Keresés

Részletes keresés

L_áma Creative Commons License 2024.04.13 0 1 36702

Ja, így értem...... padláson van a sátor társaságában, én azt most meg nem nézem. Még neked sem! :)

 

 

 

 

Levelestésztának:

 

Ez a készlet most a kamrában:

 

 

Igen rég óta használunk ilyen tűzhelyet, ilyen palackot még sosem töltöttem, de pl az öngyújtó utántültő, ami kb hasonló kaliber, úgy töltődik:

A fejre állított nagy PB palack műanyag sapijára kell döfni egy 3mm-es furatot. Abba épp szoros lesz a kis palack 3,2-es csonkja. Jobb kézzel beletolod a kicsit a nagyba, majd ballal kinyitod a nagyot. Kb 10-15-20 másodperc mulva érzehetően megnehezül a kicsi palack.

Elzárod, kihúzod, megrázod /a kicsi tartályt/. Ha félig van, már jó vagy, hisz korlátlanul ismételhető a folyamat. Legfeljebb nem két gyári telit viszel a hétvégére, hanem négy felet.

 

Ez a folymat helyett javasoltam kevésbé barkács beállítottságú /fosti/ sporiknak a gyári töltő készüléket.

Előzmény: mosogep-szerelo (36700)
mosogep-szerelo Creative Commons License 2024.04.13 0 0 36701

Elévült már! :)

Előzmény: L_áma (36699)
mosogep-szerelo Creative Commons License 2024.04.13 0 0 36700

Valahol olvastam, hogy van rajta egy + csatlakozó külső palack részére! Nincs ilyen tűzhelyem, nem ismerem.

Előzmény: L_áma (36697)
L_áma Creative Commons License 2024.04.13 0 0 36699

Már a 80-as évek vége felé "otthon" hegesztett tartályba tankoltam a propánt. Tudom, miből mennyit... 

Előzmény: Levestészta (36695)
L_áma Creative Commons License 2024.04.13 0 0 36698

Oké, de a 3 napnál tovább tárolással kezdődött a téma.

 

Meg.... nálam a hal akkor van megölve, ha már hagymaszag van a konyhában. :)

Előzmény: Nachat (36694)
L_áma Creative Commons License 2024.04.13 0 0 36697

Mire gondolsz? "csőcsatlakozó a tűzhelyen" néven?

Előzmény: mosogep-szerelo (36692)
Levestészta Creative Commons License 2024.04.13 0 0 36696

Ha nem gyári palack, hanem saját akkor meg..

Először leméred a súlyát a palacknak (nettó palack súly)

Majd feltöltöd agyig (de úgy nem maradhat sokáig).

A nettó töltött súlynak (Ösztömeg - palack súlya)

max a 70-80 % -a maradhat a palackban (mérlegelni kell), a  többit le kell engedned.

Tehát legalább 20% gáztér kell a tágulásnak.

 

A súlyt felírod és megjegyzed, és utána mindig ennyire kell tölteni.

A töltéshez nem használhatsz szivattyút.

A nagy palackot fel kell rakni vagy 2 m magasra, a kicsit le a földre.

Tömlővel összekötöd, összenyitod, és pár óra alatt lefolyik a cseppfolyós gáz az alsó palackba.

Sok idő is lehet, m,ert apró furatoknál  vékony tömlőnél lassan áramlik fel a gáz, le a folyadék.

 

Szivattyút viuszont nem használhatsz, mert az simán szétnyomhatja a palackot, és gyújtóforrás is.

A tömlő leszerelése előtt mindkét palackot ki kell zárnod,

és a tömlőt nyomásmentesítened biztonságos helyre (cseppfolyós gáz lesz benne.)

 

Szóval nem igazán bonyolult, de nem is javaslom senkinek próbálgatni, akinek nincs műszaki érzéke,

vagy semmit sem tud ezekről.

 

Előzmény: Levestészta (36695)
Levestészta Creative Commons License 2024.04.13 0 0 36695

Meg lehet tölteni, de amatőröknek nem javaslom.

Ha mégis töltöd, le kell olvasni (a töltendő) palackról a töltési súlyt.

Átfolyatod, a töltendő palack legyen lent.

Mérni kell a súlyát, nem tölthetsz bele többet, mint a hivatalos töltősúly.

Ha túlment, azonnal el kell a végén engedni.

 

Ha túltöltöd, és nincs benne gáztér, akkor ha melegszik az idő,

vagy rásüt a nap a táguló folyadék gáz szétrepesztheti a palackot.

