Keresés

Részletes keresés

11_11 Creative Commons License 2023.09.24 -1 0 5307

  Zsoltárok könyve   96. zsoltár:1-13 v

 

( 4-11, 13.v) + ( 1-3,12,v)

 

   AZ ÚR KIRÁLY ÉS BÍRÓ Énekeljetek új éneket az Úrnak, minden föld zengjen dalt az Úrnak! Énekeljetek az Úrnak és áldjátok nevét, naponként hirdessétek üdvösségét! Hirdessétek dicsőségét a pogányok között, csodatetteit minden nép előtt!

 

 Mert nagy az Úr és méltó a dicséretre, félelmetesebb ő minden istennél. A népek minden istene üres káprázat, az Úr azonban az ég alkotója. Előtte fenség és méltóság, szentélyében hatalom s fényesség. Adjatok az Úrnak, népek törzsei, adjatok az Úrnak tiszteletet és hatalmat! Adjátok meg az Úrnak neve tiszteletét! Ígérjetek áldozatot és hozzátok színe elé, szent udvarában imádjátok az Urat! Minden föld remegjen előtte, 10 hirdessétek a pogányoknak: „Király az Úr!” Megszilárdította a földet, hogy ne inogjon, igazságosan kormányozza a népeket. 11 Örüljön az ég, ujjongjon a föld, vele együtt zengjen a tenger s ami benne van!

 

 12 Vigadjon a rét és minden virága, örüljenek az erdő fái az Úr színe előtt!

 

 

13 Mert nézd, közeledik, jön, hogy kormányozza a földet. Igazságosan uralkodik majd a földkerekségen és hűségesen a népek fölött.

11_11 Creative Commons License 2023.09.24 -1 0 5306

              94 (93).  Zsoltárok könyve 94. zsoltár:1-23v

 

          (1-9, 11-13, 15-16, 20 v) + ( 10, 14, 17-19, 21-23 v)

 

AZ IGAZSÁGOS ISTEN 1 Uram, te a megtorlás Istene vagy. Megtorlásnak Istene, mutatkozz meg! 2 Kelj föl, te, aki ítélkezel a föld felett, és fizess meg az elbizakodottaknak, ahogy megérdemlik. 3 Meddig fog még, Uram, a bűnös, meddig fog még a gonosz dicsekedni? 4 Meddig locsognak még arcátlanul, és meddig pöffeszkednek a gonosztevők? 5 Uram, eltapodják népedet, legázolják örökségedet. 6 Özvegyet, idegent legyilkolnak és az árvát is tönkreteszik. 7 Azt mondogatják: „Az Úr nem látja, Jákob Istene nem veszi észre.” 8 Szálljatok magatokba, ti balgák a nép közt, esztelenek, mikor lesztek bölcsek? 9 Aki a fületd alkotta, az ne hallana, s aki a szemet csinálta, az ne látna?

 

10 Aki a népeket neveli, az ne fenyítene? Ő, aki ismerni tanítja az embereket?

11 Az Úr átlátja az ember gondolatait, tudja, hogy csak fuvallat az. 12 Boldog ember, akit te tanítasz, Uram, akit törvényed szerint nevelsz, 13 hogy a rossz napok elmúltával nyugalmat adj neki, ám a gonoszt elnyeli a sír.

 

14 Az Úr nem veti el népét, nem hagyja el örökségét.

 

15 Mert az ítélet visszatér az igazságossághoz, és a tiszta szívűek mind követik majd. 16 Ki áll mellém a gonoszokkal szemben, az ártók ellen ki segít nekem?

 

 17 Ha az Úr nem segítene, lelkem csakhamar csendben nyugodnék. 18 Ha már azt hiszem, hogy inog a lábam, akkor is megvéd a kegyelmed, Uram. 19 Ha a szívben felgyülemlik a gond, vigasztalásod felvidítja a lelkem.

 

 20 A gonoszság székével vagy-e szövetségben, amely a törvény látszatával gyötrelmet teremt?

 

 21 Ha rátörnek is az igaz lelkére, és ártatlan vért ítélnek is el, 22 bizony akkor is az Úr az erősségem, menedékem sziklája az Isten. 23 Ő megtorolja rajtuk a vétket, saját gonoszságuk által veszti el őket. Igen, elveszti őket az Úr, a mi Istenünk!

 

 

 

 

Henrietta Jónás Creative Commons License 2023.09.24 -1 0 5305

Mikor megsokasodtak bennem az én aggódásaim: a te vígasztalásaid megvidámították az én lelkemet.
Zsoltárok 94:19

11_11 Creative Commons License 2023.09.22 -1 0 5304

Megváltó (lat. Redemptor): →Jézus Krisztus, aki az emberiséget kereszthalálával kiszabadította a bűn és a halál hatalmából.

→megváltás, →Redemptor

 

János evangéliuma 1. fejezet 29 Másnap, amikor látta, hogy Jézus feléje tart, így szólt: „Nézzétek, az Isten Báránya! Ő veszi el a világ bűneit. 30 Róla mondtam: A nyomomba lép valaki, aki nagyobb nálam, mert előbb volt, mint én.

János evangéliuma  10. fejezet 11 Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja juhaiért.

  János evangéliuma 15. fejezet A világ gyűlölete.

18 Ha gyűlöl majd benneteket a világ, gondoljatok arra, hogy engem előbb gyűlölt, mint titeket.

  János evangéliuma   20. fejezet Jézus megjelenik a tanítványoknak.

19 Amikor beesteledett, még a hét első napján megjelent Jézus a tanítványoknak, ott, ahol együtt voltak, bár a zsidóktól való félelmükben bezárták az ajtót. Belépett, megállt középen és köszöntötte őket: „Békesség nektek!” 20 E szavakkal megmutatta nekik kezét és oldalát. Az Úr láttára öröm töltötte el a tanítványokat. 21 Jézus megismételte: „Békesség nektek! Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket.” 22 Ezekkel a szavakkal rájuk lehelt, s így folytatta: „Vegyétek a Szentlelket! 23 Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek megtartjátok, az bűnben marad.”

26 Nyolc nap múlva ismét együtt voltak a tanítványok, s Tamás is ott volt velük. Ekkor újra megjelent Jézus, bár az ajtó zárva volt. Belépett, megállt középen, és köszöntötte őket: „Békesség nektek!” 27 Aztán Tamáshoz fordult: „Nyújtsd ide az ujjadat és nézd kezemet! Nyújtsd ki a kezedet és tedd oldalamba! S ne légy hitetlen, hanem hívő!” 28 Tamás fölkiáltott: „Én Uram és Istenem!” 29Jézus csak ennyit mondott: „Hittél, mert láttál. Boldogok, akik nem látnak, mégis hisznek.”

János evangéliuma   17. fejezet 2 Hatalmat adtál neki minden ember fölött, hogy akiket neki adtál, azoknak örök életet adjon……….

 

Amit Ádámban elvesztettünk, azt Krisztus sokszorosan visszaszerezte. A →megtestesülés is a ~ szolgálatában áll. →Krisztus megalázkodása és engedelmessége kellett ahhoz, hogy jóvátegye az ősszülők engedetlenségét. Még Szt Ágoston sem Krisztus engesztelő áldozatát látja elsősorban a kereszthalálban, hanem az alázatot, az engedelmesség kifejezését, amivel meggyógyította a bűnre, a lázadásra hajló emberi term-et. Az atyák hasonlóképpen nem beszélnek a ~ tárgyi megvalósulásáról és annak egyéni alkalmazásáról. Számukra a végső eredmény az isteni élet közlése az emberrel. Az egyes ember úgy válik a ~ részesévé, hogy beoltást nyer Krisztusba, az ő testének tagja lesz. Ezzel megvalósul az azonosulás a lét síkján,

 

 

polária Creative Commons License 2023.09.17 -1 0 5303

ἔχων οὖς ἀκουσάτω τί τὸ πνεῦμα λέγει ταῖς ἐκκλησίαις.

