A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A felső szűrő a gépben van, nem a karban. Biztos arra gondolsz? A kar szétszedéséről és összerakásáról emlékeim szerint vannak a youtube-on használható videók.
Azt kellene érezned, hogy túl feszes a tömítés vagy laza, ha túl feszes, akkor biztos nem nyomja le sztem, csak akkor, ha vékony a tömítés és túl laza.
Az igaz, hogy a gyári tömítés 8.5mm, de Te nem gyári szűrőtartót vettél hozzá.
Sage the Bambino nem tudom milyen, nekem Sage BES920, ez bitang jó.
Szerintem inkább vastag ami van. 9mm-es van benne és 8,5 mm-es a gyári. Megrendeltem a nyolcfelest, meglátjuk hétfőn. Most, hogy kicsit megbontottam, elléggé rozsdál már itt-ott, a zománc már lég lejött a túlfolyóról, hajlanék a cserére is ha nem javul meg. Sage the Bambino ajánlott?
Sziasztok! Régen írtam ide, de megint gondom van. Adott egy Gaggia Baby Class, (elvileg Gaggia Classic kompatibilis) amit jópár éve használok. 2020-ban felújítottam Explygonból vásárolt alkatrészekkel. Vízterítő blokk, gumitömítés, új kar és szűrők). Azóta többször előfordult egyre sűrűsödő gyakorisággal, most meg már szinte mindig, hogy főzéskor ledobja a kart, letekeredik. Ellen kell tartanom, de néha ez sem elég, akkor kikapcsolom. Most már ott tartok, hogy kukáznám az egészet, de ti hátha tudjátok mi lehet a baj. Ha netán kuka, akkor kéne tipp, hogy mi legyen helyette.( max 200k)
Felújítós alkatrész lista: 13-298 Gaggia szűrőtartó M10 (vendéglátós) 617940 karzárógomb 10-126 szűrőrögzítő rugó 1.2 mm 11-512 szűrőtartó kar M10 10-106 Vakszűrő általános 58 mm 700542 felsõszûrõtartó GAGGIA/G710/ 13-341 13-016 kartömítés 9mm Gaggia 9528022 Felsőszűrő tartó imbusz csavar M6x12 MZ.107 2 csészés szűrõ 14-18gr Marzocco 13-215 2 csészés szűrő 14 gr Gaggia MZ.106 Marzocco 1 csészés szűrő 7gr
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Adott egy Krups EA81 típusú kávéfőző. Tisztítás után megzakkant bár lefőzi a kv-t de elég gyenge és olyan mintha a főzés végén mikor dobná ki a zaccot vizes zaccot fúj szét. Olyan mintha nem engedné el a nyomást a főzési ciklus végén. Mi lehet a hiba? Eddig nem csinálta ezt kb 5 hónapot pihent előtte semmi gond nem volt. Zacc egyébként állagra jó csak nem marad pogiba mert vizes. Üresen indítva nyitás után még víz van a főző részben. Segítségeteket előre is köszönöm!
Ha valaki Rétságon jár, ugorjon be az R Coffee-ba, frankó újhullámos kávézó/pörkölő. Ha Jani felveszi velük a kapcsolatot, lesz Korzós teszt is... Addig is egy kis kedvcsináló:
Egy kis segítséget szeretnék kérni egy Saeco Aroma géppel kapcsolatban.
Nemrégen vettem használtan a gépet, teljesen rendben működik, nagy elégedettségünkre.
Ami furcsa egy kicsit, az az, hogy a felhelyezett kar nem pontosan középen áll a megszorítás után, hanem kb. 20-25 fokkal jobbra. Nem tudom, hogy ez rendben van-e így, vagy esetleg valami rendellenességre utal? Olyasmire gondolok, hogy esetleg a kar feletti tömítés nincs rendben, esetleg maga a kar kopott már meg annyira, hogy túlfordul a középső álláson?
Egyébként (egyelőre még) a gyári nyomásfokozós kart használjuk.
No, akkor már legalább a pontos méret megvan, legalább nem kell vele romantikázni. Mivel többféle gépbe is passzol, gyanítom hogy ez valamilyen szokványos méret lehet, ami a háztartási kisgép szerelőket nem állítja megoldhatatlan feladat elé.
Ezt sajnos nem ismerem. De szerintem jó kell hogy legyen bármilyen hőálló tömítés oda, ha a méret megfelel. Ha nekem kéne ezzel kínlódnom, alighanem végigvezetnék a nútban egy vékony zsineget, és így megkapnám a kerületet, abból meg az átmérőt.
Közben megkerestem a csudaboltot, Szifonklinika, Bp. IX. Mester u. 9. Foglalkoznak elektromos kávéfőzőkkel is, az egyik kollégám rendszeresen ott vásárolt be, amikor a céges gépünket időnkét megbuherálta. Szifon Klinika – Google Térkép
A leírásban az szerepel, hogy a vastagsága 3,5 mm, a belső átmérője 79, a külső 86 mm. A keresőkifejezés az volt, hogy guarnizione caldaia bialetti mokona Mondjuk a szállítás drágább, mint maga a termék...
Itt a 4 imbuszt oldva az alsó feléről lejön a "fűtős" fele és oda megy a kettő közé.
Eléggé meg van nyomorodva a mostani tömítés nem is nagyon lehet megállapítani róla a méreteket mert annyira el van vetemedve hogy nem is "pattan" be a helyére, olyan mintha legalább 5mm-re nagyobb átmérőjű lenne.
