oldala felé a hőveszteség viszonylag alacsonynak tekinthető
- szigetelés javítása, hőhidak kiküszöbölése (konnektor/kapcsoló, ablak, redőnyök)
- padló leválasztása a fali köröktől (padlóban csak temperálás, fűtés a falakban)
- kazánházban az előremenő csövek szigetelése (45 fokos kazán előremenő korábban 37 fokosként érkezett meg az ogyk-hez)
- helységenként több kör esetén állandóan nyitva tartott körök, plussz hőigény esetén az összes helységben található kör megnyitása
- nagyobb ablakfelületek esetén folyamatosan nyitott mennyezeti körök
- fűtési időszakban az egyes helységek ajtaját érdemes zárva tartani

Amit próbáltam, de nem jött be:
- 1-2 termosztáttal vezérelt fűtés (jelentős eltérés a hőérzetben házon belül, magas fogyasztás)
- magasabb előremenő (tovább növekvő fogyasztás)
- +- 2 fokos termosztátok (kapcsolócsalád részei, szépek, viszont rossz hőérzetet, magas fogyasztást eredményezett)
- túlméretezett keringető szivattyúk (8-9 eFt a jelenlegi elektromos felhasználás a keringetésre)


Amit tervezek a továbbiakban (középtávon):
- osztó-gyűjtők elfedése (szigetelése, a 35 fokos kazán előremenő a csövekbe jelenleg 32,4 fokon érkezik meg, míg az ogy előtt még 34 fokos a víz)
- keringetőszivattyúk cseréje kisebb teljesítméményűre
- szerződés az emfesz-szel (ettől tartok a legjobban, mert még nem nagyon olvastam róla tapasztalatot, de a 8% megtakarítás jól hangzik)
- levegős hőszivattyú rendszerbeépítése (az átmeneti időszakban való gazdaságos üzemeltetéshez és hűtéshez)
- napkollektor a hmv-hez, és az építés alatt álló medence fűtéshez
- fentiekhez a vezérlés fejlesztése


Remélem, tudtam segíteni.
Előzmény: Les73 (2415)
enderke Creative Commons License 2009.01.20 0 0 2420

Most találtam a neten. Egy Sanier Duvall leírásból:

" ...Külön hőmérséklet érzékelőt kellett beépíteni az égőtérbe abból a célból, hogy érzékelje, ha harmatpont alá kerül az égéstermék hőmérséklete és adjon utasítást a vezérlésnek a gázmennyiség növelésére..."

E szerint alacsony előremenővel (30-40 C) nem biztos hogy gazdaságos a sima modulációs kazán, ha meg nem hiper-szuper különérzékelős kell otthonra egy tartalék hőcserélő, ha esetleg dec 23-án lyukadna ki...

Előzmény: MGX1 (2396)
vízió 99 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 2419
Az az igazság, hogy az elméleti részébe soha nem ástam bele maga. Abszolút megbízom az embereimben ezért is bíztam rájuk mindent,nekem megmaradt a kisérletezgetés, hogy a legoptimálísabban összehangoljuk a rendszert.Arra azért emlékszem, hogy a régi szivattyúknak 3 állása volt, de bármelyiken is állt, a fűtésben észrevető változást nem okozott. Ezt a lakás hőfokán és a gázfogyasztáson teszteltem figyelve arra, hogy a kinti hőmérséklet az adott napokon egyforma legyen.Ami változott az az áram felhasználás volt de ez sem volt meggyőző.Akkor agyaltuk ki az új szivattyúkat aminek a beállítását szintén ezzel a módszerrel teszteltem.Én inkább gyakorlatias ember vagyok és nem igazán hiszek a diagrammok világában.A kazán szivattyújáról érdemes megemlíteni, hogy sajnos szintén sokat fogyaszt, szerettem volna azt is cseréltetni de garanciális problémák és álltalam meg nem értett kifejezések miatt maradt a sajátja. 
Előzmény: Jesu (2418)
Jesu Creative Commons License 2009.01.19 0 0 2418
A mostani 27W-hoz tartozó tömegáram az előző szivattyúd melyik fokozatának felel meg? Tudsz pontos tömegáram/ fogyasztást írni, párhuzamba állítva a régit/ újat? Igazából az adna valódi összehasonlítási alapot. Próbáltad a régit lejjebb venni, mielőtt cserélted?
Előzmény: vízió 99 (2411)
Jesu Creative Commons License 2009.01.19 0 0 2417
Szerintem nem kell aggódni. Ha beáll a ház, akkor -30% minimum.
Gépi szellőzésed nincs? Nem ártana egy ilyen szigetelésű házhoz...
Előzmény: Les73 (2415)
MGX1 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 2416
A közös vezérlős egész házas keringetős megoldás jó lehet , ha a tömegáramok jól be vannak állítva az egyes helyiségek között, és mindenhol egyforma hőt akarsz tartani.