Akinek van füle hallja meg mit mond a SZELLEM /pneuma / a gyülekezeteknek !

Előzmény: polária (5302)
polária Creative Commons License 2023.09.16 -1 0 5302

Jelenések Könyve

„A szmirnai egyház angyalának ezt írd:

Ezt mondja az első és utolsó, aki halott volt, de életre kelt: Tudok szorongattatásodról, arról, hogy szegény vagy, de valójában mégis gazdag. Tudom, hogy gyaláznak, akik zsidónak vallják magukat, noha nem azok, hanem a sátán zsinagógája. Ne félj a rád váró szenvedésektől! Az ördög néhányotokat fogságba vet, hogy próbára tegyen benneteket. Megpróbáltatásotok tíz napig tart. Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koszorúját. Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Lélek az egyházaknak

A győztesen nem vesz erőt a második halál.”

11_11 Creative Commons License 2023.09.15 -1 0 5301

Izajás könyve  56. fejezet:1-12,v (2-11,v) + ( 1, 12,v)

III. IZAJÁS KÖNYVÉNEK HARMADIK RÉSZE

 

Az Úr magához fogadja a pogányságból megtérteket 1 Ezt mondja az Úr: Tartsátok meg a törvényt: szabjátok tetteitek az igazsághoz, mert nemsokára eljön szabadításom és megnyilvánul igazságom. 2 Boldog az az ember, aki így tesz, és az emberfia, aki ehhez ragaszkodik; aki megtartja a szombatot, s vigyáz, nehogy megszentségtelenítse, és aki minden gonoszságtól óvakodik. 3 Az idegenek közül, akik az Úrhoz csatlakoznak, senki se mondja ezt: „Bizony, az Úr kizár népéből.” Még a herélt se mondja: „Jaj, én csak kiszáradt fa vagyok.” 4 Mert az Úr ezt mondja: A herélteknek, akik megtartják a szombatot, azt választják, ami tetszésemre van, és hűségesen ragaszkodnak szövetségemhez, 5 helyet adok házamban és falaimon belül, és olyan nevet, amely több, mint a fiak és a lányok, örök nevet adok nekik, amely nem hal ki soha. 6 Az idegenek fiait meg, akik az Úrhoz csatlakoznak, hogy szolgáljanak neki, szeressék a nevét és a szolgái legyenek, aki megtartja közülük a szombatot s vigyáz, nehogy megszentségtelenítse, és ragaszkodik szövetségemhez, 7 azt mind elvezetem szent hegyemre, és örömmel töltöm el őket házamban, az imádság helyén. Elfogadom égő­ és véres áldozataikat oltáromon, mert házam minden nép számára az imádság háza lesz. 8 Ezt mondja Isten, az Úr, aki összegyűjti azokat, akik Izraelből szétszóródtak. Mások is vannak, akiket összegyűjtök azokhoz, akiket már összegyűjtöttem.

Júda vezetőinek méltatlansága 9 Gyertek enni, mezőnek vadjai, mind, és ti is, erdei vadak! 10 Az őrszemek mind vakok, semmit se vesznek észre. Néma kutyák mind, nem tudnak ugatni. Csak álmodoznak heverészve, csak szunyókálni szeretnek. 11 Telhetetlen kutyák, nem lehet őket jóllakatni. Pásztorok, de vigyázni nem tudnak. Mind a maguk útján járnak, ki-ki a saját hasznát lesi. 12„ Gyertek, hadd hozzak bort, igyunk mámorító italt, ittasodjunk meg! A holnapi nap éppolyan pompás lesz, mint a mai, sőt tán még annál is különb.”

 

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.09.15 -1 0 5300

  Ezekiel könyve   28. fejezet:1-26,v

 (2-8, 10-13, 17, 19, 22, 25, v) +(1, 9, 14-16, 18, 20-21, 23-24,26v)

Tírusz királya ellen.1 Az Úr szózatot intézett hozzám: 2 Emberfia, mondd meg Tírusz fejedelmének: Ezt mondja az Úr, az Isten: Szíved felfuvalkodott, s azt mondtad: „Isten vagyok, és az Isten trónján ülök a tenger közepén.” Noha ember vagy, nem Isten, szívedet mégis Isten szívéhez tetted hasonlóvá. 3 Igen, bölcsebb vagy Dánielnél is, egyetlen bölcs sem léphet a nyomodba. 4 Bölcsességeddel és okosságoddal vagyont szereztél magadnak, aranyat és ezüstöt halmoztál fel kincseskamráidban. 5 Milyen ügyesen tudsz kereskedni! Megsokszoroztad vagyonodat, de szíved felfuvalkodott bensődben gazdagságod miatt. 6 Azért ezt mondja az Úr, az Isten: Mivel szívedet Isten szívéhez tetted hasonlóvá, 7 lám ezért idegeneket szabadítok rád, nagyon erős népeket. Kardot rántanak bölcsességed ellen, és bemocskolják fényességedet. 8 Letaszítanak a gödörbe, és erőszakos halállal halsz meg a tenger szívében. 9 Vajon mondod-e majd gyilkosaid előtt is: „Isten vagyok”, noha csak ember vagy, s nem Isten, azoknak a kezében, akik átszúrnak? 10 Úgy halsz meg, mint a körülmetéletlenek, idegenek keze által. Mert én mondom ezt – mondja az Úr, az Isten.

Tírusz királyának bukása.11 Az Úr szózatot intézett hozzám: 12 Emberfia, zengj gyászéneket Tírusz királyáról, és mondd meg neki: Ezt mondja az Úr, az Isten: A tökéletesség példaképe lettél, telve bölcsességgel és tökéletes szépséggel. 13 Az Édenben voltál, az Isten kertjében. Sokfajta drágakő ékesítette ruhádat: karneol, topáz, jáspis, krizolit, ónix, berill, zafír, rubin és smaragd. Csörgődobjaid és fuvoláid aranyból készültek, ez mind elkészült már a teremtésed napján. 14 Oltalmazó kerub mellé állítottalak, az istenek szent hegyére helyeztelek, tüzes kövek közt járkáltál. 15 Tökéletes voltál teremtésed napjától addig, amíg gonoszságot nem találtam benned. 16 Kiterjedt kereskedést folytattál, s közben gonoszsággal telt meg bensőd és vétkeztél. Levetettelek az istenek hegyéről, és az oltalmazó kerub a tüzes kövek közül romlásba taszított.

 

>>>>  >>>>

11_11 Creative Commons License 2023.09.14 -1 0 5299

  Jelenések könyve   19. fejezet:1-21 v

 (1-2, 4-6, 8-10, 14, 16, 18, 20,v)+ (3,7,11-13, 15, 17, 19, 21, v)

 

Öröm a mennyben. 1 Aztán hallottam, hogy nagy sokaság zengi a mennyben, ezt mondva: „Alleluja! Üdv, dicsőség és hatalom legyen a mi Istenünknek, 2 mert igazak és igazságosak ítéletei! Elítélte a nagy kéjnőt, aki megrontotta a földet paráznaságával és megbosszulta rajta szolgái vérét, melyet keze ontott ki.” 3 Másodszor is felhangzott: „Alleluja! És a parázna asszony füstje felszáll, örökkön-örökké!” 4 A huszonnégy vén és a négy élőlény leborult, imádták a trónon ülő Istent, ezekkel a szavakkal: „Ámen! Alleluja!” 5 És a trónról hang tört elő, s így szólt: „Dicsőítsétek Istenünket, akik szolgáltok neki és félitek, kicsik és nagyok!”