 

Ha a kocsidban szétreped, nem leszel boldog.

De akkor sem, ha egy tűz közelében szétreped a palack.

És pár évente vagy x töltés után akkor is le kell selejtezni vagy  cserélni.

 

Szóval lehet tölteni, de amatőröknek nem ajánlom.

Sok súlyos baleset volt már ebből.

 

Nem ér annyit az az 5 e ft-os kis palack, amit ha kávé m,elegítésre használsz, hónapokig kitart.

Jó, hát ha főzöl is vele...gyorsabban fogy

Előzmény: L_áma (36691)
Nachat Creative Commons License 2024.04.13 0 0 36694

Eddig nem volt gondom a vízben tartással. Rendszerint 2-3 óránál többet (vagy inkább vonjunk le ebből kb. fél, néha 1 órát - sokszor ennyi idő telik el, mire a megérkezésemtől és/vagy az etetéstől számítva megérkeznek a konyhára alkalmasabb, termetesebb példányok) nem kell benne lenniük, ráadásul  - ezt nem írtam le korábban - otthonról hozok 1,5-2 liternyi lehűtött vizet, abba kerülnek a jobblétre szenderített halak. Ez van nyáron.

A hűvösebb időszakban (amíg 10-15 foknál nem melegebb a víz) nem vesződök hűtött vízzel, ebben az esetben a helyszínen merek tárolós vizet a vödörbe. 

A hazaút kb. 5-15 perc, mondhatni, a Duna partján élek - tehát a szállítás sem vágja taccsra a fogást. Otthon azonnal feldolgozom, alaposan megtisztítom a halakat, és mielőtt mélyhűtőbe teszem, a normál hűtőben fél-1 órán át tartom (picit meg is szikkadnak, így nem lesznek lucskosan vizesek sem, mielőtt becsomagolva eltárolom). Pár hétig-hónapig kutya bajuk, bár rendszerint annyi időt nem töltenek el, mert jóval hamarabb elfogy.

Amúgy is inkább csak a szűkösebb hetekre spájzolok halat, amikor pl. fajlagos tilalmi idők, nyárfaszösz, vagy a fehér hollónál is ritkább igazi ordas tartós téli hideg akasztja meg a pecázást. És mivel szeretek rendszeresen (nem havonta-kéthavonta, hanem minden héten 1-2 alkalommal) enni halat, ezért előfordul, hogy a mélyhűtő szerepet kap a sovány fogást ígérő időszakokban. Régebben akkor is lementem horgászni, amikor borítékolható volt a kudarc (pl. amikor térdig jártunk a nyárfák pihéjében, vagy gyors apadásnál), most már inkább megvárom a tutit. A tavasz 2. felét gyakorlatilag ki is hagyom a már említett nyárfavattás rettenet miatt, másrészt békén hagyom az ilyenkor orgiát tartó, ívó halakat, még azokat is, amikre amúgy nem lenne tilalom (pl. bagolykeszeg, karika, bodorka). Ott van szinte az egész nyár-ősz (menyhal, sügér, bodorka esetén a tél egy része), hogy bőségesen fogjak a fehérhalak színes felhozatalából, néhány nemes hallal kiegészítve.

 

Persze, a hal frissen fogva, utána pedig minél hamarabb megtisztítva+sütve a legjobb.

Előzmény: L_áma (36681)
Vosseler Creative Commons License 2024.04.13 0 0 36693

Mindkettőtöknek válaszolva:

Nekem is az volt az első gondolatom, hogy csinálok hozzá egy csatlakozót, amivel egy 2 kilós palackra rá tudom kötni, (esztergályos vagyok) de rájöttem, hogy egyrész akkor elveszíti a praktikusságát, (hogy egy kofferban van az egész) másrészt van egy fél kilós palackom, amin van egy rózsa, harmadrészt a lakókocsimban is van egy kétlapos főző és van még valahol mégegy főzőfej.

Tehát minek is variálnék?

Ez a kofferes arra jó, hogy ha hirtelen kell egy kis helyigényű főzőalkalmatosság, akkor előkapom és viszem, vagy ha a gyerekeimnek kell egy hétvégi piknikhez, akkor van. Ja és minden sarki boltban lehet kapni hozzá palackot. (mindevvel együtt, kb 5 éve nem volt elővéve)

Azt hiszem, csak birtokolni szerettem volna egy ilyet, de igazán, nincs rá szükségem. (ahogy annak idején a hordozható DVD lejátszót is megvettem, de talán 5 filmet néztem meg rajta)

mosogep-szerelo Creative Commons License 2024.04.13 0 0 36692

Állítólag csőcsatlakozó is van a tűzhelyen nagy palackhoz, igaz ez? 