Egyébként valaki azt írta , hogy neki utána lett jobb a fogyasztása mikor helyiségenként szabályozta.

Nekem az a véleményem , hogy a szivattyúk nem kell hogy járjanak , ha nincs hőigény.
Ha nincsenek termofejek , azaz minden nyitva van jó nagy szivattyú kell a forgatáshoz, pl Grundfos Magna 32/80 . A megspórolt fűtőanyag helyett a villanyszámla lesz nagyobb.

Egy sokablakos helyiségben este nagyobb hőigény ( tömegáram ) kell , viszont ha télen besüt a nap ,ez melegszik fel a leghamarabb , tehát kisebb tömegáram kell.
Lezárni viszont nem lehet. A külső érzékelő a hidegebb északi oldalon van , szegény nem tudja hogy süt e a nap, mert a levegő nem melegszik fel .

Mellesleg a kazán szivattyújáról senki sem beszél , pedig az is jó sokat fogyaszt.

Szépen követi a fogyasztásom a melegedő időt.:)

MGX1
Les73 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 2415
Na most mit mondjak, én pont itt tartok. Össze-vissza aggódom magam, hogy beleöltem a rahedli zs-t (az asszony teljes tiltakozása ellenére), aztán a gázóra meg pörög :-(
A legrosszabb az, hogy nem tudom mi a jó érték és mi a rossz. Innen jött, hogy próbálok hasonlítgatni...

MGX1 adott jótanácsot a falfűtés görbém 45C-re volt állítva -15C kintire. Ezt most levittem 38C-re, és óra indul...

A szakaszos fűtés a Junkers kazán gépkönyvéből jött, ahol mint energiatakarékos tanácsot írták. Amit írtatok (ill. MGX1-is mondta), mármint, hogy a folyamatos ilyen rendszereknél takarékosabb azt ki fogom próbálni.

W/m2K pedig a reményt adta vissza ezzel az első fűtési szezonnal. Nekem ez eddig a 2,5 hónapom, és tényleg sok a pára (nappal 65%, reggelre "felleheljük" 80%-ig).

Mindenkinek köszönöm a segítséget.

Les73
Előzmény: W/m2K (2413)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2009.01.19 0 0 2414
Üdv!

"De vigyázz!
A legenda szerint bele lehet (lelki)betegedni a túlzott törődésbe. Sok hőszigetelős levert, ha magasabb az energiafogyasztása, mint amennyit szeretne vagy sok szoláros tiszta depressziós, ha nem annyi a szolártank hőmérséklete , mint amennyit várt. És ez kihat a családjára is... Persze én ezt csak hallomásból tudom ... ;-)"

Ez nagyon jó! Senkitől nem hallottam még így, és annyiszor eszembe jutott már nekem is. Nagyon jellemző.
Előzmény: W/m2K (2413)
W/m2K Creative Commons License 2009.01.19 0 0 2413
Szia,