A Bárány menyegzője. 6 És hallottam, mint hatalmas tömeg moraját, mint nagy vizek zúgását, mint zengő mennydörgés robaját: „Alleluja! Megkezdte uralmát Urunk, Istenünk, a Mindenható. 7 Örüljünk, ujjongjunk és dicsőítsük, mert eljött a Bárány menyegzőjének napja. Menyasszonya felkészült. 8 Megadatott neki, hogy ragyogó fehér patyolatba öltözzék.” A patyolat a szentek igaz tetteit jelenti. 9 Ekkor hozzám fordult: „Írd! Boldogok, akik hivatalosak a Bárány menyegzői lakomájára!” Majd folytatta: „Istennek ezek a szavai igazak.” 10 Lába elé borultam, hogy imádjam, de ő így szólt: „Vigyázz, ne tedd! Szolgatársad vagyok neked és testvéreidnek, akik tanúságot tesznek Jézusról. Az Istent imádd!” Mert Jézus tanúsága a prófétaság lelke.

3. A POGÁNY NÉPEK MEGSEMMISÜLÉSE

Az Ige a fehér lovon. 11 Ekkor nyitva láttam az eget. Egyszerre egy fehér ló jelent meg. Aki rajta ült, azt Hűségesnek és Igaznak hívták. Igazságosan ítél és harcol. 12 Szeme olyan, mint a lobogó tűz, fején sok korona, ráírva a név, amelyet senki sem tud, csak ő. 13 Vértől ázott ruha van rajta, a nevét Isten Igéjének hívják. 14 Az égi seregek fehér lovon kísérik, tiszta fehér patyolatba öltözve. 15 Szájából éles kard tör elő, hogy lesújtson a nemzetekre. Vasvesszővel kormányozza majd őket, és tapossa a mindenható Isten haragja tüzes borának sajtóját. 16 Öltözetén a csípő körül ez a név volt felírva: Királyok Királya és Urak Ura.

Az ellenség leverése. 17 Láttam, hogy egy angyal áll a napban. Nagy szóval kiáltotta az égen repülő madaraknak: „Gyertek, gyűljetek össze az Isten nagy lakomájára. 18 Egyétek a királyok húsát, a vezérek húsát, a bajnokok húsát, a lovak és lovasok húsát, minden szabadnak és rabszolgának, kicsinek és nagynak a húsát!” 19 Majd láttam: A vadállat és a föld királyai összegyűltek a seregeikkel együtt, hogy harcra keljenek a Lovassal és seregével. 20 De ezek elfogták a vadállatot és vele együtt a hamis prófétát, aki csodákat tett, és félrevezette velük azokat, akik a vadállat bélyegét viselték, és a képmását imádták. Elevenen bevetették mind a kettőt a kénköves, tüzes tóba. 21 A többit a Lovas kardja ölte meg, amely a szájából tört elő. És az összes madár jóllakott a húsukból.

 

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.09.14 -1 0 5298

  Jelenések könyve   17. fejezet:1-18v

 (1-9, 11, 17,v) + (10, 12-16, 18,v)

 

 2. BABILON BŰNHŐDÉSE

A nagy kéjnő. 1 Akkor a hét csészét tartó hét angyal közül az egyik odalépett hozzám és hívott: „Gyere, megmutatom neked a nagy kéjnő ítéletét, aki a nagy vizek fölött ül. 2 Vele bujálkodtak a föld királyai, és a föld lakói megrészegültek kéje borától.” 3 Lélekben elvitt a pusztába. Ott láttam egy asszonyt, skarlátvörös vadállaton ült, amely tele volt káromló nevekkel, s hét feje és tíz szarva volt. 4 Az asszony bíborba és skarlátba öltözve, arannyal, drágakővel és gyöngyökkel ékesítve. Kezében undoksággal és tisztátalan kéjjel telt aranyserleg. 5 Homlokára egy titokzatos név volt írva: „A nagy Babilon, a föld utálatra méltó kicsapongóinak anyja.” 6 Láttam, hogy az asszony megrészegedett a szenteknek és Jézus tanúinak vérétől. A látomáson nagyon elámultam.

A látomás magyarázata. 7 Az angyal megkérdezte: „Miért csodálkozol? Megmagyarázom neked az asszony titkát, s a hétfejű és tízszarvú vadállatét is, amely hordozza. 8 A vadállat, amelyet láttál, volt, de már nincs. Felbukkan a mélységből, de vesztébe rohan. A föld lakói, akiknek a neve nincs beírva a világ kezdetétől fogva az élet könyvébe, csodálkozni fognak a vadállat láttára, amely volt, többé nincs, de ismét megjelenik. 9 Ide bölcsességgel párosult ész kell!” „A hét fej hét hegyet jelent, az asszony ezeken ül. De jelenti a hét királyt is. 10 Öt közülük már a múlté, egy most uralkodik, az utolsó még nem jött el, de amikor eljön, rövid ideig lesz csak maradása. 11 A vadállat, amely volt, de többé nincs, lesz a nyolcadik, a hét közül való, de vesztébe is rohan. 12 A tíz szarv, amelyet láttál, tíz királyt jelent. Még nem jutottak uralomra, de a vadállattal királyi hatalmat kaptak egy órára. 13 Egyetértenek a vadállattal, erejüket és hatalmukat átengedik a vadállatnak. 14 Harcot indítanak a Bárány ellen, de a Bárány legyőzi őket, mert ő az Urak Ura és a Királyok Királya. A vele meghívottak, a kiválasztottak és a hűségesek.” 15 Azután folytatta: „A vizek, amelyeken – mint láttad – a kéjnő ült, a népeket, fajokat, nemzeteket és nyelveket jelenti. 16 A tíz szarv, amelyet láttál, meg a vadállat, meggyűlölik a kéjnőt, kifosztják és levetkőztetik, a húsán rágódnak, és tűzön megégetik. 17 Mert Isten sugalmazta nekik, hogy a tervét végrehajtsák, és uralmukat ruházzák egyetértőn a vadállatra, amíg be nem teljesednek az Istennek a szavai. 18 Az asszony, akit láttál, az a nagy város, amely a föld királyain uralkodik.”

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.09.12 -1 0 5297

  Jeremiás könyve  27. fejezet:1-22 v (2, 4-13, 15-18, 22, v) + ( 1, 3, 14, 19-21 v)

 2. JÖVENDÖLÉSEK A FOGSÁGGAL KAPCSOLATBAN

 