Előzmény: L_áma (36691)
L_áma Creative Commons License 2024.04.12 0 0 36691

Kínai árul hozzá töltőcsövet. Nagy PB-ről meg lehet tölteni.

Előzmény: Vosseler (36686)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2024.04.12 0 0 36690

Már március vége óta nagyon szépen lehet fogni őket a tározón. Több 20 plusszos is horogvégre akadt, némelyik meglepő helyen... Az élő még mindig rohan, sztem felejtős.

Újra igen  nehéz csalizásra alkalmas méretű kárászt-keszeget fogni, de nem lehetetlen küldetés. De kell hozzá a caplatás. Viszont a harcsák még mindig alig eszegetnek... egy-egy beugrik, de meglepően sok, tapasztalt harcsás cimbora 10 éjjel után is haltalan... ez nem hangzik túl jól. 

Előzmény: tacsi69 (36685)
tacsi69 Creative Commons License 2024.04.12 0 0 36689

marmint a ponty :-) Az lemaradt, de foleg 70cm felettiek jonnek :-(

Előzmény: tacsi69 (36688)
tacsi69 Creative Commons License 2024.04.12 0 0 36688

Na, mint megtudtam beindult mindenhol a Tisza-tavon, ezert most az elo 12 meteresre nem megyek ra... Kerdes majd meg hol lehet satorozni, allitolag pl a szaloki obol elejen, es vagy mindenhol  kitiltottak oket, nemtom, csak valaki mondta.

Előzmény: tacsi69 (36685)
tacsi69 Creative Commons License 2024.04.12 0 0 36687

nekem meg a 2 kilos besullyedos labas is megallt raja, amit csak a rozsa tartott vissza... De igen, ez kibaszottul draga gaz ilyen kicsiben, dehat ez van

Előzmény: Vosseler (36686)
Vosseler Creative Commons License 2024.04.12 0 1 36686

Nekem is van egy ilynem, de kizárólag akkor használom, ha csak autóval megyünk valahova 1-2 napra és csupán a praktikussága fogott meg, mert egyébként, ennél drágább üzemeltetést keresve sem lehet találni. 

2000 forint gázzal, a lakókocsiban, egy fél szezont kávézok, néha főzök és megy a hűtőm. 

Ez a kis palack, abnormálisan drága arányaiban. (az már csak hab a tortán, hogy hekkelnem kellett a rózsájára valamit, hogy a két személyes kávéfőző megálljon rajta és így is az oldalát nyalja a láng)

Előzmény: tacsi69 (36684)
tacsi69 Creative Commons License 2024.04.12 0 0 36685

Nem tudja valaki, hogy beindult mar ponty az elo Tiszan a Tisza-tonal? Vagy meg mindig kis vizbe erdemes probalkozni?

tacsi69 Creative Commons License 2024.04.12 0 0 36684

Teljesen egyetertek Veled :-( Kurva szar lett minden..

"-tüzet nem rakhatsz, tűzgyújtási tilalom van épp pld" => az szinte vegig van junius vegetol, es kb a teljes orszagban.
Viszont tenyleg tok olcso gazos megoldasok vannak amiket hasznalhatunk ekkor is, pl en ezt hasznalom es nagyon meg vagyok elegedve vele (takarekon tud olmot is olvasztani szelben(!), szoval eleg eros a langja)
https://www.xfish.hu/tportal_upload/webshop_13/1000webp/8051159nevis.webp

Ezt meg lehet venni 7 ezer forintert is.

 

4 palack gaz 2000Ft, 1 palackal marhaporkoltet meg tudsz fozni + marad a reggeli szalonna, tojasrantotta stb-re is.

Előzmény: Hooti (36678)
tacsi69 Creative Commons License 2024.04.12 0 0 36683

ezert 2 ev eltiltas jarhat, legalabbis a Tiszan.

Előzmény: lapar (36674)
baada2 Creative Commons License 2024.04.12 0 0 36682

'elo halnak elete, doglottnek halala a viz'

Előzmény: Nachat (36680)
L_áma Creative Commons License 2024.04.11 0 0 36681

A kifejezetten magas fehérjetartalom egy óra mulva szaglik...... Baján ezért táblát akasztanának a nyakadba........