Érdemes bíbelődni a fűtési rendszered beállításaival és ellenőrizni a tipikus hőhíd pontokat (redőnytok, erkélyek, stb.) mert elég sok energia ott távozik.
De időt is kell adni az új épületeknek a kiszáradásra: nekem pont tavaly január 22-én indult a fűtésem és felkészültem napi 20-25 m3-re de 40 m3 felett volt az első napokban. Februárban nagyon el voltam keseredve 830 m3 első havi fogyasztás láttán.
De a páratartalom nyár után lement 50-60% alá, sok kis javítgatást eszközöltem (pl. 38PTH+8cm RP-PT falon külső és belső oldalon is villanykapcsoló, nem csoda, hogy süvített befelé a minusz 10 fok a kis "alagúton", ezúton is köszönet a villanyászoknak...) és az idei fűtési szezon sokkal jobban alakul.
Saját empírikus megfigyelés: éjszakára leengedett redőnyökkel (állítólag az 1.1-es ablakokat így 0.9-el lehet számolni!) és napsütésben felhúzott redőnyökkel napi 0.7 m3 gáz különbség adódott, azonos kinti hőmérsékletek esetén.

De vigyázz!
A legenda szerint bele lehet (lelki)betegedni a túlzott törődésbe. Sok hőszigetelős levert, ha magasabb az energiafogyasztása, mint amennyit szeretne vagy sok szoláros tiszta depressziós, ha nem annyi a szolártank hőmérséklete , mint amennyit várt. És ez kihat a családjára is... Persze én ezt csak hallomásból tudom ... ;-)

W/m2K
Előzmény: Les73 (2400)
vízió 99 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 2412

Most jön az, hogy amihez nem értek abba nem szeretek belekontárkodni.

A saját rendszeremet talán még a beüzemelőnél is jobban ismerem,de ebbe bíztos nem tudok segíteni. De a beüzemelőt nyugodtan kihívhatod bíztos meg fogja csinálni. Nálam annó ugyanígy értetlenkedett hogy mi a fenének ez a sok termosztát meg motoros szelep/ tényleg több százezer ft-áll ott kihasználatlanul/ és igaza lett.

Üdv

Előzmény: szupering (2410)
vízió 99 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 2411

lássuk: 2db 120W-os szivattyú ment 24h-án keresztül.Az ugye 5,76 KW x 40?ft-al=230ft/nap  Most /mivel azért nem kevés vizet kell forgatnia/ olyan állásba van ahol 27w-ot eszik azaz 2x27x24=1,296Kw x 40ft=52ft Ez havi szinten 5340ft megtakarítást eredményez. Mehetne alacsonyabb fogyasztással is a valós 5W-al de nem tudta produkálni a fűtésoldalon amit kellett volna. Azt hiszem több mint egy hónapon keresztül játszottam vele míg megtaláltam ezt az optimum beállítást.

Előzmény: Jesu (2409)
szupering Creative Commons License 2009.01.19 0 0 2410

Szia Vízió!

 

Nagyon szép a rendszered. Nekünk is Vaillant kondenzációs kazánunk  van és helyiségenkénti termosztátokkal (5 db) szerelt vezérlésünk. Van egy külső időjárásérzékelőnk egy VRC 430-as termosztátunk ami sajnos nincs kihasználva. A szerelő aki kint volt nálunk büzemelni a rendszert ugyan nem értette, hogy miért akarunk mi szobánkénti vezérlést, hogy ha van ilyen rendszerünk. De mivel laikusak voltunk vagyunk így a legjobbat akartuk.

Az osztóinkon motoros fejek vannak amit a szobánkénti termosztátok nyitnak-zárnak vezérlés által. A kérdés annyi lenne, hogy ha csak az időjárásfüggő szabályozót szeretnénk használni egy szobában felrakva azt hogyan lehetne megvalósítani? (Szabad vezetékünk is van a kazán és a szobában feltetendő gyári termosztát között.)

 

Előzmény: vízió 99 (2408)
Jesu Creative Commons License 2009.01.19 0 0 2409
Mérted konkrétan, hogy mennyi maradt meg a "grundfos alpha marketingből" a zsebedben, mint megtakarítás a csere után? Nézegettem én is, nagyon kíváncsi vagyok a tapasztalatodra!
Előzmény: vízió 99 (2408)
vízió 99 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 2408

Mért ragaszkodik mindenki a szakaszos fűtéshez. Ill. azt hiszem már én is rosszul írom. A szakaszos keringetéshez.