Jelképes cselekedet az igával. 1 [Cidkijának, Jozija fiának, Júda királyának uralkodása kezdetén az Úr ezt a szózatot intézte Jeremiáshoz:] 2 Így szólt hozzám az Úr: Csinálj magadnak köteleket és egy igát, és vedd a nyakadba őket. 3 Aztán üzenj Edom királyának, Moáb királyának, az ammoniták királyának, Tírusz királyának és Szidón királyának azoknak a követeknek a közvetítésével, akik Cidkijához, Júda királyához jöttek Jeruzsálembe. 4 Ezt az üzenetet adják át uralkodóiknak: „Ezt mondja a Seregek Ura, Izrael Istene, így szóljanak uralkodóikhoz: 5 Én teremtettem a földet, az embert és az állatokat, amelyek a föld színén vannak, nagy hatalommal és kinyújtott karral. Én annak adom, akinek akarom. 6 Most ezeket az országokat mind Nebukadnezárnak, Babilon királyának a kezébe adtam, aki az én szolgám; még a vadállatokat is neki adtam, hogy őt szolgálják. 7 [Valóban, neki szolgál majd minden nép; sőt, fiának és unokájának is mindaddig, amíg el nem jön az ő országának ideje is, amikor hatalmas nemzetek és nagy királyok őt is szolgaságba vetik.] 8 Amelyik nemzet és ország nem hódol meg Nebukadnezárnak, Babilon királyának, és nem hajtja nyakát Babilon királyának igájába, azt karddal, éhínséggel és döghalállal sújtom – mondja az Úr –, amíg csak kezébe nem adom őket. 9 Ne hallgassatok hát prófétáitokra, jósaitokra, álomfejtőitekre, jövendőmondóitokra és varázslóitokra, akik azt mondogatják nektek: Nem lesztek Babilon királyának alattvalói. 10 Mert hazugságot jövendölnek nektek, ezért számkivetésbe visznek benneteket országotokból; kiűzlek benneteket, és elvesztek. 11 Azt a nemzetet azonban, amely Babilon királyának igájába hajtja nyakát, és meghódol neki, azt békén hagyom országában – mondja az Úr –, hogy művelje és lakjék benne.” 12 Ugyanígy szóltam Cidkijához, Júda királyához: „Hajtsátok nyakatokat – mondtam neki – Babilon királyának igájába; hódoljatok meg előtte és népe előtt, így életben maradtok. 13 [Miért is halnátok meg, te és a te néped, kard, éhínség és döghalál által, amint az Úr megfenyegette azt a népet, amely nem akar meghódolni Babilon királyának?] 14 Ne hallgassatok a próféták szavára, akik így beszélnek hozzátok: Nem lesztek Babilon királyának alattvalói; hiszen hazugságot jövendölnek nektek. 15 Mert nem én küldtem őket – mondja az Úr –, és így hazug módon beszélnek nevemben. A vége aztán az lesz, hogy elűzlek titeket, elvesztek, és elvesznek a próféták is, akik jövendölnek nektek.” 16 Majd a papokhoz és az egész néphez így beszéltem: „Ezt mondja az Úr: Ne hallgassatok azoknak a prófétáknak a szavára, akik ilyenformán jövendölnek nektek: Íme, az Úr templomának edényei [nemsokára] visszakerülnek Babilonból, mert hazugságot mondanak nektek. 17 [Ne hallgassatok rájuk! Inkább hódoljatok meg Babilon királya előtt, mert így életben maradtok; miért is jusson ez a város pusztulásra?] 18 Ha ők valóban próféták, és az Úr szava van bennük, akkor inkább járuljanak könyörögve a Seregek Ura elé, hogy ne jussanak azok az edények is Babilonba, amelyek még megmaradtak az Úr templomában, Júda királyának palotájában és Jeruzsálemben. 19 Mert ezt mondja a Seregek Ura [az oszlopokról, a medencéről, az üstlábakról] és a többi edényről, amelyek még megmaradtak ebben a városban, 20 amiket annak idején nem vitt el Babilon királya, Nebukadnezár, amikor Jeruzsálemből Babilonba fogságba hurcolta Jechonját, Jojakim fiát, Júda királyát [Júda és Jeruzsálem vezető embereivel együtt]. 21 Ezt mondja a Seregek Ura, Izrael Istene azokról az edényekről, amelyek megmaradtak az Úr templomában, Júda királyának palotájában és Jeruzsálemben: 22 Babilonba viszik őket, [és ott is maradnak addig a napig, amelyen majd megkeresem őket] – mondja az Úr. [Akkor majd visszahozom és visszatétetem őket erre a helyre.]”

11_11 Creative Commons License 2023.09.11 -1 0 5296

          Izajás könyve 28. fejezet: 1-29v

(1-2, 4-6, 8-14,18, 20-21, 25, v)+ (3, 7, 15-17, 19, 22-24,v)+ (26-29 v)

 

5. BESZÉDEK IZRAELRŐL ÉS JÚDÁRÓL

Figyelmeztetés Szamáriához1 Jaj az efraimi részegek büszke koronájának, ragyogó ékessége hervadó virágának, amely a bortól tántorgók termékeny völgye felett van. 2 Íme, egy erős és hatalmas férfit küld az Úr, aki, mint a jeges förgeteg, mint a romboló szélvész, és mint a hatalmas vizek áradata, lerántja őket hatalmával a földre. 3 Akkor lábbal tiporják majd az efraimi részegek büszke koronáját, 4 és ragyogó ékességének büszke koronája, amely a termékeny völgy felett van, úgy jár majd, mint a korán érő füge: ha valaki meglátja, nyomban kezébe veszi és megeszi. 5 Azon a napon a Seregek Ura lesz dicsőséges koronája és ragyogó koszorúja népe maradékának. 6 Ő tölti el igazságos szellemmel azt, aki törvényt ül, és bátorsággal azt, aki az ellenséget a kapuig visszaűzi.

A papok és a hamis próféták ellen 7 Még ezek is tántorognak a bortól, és szédelegnek a mámorító italtól. A papok és a próféták támolyognak az italtól, a bor áldozataként; az erős ital elkábítja őket. Inognak, amikor látomást látnak, és bizonytalanok, ha ítéletet kell hozni. 8 Igen, minden asztal tele van okádékkal, egy csöpp hely sem marad tőlük tisztán. 9 „De kit akar az ilyen tudásra tanítani? Kinek akarja kifejteni a kinyilatkoztatást? A csecsemőknek, akiket éppen elválasztottak, akiket csak most vettek el anyjuk kebelétől. 10 Ilyeneket mondogatva: Szav laszav, szav laszav, kav lakav, kav lakav, zeér sám, zeér sám.” 11 Igen, ilyen dadogó szavakkal és idegen nyelven szól majd e néphez, 12 ő, aki így beszélt hozzájuk: „Ez a nyugalom, hagyjátok az elfáradtat megnyugodni. Ez a megnyugvás.” De ők nem akarták meghallani, 13 ezért így szól hozzájuk az Úr: „Szav laszav, szav laszav, kav lakav, kav lakav, zeér sám, zeér sám.” Hogy útjukon hanyatt essenek, összetiporják őket, tőrbe akadjanak, és fogságba jussanak.

Gonosz tanácsadók ellen 14 Halljátok az Úr szavát, ti gúnyolódók, akik népemen uralkodtok Jeruzsálemben! 15 Ti ezt mondjátok: „Mi szövetséget kötöttünk a halállal, és szerződésre léptünk az alvilággal. Ha eljön a pusztító suhogó ostor, minket ugyan el nem érhet, mert a hazugságot választottuk menedékül, és a hamisság az oltalmazó várunk.”