Előzmény: Nachat (36680)
Nachat Creative Commons License 2024.04.11 0 0 36680

Nálam a halak elvitele úgy történik, hogy Ha valamelyiket konyhára szánom (főleg keszegféléket), akkor nem teszem haltartóba, hanem azonmód kupán vágom, és be a vízzel (!) telt vödörbe. Most felmerül a kérdés: miért teszem őket vízbe, ha már úgyis barackot nyomtam a fejükre? Kopoltyújuk sem rezzen már, sőt, némi vér is szivárog belőlük, tekintetük üveges... Egyszerű az ok: így nem szárad rájuk a pikkely (ha ez megtörténik, nehéz róluk lekaparni). Persze, lehetne nedves rongyba/újságpapírba is bebugyolálni őket, de az a rongy/szaftos papír 5 kilométerre is szaglani fog, több réteg zacsiba bepakolva is, és még a hátizsákot is átitatja a dévérnyálkázott rongy odőrje. Van, aki nejlonzacskóba teszi a halat, na, az a zacskó is mehet a kukába (szagmentesítése elég keserves, a zacskóé is, kukáé is, ja panellakó is vagyok). 

Így hát marad a diszperzites vödör, ami 5 literes, így ha netalán színültig telik hallal, akkor sem lépem túl a fővárosi dunai 7 kilós "egyéb" kvótát, ugyanis legfeljebb 4-4,5 kiló hal fér bele (ennek fele szokott lenni a szokásos hazavitt mennyiségem - bőven elég).

Néhány órás horgászatokra ez teljesen rendben van (ennél hosszabb időre nem igazán megyek), kánikulában sem "durrannak" be a vízben lebegő, menthetetlen kómás állapotú halak. 

Halőrök több alkalommal is "felnézték" a vödröm tartalmát, nem volt gond. Talán még örültek is, hogy nem kellett a haltartó szákot kiszedni, ide-oda hengergetni-bucskáztatni bennük a pánikban vergődő halakat, kotorászva közöttük, nem bújik-e meg köztük esetleges tilalom alá eső/retúr jász/szilvaorrú/paduc/"bajszos kárász" stb.

A hébe-hóba beugró 1-2 nemes hallal (rendszerint 1,5-2-2,5 kg körüli potyka az átlagos eset, jóval ritkábban balin, süllő, menyhal) ugyanígy kupánvágósan járok el (azzal a különbséggel persze, hogy kifogás & lemérés után azonnal megy a naplós adatrögzítés), de a méret miatt az ilyen fogás nem kerül vödörbe - na, ebben az esetben jut szerephez egy nagyobb szatyor (amibe rosszabb esetben nem a ponty, hanem a pecahelyen talált szemét kerül). 

Nyilván hosszabb távú kiruccanások esetén, főleg dögmelegben ez a vödrözés-zacskózás nem igazán járható út. No igen, meg is lehetne enni ott helyben, sütögetve-főzögetve (ahogy pl. Dr. Hunyadi Attila ecsetelte régvolt emlékeket felidéző beszámolóiban), de tudtommal ez is verboten már jó ideje. 

Ha már a parton nem lehet, mit lehet tenni - halat csak otthon pucolok. Méghozzá úgy, hogy a víz ellepje a jókora lavórba tett, megboldogult halakat a pikkelyezésük közben is, így a halpénzek sem szálldosnak szana és szét a levegőben (annyira). Kész relax a tisztogatás, trancsírozás, afféle megkerülhetetlen rutinművelet, de ez is hozzátartozik az ízletes halétek-készítés szertartásához. :-) 

Vosseler Creative Commons License 2024.04.11 0 1 36679

Téged is megértelek, de néhány gondolat részemről...:

 A Kunságira (és bármelyik vadvíz partjára) most is elmehetsz egy hétre sátorral. Magyarországon, alanyi jogod van a vadkempinghez. Ahol nincs, ott ezt jól láthatóan a tudomásodra hozzák. (kerítés, tábla, sorompó, stb)

 A gallyfát, ágat, kiszáradt, kidőlt fát, uszadékfát használhatod tűzrakásra. 

 Lehet, hogy kicsit túl van tolva ez a 2halmegtartási" törvény, de legalább történik valami az ellen, hogy mindenki, számolatlanul, szakmányszámra hordja haza a halat, csak mert a kvóta megengedi. Nézz meg egy dévért, amit reggel beteszel a szákba és délután kiveszed!  Vörösre dörzsöli magát. 

 Én is jártam már úgy, hogy 3 napon át, visszaengedtem az összes halat, (nem keveset) hiszen ha így megy, akkor a aradék két napban, pont megfogom azt a néhányat, amit esetleg haza akarok vinni. Nem jött be. Negyed napra, úgy megállt, mint a szög. Kicsit nyafogtam magamban, de igazából nem voltam bosszús. 