Ha be tudom lőni a méretét akkor jó lehet csapágy/tömítés boltos mérethelyes tömítés is?
Megér még egy misét az is, hogy leméred a meglevőn a méreteket, és keresel hasonlót ebből a táblázatból, vagy legalább láthatod, melyikkel lehet helyettesíteni:
Amúgy régebben volt egy igen jó kávéfőző és szifon alkatrészbolt a (Bp. IX.) Mester utca és Liliom utca sarkánál, ha a körút felől mész, akkor a jobb oldalon. Gyakorlatilag mindig tudtam megoldást találni, csak azt nem tudom, hogy megvan-e még, mert évek óta nem jártam arra. A tulaj empirikus úton (értsd: hümmögés, próbálgatás és szemmel saccolás) kb. a másodikra mindig belőtte a megfelelő méretet. Csak azt kérte, hogy ne a deformált régi gumit vigye az ember, illetve a komplett kávéfőző kellett neki, hogy ha a gumi külső mérete stimmel is, akkor megnézze, hogy jó-e a régi szűrő, vagy keressen másikat.
Tudnátok segíteni hogy hol tudok rendelni Bialetti Mokona kávéfőzőhöz a kazánban lévő tomítést? Nem az ami az aljára megy hanem ami a két kazánfél közé.
Specialty kávéról úgy tudod a legkönnyebben kideríteni, hogy milyennek kellene lennie, ha egy jobb kávézóban rákóstolsz, aztán pedig veszel egy zacskóval otthonra (a legtöbb helyen adnak is el abból., amivel dolgoznak). A világos pörkölésnél eleve jobban dominálnak a savak, mint egy sötétebb pörkölésnél. Ha rosszul készítik el, a "jó" savak és a gyümölcsös édesség helyett csak bántó savanyúságot érzel.
Nem mondom, hogy elég itt az információ, de két dolgot nagy valószínűséggel mondhatok:
-- Olasz kávét vegyél! És nem olaszosat vagy majdnem-olaszt hanem olasz olaszt :) Helyi speciality pörkölővel majd kisérletezhetsz, ha az olasz már mindig jól sikerül.
-- A beépített nyomásmérők leginkább díszek, ne fordíts rá sok figyelmet. A lefolyást figyeld csak, a színét, a sugár vastagságát, folyamatosságát és másodsorban az idejét.
Előre elnézést ha bamba kérdést teszek fel, kérlek ne vegyétek el a lelkesedésem:)
A borok világában elég otthonosan mozgok, innen szeretnék a kávék felé is elmozdulni. Drága családomtól karácsonyra egy Sage Barista Express gépet kaptam. Jó sok jutyub után rámentem a kávékészítésre. Vettem Beyond Within szemes kávét hozzá. Csak világos pörkölésű volt éppen, Costa Rica. Az első kicsit alacsony nyomáson jött le, de a másodiknál finomabb őrlésnél látszólag rendben voltak a dolgok. Kicsit lehet túl ment a nyomás, de a 16g kávéból 32 sec alatt jött le 34g, a zaccban csatornásodást nem igazán láttam.
Az elkészült kávé ízvilága nagyon szokatlan volt. A citrusok domináltak benne, már savanykás volt.
A kérdés végre az lenne, honnan tudhatom, hogy ilyennek kell e lennie? Azért savanyú, mert valamit nem jól állítottam be, vagy ilyen az ízvilág. Lehet nagyon fekete öves kávéval kezdtem?:))
Az, hogy a felső szűrő nincs kilyuggatva a pogácsa széléig, a látható problémát okozza: a pogácsa a lyukak alatt ki van mosva, a szélén meg nyilvánvalóan nem lehet megfelelő a kivonatolás. Ezen a puck screen aligha fog segíteni. Elsö körben keresnék erre egy új, kompatibilis felső szűrőt a helyedben és belőném az adagolást, hogy ne mosódjon szét a pogácsa. Addig is növeld meg picit a töltetet, akkor a bedagadt pogácsát nem tudja ilyen könnyen szétmosni a víz.
A fogpiszkáló nem jó WDT-zni de a hústű sem. Mindkettő túl vastag. A papírhenger vagy vitaminos doboz jó magasítónak ha felül a peremre. Ha belóg akkor a szélénél túl nagy rés képzódik és nehéz eldolgozni úgy, hogy a lefolyás ne gyűrűsen induljon meg. Vitaminos dobozból ki lehet vágni egy olyat amin van három fül amin támaszkodik, a maradék rész pedig csak annyit lóg bele a kosárba ahol egyébként nem marad kávé tömörítés után. Ilyen használtam vagy 5 évig.
A tejfölös vagy joghurtos pohár teljesen jó, ráadásul nem igényel különösebb beruházást. A hústűt viszont szerintem hanyagolni kellene. Évekig használtam én is, de túlságosan vastag, ezért a használatakor inkább összetorlódik a kávé a kosárban, minthogy egyenletesen eloszlana. Tavaly vettem egy másik fórumon, fórumtárs által készített wdt eszközt, annak használatával sokkal jobban el tudom oszlatni a kosárban a rögöket, utána sokkal levegősebb, lazább a tömörítés előtti kávé. Próbálj keresni vmi ilyesmit (fórumon, FB csoportokban is szokott lenni), esetleg akupunktúrás tű vagy gitárhúr + nagyobb parafadugó felhasználásával te is készíthetsz magadnak.