Jövendölés 16 Ezért ezt mondja nektek Isten, az Úr: „Nézzétek, egy követ helyezek el a Sionon, egy értékes szegletkövet, egy erős alapkövet. Aki hisz, nem inog meg, 17 és a jogot teszem mérőónná, az igazságot mérővesszővé.”  >>>> >>>> >>>>

 

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.09.11 -1 0 5295

  Sirák fia könyve   13. fejezet: 1-26 v

 (1-6, 8-9, 12-13, 16, v)+ (7, 10-11, 14-15,v )+ (17-26v)

 

   Magadhoz valókkal barátkozzál! 1 Aki szurokhoz nyúl, szurkos lesz a keze, aki dölyfössel barátkozik, ahhoz lesz hasonló. 2 Ami túl nehéz neked, azt ne emeld, erősebbhez s gazdagabbhoz ne csatlakozz. Minek agyagkorsót vasedényhez tenni? Ha összeütődnek, eltörik a korsó. 3 A gazdag kérkedik jogtalan tettével, a megbántott szegény még elnézést kérhet. 4 Amíg hasznára vagy, addig segít rajtad, de ha lassan mozogsz, akkor magadra hagy. 5 Hogyha van valamid, (szívesen) él veled, de ha elszegényít, az cseppet sem fáj neki. 6 Ha szüksége van rád, elbűvöl, megszédít, mosolyog rád és bizalmat kelt benned. Barátsággal kérdi: „Mire van szükséged?” 7 Aztán megszégyenít a lakomáival, amíg ki nem foszthat kétszer-háromszor is, s végül jól kigúnyol. Ha később viszontlát, szó nélkül elkerül, csak fejét csóválja. 8 Vigyázz, s ne hagyd magadat becsapni, meg ne alázzanak balgaságod miatt. 9 Hogyha előkelő meghív, akkor tiltakozzál, s annál inkább fog majd hívni. 10 Ne légy tolakodó, nehogy elküldjenek, ne is állj túl messze, mert elfelednek. 11 Ne kapasd el magad, hogy közvetlen hozzád, s ne építs arra, hogy sokat cseveg veled. A sok csevegéssel csak próbára tesz, amikor rád mosolyog, kiszedi titkaid. 12  Irgalmatlan,aki továbbadja a szót, és nem kímél meg a veréstől s láncoktól. 13 Légy hát óvatos és vigyázz magadra, mert saját fejedre hozol veszedelmet. 15 Minden élőlény a maga fajtáját szereti, így az ember is azt, aki hasonló hozzá. 16 Minden élőlényt a fajtája vesz körül, hozzá hasonlókkal társul az ember is.

17Vajon összefér-e a farkas a báránnyal? Éppoly kevéssé a gonosz a jóval. >>>>>>>

 

 

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.09.06 -1 0 5294

 ( Áriel =Jeruzsálem jelképes neve, jelentése az Isten oroszlánja.)

Fenyegetések és az ígéretek.

 

  Izajás könyve   29. fejezet: 1-24 v  (1-2, 4, 6-9, 11, 13-14, 16-17, 19, 22-23,v)+ ( 3, 5, 10, 12, 15, 18, 20, 24 v)

 

  Jövendölés Jeruzsálem ostromáról  1 Jaj Árielnek, Árielnek, a városnak, ahol Dávid lakott. Ha az esztendőhöz esztendő járul, és az ünnepek köre újra megfordul, 2 úgy megszorongatom Árielt, hogy sírás és jajgatás hallik benne. Olyan leszel nekem, mint Áriel: Tábort ütök körülötted, mint Dávid, körülzárlak tornyokkal és sáncot emelek ellened. 4 A földre sújtva, onnan fogsz beszélni, szavad a porból hangzik majd fel. Hangod a földből jön, mint egy szellemé, a porból hallatszik suttogó szavad. 5 De hirtelenül és váratlanul az történik,  hogy a Seregek Ura meglátogat mennydörgéssel, földrengéssel, zúgó szélvésszel, fergeteggel, viharral és emésztő tűzzel. 6 Akkor ellenségeid serege szétszóródik, mint a finom por, és mint az elszálló pelyva, olyan lesz zsarnokaid hada. 7 A számtalan nemzet, amely Áriel ellen harcolt, úgy eltűnik, mint az álom, mint az éjszakai látomás. Azok, akik harcoltak ellene, és sáncot emelve megostromolták, 8 mind úgy járnak, mint az éhes ember, aki azt álmodja, hogy eszik, ám, ha fölébred, kielégítetlen a vágya. Mint a szomjazó, aki azt álmodja, hogy iszik, de ha fölébred, továbbra is bágyadt és szomjas: Így jár majd mindaz a számtalan nemzet, amely a Sion hegye ellen harcol. 9 Álmélkodjatok és bámuljatok! Támolyogjatok és ingadozzatok! Legyetek részegek, de ne a bortól, tántorogjatok, de ne a mámorító italtól!  10 Mert az Úr árasztott el benneteket az álomkór szellemével. Ő zárta be szemeteket: a prófétákat, Ő takarta be fejeteket: a látnokokat.

 

 

A kinyilatkoztatás titka. 11 Ezeknek a dolgoknak a látomása olyan számotokra, mint egy lepecsételt könyvnek a tartalma, amelyet ha odaadnak valakinek, aki tud olvasni, s azt mondják neki: Olvasd, azt feleli: Nem tudom, mert le van pecsételve. 12 Ha meg olvasni nem tudónak adják a könyvet, s azt mondják neki: Olvasd, akkor az így felel: Nem ismerem a betűket. >>>>   >>>>                …

11_11 Creative Commons License 2023.09.06 -1 0 5293

 Izajás könyve   12. fejezet: 1-6 v

 (1-3, 5-6, v) + ( 4v )

 

 

Két hálaének Azon a napon így szólsz majd: Hálát adok neked, Uram, mert haragudtál ugyan rám, de lecsillapult haragod és megvigasztaltál. Nézzétek: Isten az üdvösségem! Bizalom tölt el, s nincs bennem félelem, mert az Úr az erősségem, a dicsőítő énekem, és az üdvösségem. Örömmel meríttek majd vizet az üdvösség forrásaiból. Azon a napon így szóltok majd: Adjatok hálát az Úrnak, magasztaljátok nevét. A népek között hirdessétek tetteit, s mondjátok el, milyen fölséges a neve. 5 Zengjetek dalt az Úrnak, mert csodás dolgokat vitt végbe, szerezzen tudomást róla az egész világ. Ujjongjatok és hallassátok örömötök szavát, Sion lakói, mert nagy körötökben Izrael Szentje.

11_11 Creative Commons License 2023.09.05 -1 0 5292

  2022.5.10.óra 3, 18p  Zsidóknak írt levél   5. fejezet: 1-14 v

  (1-3, 5-11, 13,v )+ (4, 12, v) + (14, v)

 

1 Mert minden főpapot az emberek közül választanak, és arra rendelik, hogy az Isten tiszteletében képviselje az embereket, ajándékokat és áldozatot mutasson be a bűnökért, 2 mint olyan valaki, aki megértő tud lenni a tudatlanok és a tévelygők iránt, hiszen őrá is gyöngeség nehezedik. 3 Ezért a népért is, saját vétkeiért is áldozatot kell bemutatnia. 4 A tisztséget magától senki sem vállalhatja, csak akit az Isten meghív, mint Áront. 5 Így Krisztus sem önmagát emelte főpapi méltóságra, hanem az, aki így szólt hozzá: „A Fiam vagy, ma szültelek.” 6 Másutt meg ezt mondja: „Pap vagy mindörökké Melkizedek rendje szerint.” 7 Földi életében hangosan kiáltozva, könnyek között imádkozott s könyörgött ahhoz, aki meg tudta menteni a haláltól, és hódolatáért meghallgatásra talált. 8 Annak ellenére, hogy ő volt a Fiú, a szenvedésből engedelmességet tanult. 9 Műve befejeztével pedig örök üdvösséget szerzett azoknak, akik engedelmeskednek neki, 10 mert az Isten őt hirdette ki főpapnak, Melkizedek rendje szerint.

III. KRISZTUS FŐPAPSÁGÁNAK ELŐKÉPEI ÉS JEGYEI

Buzdítás a tökéletességre.