Soha nagyobb "probléma" ne legyen az életemben, mint ez!  Így is hozzá lehet állni, de ezt meg kell tanulni megélni.

Valaha én is hazahoztam az utolsó küszt is amit fogtam, hiszen "kifizettem".

Lófaxt!

A lehetőségét fizettem ki annak, hogy horgásszak. (ahogy a vadász is csak a lehetőséget veszi meg egy szarvas kilövésére. A húsért külön fizetnie kell, ha el akarja vinni)

Szóval így 50 éves peca pályafutásom során, lassan megtanultam megérteni dolgokat. Értem azt is aki hazaviszi és értem a C&R fanokat is. 

Azt nem értem, aki ha tudná, akkor naponta, az autó csomagtartóját rakná szinültig hallal.

Én is szeretem a halat, ezsem is, ha tehetem, de pl. Láma, akár naponta is képes sült halat enni halászlével, halas süteménnyel, halszósszal leöntve, mégsem érzem úgy, hogy komoly kárt képes tenni a Duna halállományában. De van, aki "másképp" horgászik, vagy más értékrend szerint gondolkodik. Na azokkal van a baj és azok miatt találnak ki számunkra, normális pecásokra nézve, hülye, ledegradáló szabályokat. 

És hát csak egy közhely, de ugye senkinek sem tartanak pisztolyt a fejéhez, hogy kiváltsa a zsugát. Ha nem tud azonosulni a szabályokkal, díjakkal, akkor keressen egy másik elfoglaltságot magának!

Mi egyet tehetünk. Elfogadjuk és megpróbáljuk a számunkra lehető legjobbat kihozni ebből, nem pedig állandóan stresszelni magunkat ezeken a dolgokon. 

Záró gondolatként...

Én kb 20 éve úgy indulok el pecázni, hogy "most elmegyek jól érezni magam", ha halat is fogok, az már külön bonus.  Így nem ér nagy meglepetés, ha nem fogtam semmit.  De mint írtam, ezt tudatosan és sok év alatt kell magadban helyretenni és megtanulni ezzel a szemlélettel pecálni.

Előzmény: Hooti (36678)
Hooti Creative Commons License 2024.04.11 0 0 36678

Hja...

Amúgy nagyon bosszantó ez a túlszabályozott életünk, de tényleg, lemész sátorral 2-3napra:
-halat nem pucolhatsz, megcsinálnak

-halat nem tarhatsz sokáig szákban, megcsinálnak

-tüzet nem rakhatsz, tűzgyújtási tilalom van épp pld

-fát se vághatsz, Natura2000, hagyni kell elrohadni a tüzifát

-erre még jön a horgászterületre vonatkozó eszement barom szabályok

 

Néha tényleg azt érzem kellene már egy atomvillanás, vagy egy olyan bogár, ami csak a hülyék agyát falja fel

 

Régen minden jobb volt... Családok nyaralása volt, hogy leköltöztek sátorral a Kunsági mellé és éltek ott egy hetet.

Előzmény: Vosseler (36676)
Vosseler Creative Commons License 2024.04.11 0 1 36677

Értem én a felháborodásodat, de ettől még seggbekúrnak, ha megfognak.

Előzmény: L_áma (36672)
Vosseler Creative Commons License 2024.04.11 0 0 36676

Én megpróbáltam egyszer agyonsózva eltenni még 30 évvel ezelőtt, egy 2 hetes Kőrösi pecán. (hűtőm még nem volt) 

Ugyanúgy beköpték a legyek. 

Előzmény: tacsi69 (36670)
bbfeco Creative Commons License 2024.04.11 0 0 36675

Meg hát! Ha van sapkád, azér- ha nincs akko meg azér :))      van ez cigivel is,,,

Előzmény: lapar (36674)
lapar Creative Commons License 2024.04.11 0 0 36674

Ja, ez is egy ilyen műtavi szabály.

Szoktam is rettegni a Duna parton, amikor megpucolom a halat.

Egyszerűbb ott a vízszélben egy lapos kövön, mint otthon a slaggal, pláne, aki esetleg panellakó.

 

Most akkor engem meg fognak b*szni?

Előzmény: tacsi69 (36670)
L_áma Creative Commons License 2024.04.10 0 0 36673

Azt már utána biztosan el is dobnám.... 

Előzmény: tacsi69 (36670)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!