Annó 3 éve mikor elkészültünk a házzal nekem is az volt a fixa ideálom, hogy rakattam szinte minden helységbe/12db/ szobatermosztátot ezek vezérelték az osztógyüjtőn külön-külön a köröket.Ez végül is tök jól működött, jó meleg vizet nyomattunk a körökbe/padlóba 36 falba 34fokot/ Jól fel is fűtöttek, termosztátok lezártak és mivel a házikó a régi állapotában is jól szigetelt amire újra visszakapcsoltak a termosztátok jól lehült a fal is meg a padló is. Kezdhette a kazán az egészet előröl.Úgyhogy taktikát váltottunk és rábiztam magam a méregdrága vezérlésemre /ha már egyszer megvolt/ Külsőhőmérsékletérzékelő figyelt, lakás hőmérséklet beállítva 22 fokra, folyamatos keringéssel. Az okos kis szerkezet mindíg kiszámolta hogy hány fokos vizet is engedjen a rendszerbe ha mondjuk kint -2 vagy +5 fok volt.A kazán ilyenkor elindult kb. 3-4percet és /persze a kinti időjárástol függően/ és pihent 15-30 percet. Igaz a szívattyúk mentek én is kiszurtam, hogy sok, de ha már lúd legyen kövér, és beruháztam 2db grundfos alpha 2 A energiaosztályú keringetőszívattyúra A felvett legkísebb teljesítmény 5W a legnagyobb 50W. Villanyszámla megoldódott. Ill. a fűtés is. Mindíg egyenletes a helységklíma. A fogyasztás bár nekünk egyébként sem volt horror, azért lényegesen kevesebb lett.Szóval ez a kikapcsolom-bekapcsolom-szóval szerintem nem a legjobb.

A következő kérdésre pedig már most megadom a választ. Az okos szerkezet programozható tehát ha nem vagyunk otthon, vagy éjszaka van, beállítok egy alacsonyabb lakáshőmérsékletet és máris "hűvösebb" vizet küld a rendszer, ami ugye még kevesebb energiafelhasználás.  

Előzmény: Les73 (2407)
Les73 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 2407
MGX1, számot küldtem.
Az ingadozást normálisnak tartottam a szakaszos fűtés miatt.
"Hétköznap hajnalban 2 órát (4-6ig); délután 6,5 órát (16-22:30-ig) megy a fűtés. Hétvégén reggel 4 órát, délben 1 órát, délután 6,5 órát megy. "

Neked a fűtés folyamatosan megy?

Les73
Előzmény: MGX1 (2406)
MGX1 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 2406
Szia !

Szívesen átnézzük , műszeresen megmérjük( computeres diagnosztika , hőkamera )
Azután javaslatot teszünk .

Azt ne felejtsük el , hogy most költöztetek be , a páratartalom magas ,az uj vizes falakat , hideg házat felfűteni kb. kétszer annyiba kerül.
A helyiségenkénti szabályozás valamit javíthat a fogyasztáson.

A fogyasztás valóban soknak tünhet , az enyém mellett 20 m3 januárban .
A két fokos lengés sok lehet . Nálam óránként 2 szer kapcsol be 8-12 percre
, folyamatosan 21,5 fok van éjjel nappal. A lengés 0,2 fok. Igy tartom a 20 m3-t -5 fokos hidegben.

Telefonszámot küldj privátban.

MGX1
Előzmény: Les73 (2400)
MGX1 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 2405
Kis infra kézi hőmérővel is remekül ki lehet mérni a csöveket.
Conrad.hu
Előzmény: Les73 (2401)
bpmcwap1 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 2404
nézd meg hány fok van a tetőtérben... közvetlen kapcsolat van?
Előzmény: Les73 (2403)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!