 

11 Erről még sok mondanivalónk volna, de nehéz nektek kifejteni, mert közömbösen hallgatjátok. 12 Ha az időt tekintjük, már tanítóknak kellene lennetek, s mégis arra szorultok, hogy az isteni tanítás elemeire oktassanak benneteket. Tejre van szükségetek, nem szilárd ételre. 13 Aki tejen él, járatlan az igaz tanításban, hiszen még kisgyerek. 14 A tökéletesnek viszont, aki gyakorlattal megfelelő érzéket szerzett a jó és a rossz megkülönböztetésére, szilárd eledel való.

11_11 Creative Commons License 2023.09.03 -1 0 5291

  Bírák könyve  20. fejezet: 1- 48 v

 

 ( 2-3, 7-21, 24-26, 29-31, 36 v)+ ( 1, 5-6, 22-23, 27-28, 32-35, v) +(37-48, v)

 

Izrael fiai bosszút forralnak Gibea ellen.

1Egy emberként kivonult Izrael minden fia, összegyűlt az egész közösség Dántól Beersebáig és Gileád földje az Úrnál Micpában.

2Az egész népnek ott voltak a vezetői – Izraelnek minden törzse – az Isten népének gyülekezetében, négyszázezer kardforgató férfi. 3Benjamin fiai tudták, hogy Izrael fiai felvonultak Micpába. Izrael fiai megkérdezték: „Beszéljétek el, hogyan történt ez a gonoszság.” 4A levita, a megölt asszony férje így válaszolt: „A Benjaminhoz tartozó Gibeába mentem a mellékfeleségemmel, hogy ott töltsem az éjszakát. 5Gibea lakói fölkeltek ellenem, és az éjszaka folyamán körülvették a házat, ahol voltam. Meg akartak ölni, mellékfeleségemen pedig erőszakot követtek el annyira, hogy belehalt. 6Erre fogtam mellékfeleségemet, darabokra vágtam, és elküldtem Izrael földjének minden vidékére, mert gonoszság történt Izraelben. 7Lám, most itt vagytok mindnyájan, Izrael fiai. Tanácskozzátok meg a dolgot és hozzatok határozatot.” 8Az egész nép fölkelt, és egy emberként így szólt: „Senki se megy vissza közülünk sátrába, és senki se tér vissza házába. 9Nézzétek, ezt tesszük Gibeával: Sorsot vetünk rá. 10Izrael minden törzséből kiválasztunk tíz embert százra, százat ezerre, ezret tízezerre. Ezek élelmet visznek a seregnek, azoknak, akik elmennek és megbüntetik Benjamin Gibeáját azért az aljasságért, amit elkövetett Izraelben.” 11Egybe is gyűltek egy emberként – egész Izrael –, a város ellen.

  >>>>>> ,>>>>> ,>>>>>

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.09.02 -1 0 5290

 

 

 

Timóteusnak írt II. levél  3. fejezet

 

Kitartás az apostoli munkában. 10 Te követtél a tanításban, életmódom és életcélom tekintetében, a hitben, a kitartásban, a szeretetben, a türelemben, 11 az üldöztetésekben és a szenvedésekben, amelyek Antióchiában, Ikóniumban és Lisztrában értek. Mi minden üldöztetést magamra vállaltam! De az Úr mindig kimentett.

12 S az üldözésből mindenkinek kijut, aki buzgón akar élni Krisztus Jézusban. 13 A gonoszok és csalók viszont egyre mélyebbre süllyednek: tévúton járnak és tévútra vezetnek. 14 Te azonban tarts ki amellett, amit tanultál, s amiről meggyőződtél, hiszen tudod, kitől tanultad. 15 Gyerekkorod óta ismered a Szentírást: ez megadja neked az útmutatást ahhoz, hogy a Krisztus Jézusba vetett hitben eljuss az üdvösségre.

 

16 Minden Írás, amit az Isten sugalmazott, jól használható a tanításra, az érvelésre, a feddésre, s az igaz életre való nevelésre, 17 hogy az Isten embere tökéletes legyen és minden jóra kész legyen.

 

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.09.01 -1 0 5289

              A végső idők leírása.

 Timóteusnak írt II. levél  3. fejezet  1 Tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők következnek. 2 Az emberek önzők, kapzsik, elbizakodottak, kevélyek, szüleik iránt engedetlenek, hálátlanok, istentelenek, 3 szeretetlenek, összeférhetetlenek, rágalmazók, mértéktelenek, kegyetlenek, lelketlenek, 4 árulók, vakmerők és felfuvalkodottak lesznek. Inkább az élvezetet keresik, mint az Istent;

 

       2017.11.18 óra 16-18.   Jelenések könyve   11. fejezet

 

 A hetedik harsonaszó. 16 Ekkor a huszonnégy vén, aki az Úr színe előtt a trónuson ült, arcra borult, és imádta az Istent: 17 „Hálát adunk neked, mindenható Urunk, Istenünk, aki vagy és aki voltál, mert átvetted a főhatalmat és uralkodol. 18 A népek ugyan felbőszültek, de eljött haragodnak és a halottak fölötti ítélkezésnek ideje. Jutalmazd meg szolgáidat, a prófétákat, a szenteket és akik félik nevedet, a kicsiket és a nagyokat egyaránt! 

11_11 Creative Commons License 2023.09.01 -1 0 5288

              A végső idők leírása.

 5 Mózes: 4.27.

A biblia hogyan jövendölte, meg ezt: És az Úr szétszór titeket a népek közzé, és szám szerint kevesen maradtok meg a népek között, akik közzé visz titeket az Úr.

Második Törvénykönyv   12. fejezet

A DEUTERONOMIUM TÖRVÉNYEI

1 Ezek azok a parancsok és törvények, amelyeket meg kell tartanotok azon a földön, amelyet az Úr, atyáid Istene adott neked, mindaddig, míg éltek a földön.

A kultikus helyek. 2 Azokat a helyeket, ahol a népek, amelyeket nemsokára kiűztök, isteneiket imádták, mind romboljátok le a földig, a magas hegyeken, a dombokon és a zöldellő fák tövében. 3 Zúzzátok össze oltáraikat, törjétek szét kőoszlopaikat, égessétek el szent fáikat, semmisítsétek meg bálványaikat, irtsátok ki a nevüket is erről a helyről. 4 De az Úrral, a ti Istenetekkel ne tegyetek így! 5 Csak azokat a helyeket keressétek föl, amelyeket az Úr, a ti Istenetek majd minden törzsetek körében kiválaszt, hogy oda kerüljön neve, ott legyen lakóhelye. Oda menjetek!

 Második Törvénykönyv  31. fejezet

3 Az Úr, a te Istened maga fog előtted vonulni, ő fogja ezeket a népeket előtted megsemmisíteni, hogy örökükbe léphess. Józsue fog éleden haladni, amint az Úr mondta.

 

          ( 2015.10. 14. )  Dániel könyve  10. fejezet

           

Gábriel angyal megjelenik Dánielnek. 10Ekkor megérintett egy kéz, s térdemre és tenyeremre segített. 14 Magam pedig eljöttem,

hogy tudtodra adjam: mi fog történni népeddel a végső napokban, mert a látomás azokról a napokról szól.”

 

 Az angyal megerősíti a prófétát.15 Míg ilyen módon beszélt hozzám, szememet a földre sütöttem, és hallgattam. 18 Erre ismét megérintett az, aki embernek látszott és megerősített. 20 Ekkor megkérdezte: „Tudod már, miért jöttem el hozzád?

11_11 Creative Commons License 2023.08.31 -1 0 5287

 Izajás könyve  13. fejezet: 1-22v

 (1, 3-10, 12-18, v) + (2, 11, 19-22 v)

3. FENYEGETŐ JÖVENDÖLÉSEK AZ IDEGEN NÉPEK ELLEN

Babilon ellen.1 Fenyegető jövendölés Babilon ellen, amelyet Izajás, Ámoc fia látott: 2 Emeljetek zászlót a kopár hegyen, hallassatok csatakiáltást! Intsetek nekik kezetekkel, hadd vonuljanak be a fejedelmi kapun. 3 Magam adtam parancsot megszentelt harcosaimnak. Én hívtam bősz haragomban bajnokaimat, s büszke csapataikat. 4 Lám, zúgás hallatszik a hegyeken, sok nép zajongása. Királyságok szava zúg, az összegyűlt nemzeteké. A Seregek Ura vezényli a harci seregeket. 5 Messze földről jönnek, az ég határától, az Úrnak és haragjának eszközei, hogy elpusztítsák az egész földet. 6 Jajgassatok, mert közel az Úr napja! Mint pusztító hatalom közeleg a Mindenhatótól. 7 Akkor majd elernyed minden kéz, s elcsügged mind az emberi szív. 8 Mindnyájan megremegnek, görcs és fájdalom fogja el őket, s úgy gyötrődnek, mint a vajúdó asszony. Rémülten néznek egymásra, míg arcuk a láz pírjától lángol. 9 Igen, eljön az Úr rettenetes napja. Bosszúval és izzó haraggal lesz telve, hogy pusztasággá tegye a földet, és kiirtsa színéről a bűnösöket. 10Akkor az ég csillagai és az Orion nem ragyogtatják fényüket. Elsötétül a fölkelő Nap, és a Hold nem világít. 11 Meglátogatom a földet vétkeiért, és gonoszságaik miatt a bűnösöket. Véget vetek a kevélyek gőgjének, és a zsarnokok büszkeségét megalázom. 12 Ritkább lesz az ember a színaranynál, s az emberi élet Ofir aranyánál. 13 Azért megrendítem az eget, s kimozdul helyéről a föld a Seregek Urának indulatától, izzó haragjának napján. 14 Akkor majd, mint a felriasztott zerge és mint a juhnyáj, amelyet nem tart össze senki, úgy siet vissza népéhez mindenki, és ki-ki szülőföldjére menekül. 15 Mindenkit megölnek, akire rátalálnak, és kard élén hullik el, akit foglyul ejtenek. 16 Gyermekeiket szemük láttára szétzúzzák, házaikat kirabolják, asszonyaikat meggyalázzák. 17 Meglátjátok: mozgósítom ellenük a médeket, akiket nem érdekel az ezüst, sem aranyra nem áhítoznak, 18 de szétzúzzák még a fiúcskákat is, s a kislányokat is éppúgy kiirtják. Nem irgalmaznak a méh gyümölcsének, s szemükben nem látszik részvét a gyermekek iránt. 19 És Babilont, a birodalmak gyöngyét, a káldeusok ékszerét és büszkeségét, úgy felforgatja majd az Isten, mint ahogy Szodomával és Gomorrával tette. 20 Nem lakik ott többé senki, nemzedékről nemzedékre lakatlan marad. Az arabok nem vernek ott sátrat, s a pásztorok nem legeltetik arra nyájukat.  21 Csak a vadállatok tanyáznak majd a helyén, s baglyok töltik meg házait. Struccok ütnek benne tanyát, és bakkecskék tánca veri föl csendjét. 22 Palotáiban hiénák üvöltenek egymásra, mulatóhelyein meg sakálok. Igen, nemsokára eljön ez az idő, napjai már nem késnek soká.

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.08.20 -1 0 5286

   2012.4.14.  Efezusiaknak írt levél   4. fejezet

 

Intés egyetértésre. 1 Kérlek benneteket, én, aki fogoly vagyok az Úrban, hogy éljetek méltón ahhoz a hivatáshoz, amelyet kaptatok, 2 teljes alázatban, szelídségben és türelemben. Viseljétek el egymást szeretettel. 3 Törekedjetek rá, hogy a béke kötelékével fenntartsátok a Lélek egységét. 4 Egy a Test és egy a Lélek, mint ahogy hivatástok is egy reményre szól. 5 Egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség. 6Egy az Isten, mindnyájunk Atyja, aki mindennek fölötte áll, mindent áthat és mindenben benne van.

 

 7 Mindegyikünk Krisztus ajándékozásának mértéke szerint részesült a kegyelemben.

 

8 Ezért mondja az Írás: Fölment a magasba, magával vitte a foglyokat, s osztott az embereknek ajándékokat. 9 Az pedig, hogy fölment, mi mást jelent, mint hogy előbb le is szállt a lenti földi tájakra?

 

10 Aki leszállt, az emelkedett minden ég fölé, hogy betöltse a mindenséget.

 

11 Ő némelyeket apostollá, másokat prófétává, ismét másokat evangélistává, pásztorrá és tanítóvá tett, 12 hogy szolgálatuk betöltésére neveljék a szenteket, és fölépítsék Krisztus testét, 13 amíg mindnyájan el nem jutunk az Isten Fia hitének és megismerésének egységére, és meglett emberré nem leszünk, elérve Krisztus teljessége életkorának mértékére. 14 Akkor majd nem leszünk éretlenek, akiket a megtévesztő emberi tanítás és a tévedésbe ejtő álnokság minden szele magával sodor. 15 Inkább igazságban kell élnünk és szeretetben, hogy egyre inkább összeforrjunk a Fővel: Krisztussal………..

 

 

Jakab levele  1. fejezet. 22 A tanítást váltsátok tettekre, ne csak hallgassátok, mert különben magatokat csaljátok meg.

23  Ha ugyanis valaki csak hallgatja a tanítást, de nem követi, hasonlít ahhoz az emberhez, aki a természettől kapott arcát tükörben nézegeti……

 

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.08.19 -1 0 5285

 Sirák fia könyve   48. fejezet:1-25v

 

Illés. 1 Ekkor, mint a tűzvész, Illés próféta jött, kinek szava lángolt, mint az égő fáklya. 2 Éhínséget hozott rájuk, és haragjában megtizedelte őket. 3 Az Úr szavával elzárta az eget, és tüzet hozott le háromszor az égből. 4 Illés, de nagy voltál csodatetteiddel! Melyik öntelt, gőgös mérkőzhetnék veled? 5 Feltámasztottál egy holtat a halálból, az alvilágból a Magasságbelinek szavával. 6 Sírba küldtél királyokat, és fekvőhelyükről dicső nagyságokat. 7 A Sínai-hegyen büntetéssel fenyegettél, a Hóreben a megtorlás szavát hallattad. 8 Királyokat kentél fel a bosszúra, és prófétákat utódodul. 9 Vihar közepette magasba ragadtattál, szekéren, amivel tüzes lovak száguldottak. 10 Jel lettél a jövendő harag idejére, hogy te csillapítsd le, mielőtt kitörne, hogy az apák szívét fiaikhoz fordítsd, és Jákob törzseit újra helyreállítsd. 11 Boldogok mind, akik téged meglátnak, akik szeretetben hunyták le szemüket, s mi is részesei leszünk az életnek.

Elizeus 12 Illést elragadta a vihar, de a szellemét megkapta Elizeus. Életében nem félt a fejedelmektől, nem volt ember, aki megbírt szellemével. 13 Nem volt neki semmi lehetetlen, a holttestében is prófétaerő volt. 14 Életében csodatetteket vitt végbe, halálakor meg bámulatba ejtett műveivel.

Hűtlenség és büntetés 15 Ennek ellenére a nép mégsem tért meg, és nem szakított addig bűneivel, amíg el nem űzték őket országukból, és szét nem szóródtak a föld kerekségén. 16 Csak kevés maradt meg a népből és a fejedelem Dávidnak házából. Némelyek közülük azt tették, ami jó, de a többi csak a bűnt szaporította.

Hiszkija17 Hiszkija a várost bebiztosította, amikor a közepébe a vizet bevezette. Keresztülfúratta vassal a sziklákat, s vízgyűjtőket épített. 18 Az ő napjaiban vonult fel Szancherib és elküldte Rabsakét, aki kinyújtotta kezét Sion ellen gőgös hatalmában. 19 Ekkor megremegett a szívük és a kezük, és úgy vonaglottak, mint a vajúdó asszony.

20 Az irgalmas Úrhoz folyamodtak és kitárták feléje esdeklő karjukat. S a Szent sietve meghallgatta őket az égből, és megmentette őket Izajás keze által. 21 Megverte az asszírok táborát, az angyala pedig kiirtotta őket.

 

 Izajás 22 Mert Hiszkija úgy tett, ahogy kedves az Úrnak, és állhatatosan Dávid útjain járt, amint Izajás, a nagy és megbízható próféta parancsolta neki. 23 Az ő napjaiban fordult vissza a Nap, és ő nyújtotta meg a király életét. 24 Nagy lelkével látta a végső dolgokat, és vigasztalta a Sionban sírókat. 25 Megmutatta örök időkre, hogy mi lesz, s a rejtett dolgokat a létrejöttük előtt.

 

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.08.18 -1 0 5284

   Sirák fia könyve   32. fejezet: 1-24 v

 

  (1-9,  17, v ) + ( 10-16,v ) + ( 18-24 v)

 

A lakomák. 1 Asztalfőre tettek? Ne bízd el magadat! Légy közöttük olyan, mint egy a sok közül. Viseld gondjukat, azután leülhetsz. 2 Ha már megtetted a kötelességedet, akkor foglalj helyet. Így örülhetsz velük és a lelkületed miatt tied a koszorú. 3 Idősebb korodhoz illően szólalj fel, ne kérkedj tudásoddal, ne zavard a zenét. 4 Amíg énekelnek, ugyan ki társalog, és tudását rosszkor ki fitogtatja? 5 Mint valami rubin az arany ékszeren, olyan a szép nóta borozgatás közben. 6 Mint a smaragd pecsétkő aranyfoglalatban, olyan a dalolás a pompás bor mellett. 7 Ifjú, csak akkor szólj, hogyha kénytelen vagy, ha már kétszer-háromszor is felszólítottak. 8 Foglald össze jól és röviden beszélj, azok egyike légy, akik tudnak, s hallgatnak. 9 Előkelők között ne emelkedj szóra, és ha más szónokol, akkor te ne fecsegj. 10 A dörgést megelőzi a villámlás fénye, a szerény ember útját rokonszenv készíti elő. 11 Ha az idő lejár, ne maradj ott tovább, menj szépen haza, és ne lődörögj ott. 12 Otthon szórakozz még és tégy kedved szerint, de gőgös szót ejtve ne keveredj bűnbe. 13 Mindezért magasztald az Istent, aki javaival ily bőven felüdít.

Isten félelme 14 Aki féli az Urat, azt eligazítja, szívesen fogadja, aki hozzá fordul. 15 A törvény kutatóját betölti a törvény, de a képmutató belegabalyodik. 16 Megigazul mind, aki az Urat féli, akárcsak a fény, ragyognak jótettei. 17 A bűnös nem tűri a rendreutasítást, annyi kibúvót lel, amennyi csak kell.

18 Az okos ember nem veti meg a jótanácsot, a dölyfös hitetlen nem tud a törvényről. 19 Meggondolatlanul ne tégy soha semmit, akkor nem kell soha megbánnod tetteid. 20 Göröngyös úton ne igen járj, ne botladozz a köves talajon. 21 Egyenes úton se bízd el magad, 22 szedd össze magad a gyermekeid előtt. 23 Akármit teszel, jól vigyázz magadra, mert ha így teszel, megtartod a parancsokat. 24 Aki hisz a törvényben, megtartja parancsait, aki bízik az Úrban, az nem vall szégyent.

 

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.08.17 -1 0 5283

Márk evangéliuma  8. fejezet

A farizeusok jelet kérnek. 11 Farizeusok mentek hozzá, vitatkozni kezdtek vele, és égi jelet kértek tőle, hogy próbára tegyék. 12 Lelke mélyéből felsóhajtott: „Miért akar jelet ez a nemzedék? – mondta. Bizony mondom, ez a nemzedék nem kap semmiféle jelet.” 13 Otthagyta őket, ismét hajóba szállt és átkelt a túlsó partra.

  Lukács evangéliuma   8. fejezet

   A magvető. 11 Ez a példabeszéd értelme: A mag az Isten szava.

13 A köves talajba hulló szemek azok, akik meghallgatják s örömmel fogadják a tanítást, de nem ver bennük gyökeret, így aztán a kísértés idején hűtlenné válnak. 14 A szúrós bogáncs közé hulló szemek azok, akik meghallgatják, de később az élet gondjai, javai és élvezetei meggátolják őket fejlődésükben, ezért termést már nem hoznak. 15 A jó földbe hulló szemek azok, akik tiszta és jó szívvel hallgatják a tanítást, meg is tartják és kitartásukkal gyümölcsöt teremnek.

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.08.15 -1 0 5282

 

Előre is  köszönöm Teremtő Atyám .2006-2024  érthető >>>

 

 

Legyen meg a te akaratod

 

ÁMEN.

Előzmény: 11_11 (5280)
11_11 Creative Commons License 2023.08.15 -1 0 5281

  Jelenések könyve   18. fejezet: 1- 24 v

(6, 14, 19, v)

A keresztények figyelmeztetése. 6 Úgy fizessetek neki, ahogy ő fizetett nektek, tetteit kétszeresen viszonozzátok. Serlegébe töltsetek kétannyit, mint amennyit ő töltött.

A kereskedők gyásza. 14 Az érett gyümölcs, amelyre lelkedben vágyódtál, elfonnyadt. Minden fény és pompa odavan, és nyomuk sem lesz többé. 19 Hamut szórtak a fejükre, zokogva és gyászolva siránkoztak: „Jaj, jaj, te nagy város! A te gazdagságodból gazdagodott meg mindenki, akinek hajója járt a tengeren. Egy óra elég volt, hogy elpusztulj!”

Jelenések könyve   18. fejezet: 1- 24 v

( 21-24, v)

A tengerbe vetett kő.

21 Egy erős angyal ekkor fölemelt egy malomkő nagyságú követ, és bedobta a tengerbe ezekkel a szavakkal: „Ilyen lendülettel vetik majd el Babilont, a nagy várost, és többé nyomát sem találni. 22 Többé nem zeng benned hárfa, ének, fuvola és harsona, nem él benned semmiféle mesterember, még malomzúgás sem hallatszik. 23 Nem világít benned többé mécsesnek világa, nem hallatszik benned többé vőlegénynek és menyasszonynak hangja. Kereskedőid a föld nagyjai voltak, varázslataid tévútra vezettek minden nemzetet. 24 Kezéhez tapad a próféták és a szentek vére, és mindenkié, akit csak megöltek a földön.”

 

 

Előzmény: 11_11 (5278)
11_11 Creative Commons License 2023.08.15 -1 0 5280

              I . II - III.

         Jelenések könyve   18. fejezet: 1- 24 v

(1-5, 7-13, 15-18, 20, v)

Babilon bukásának meghirdetése. 1 Ezután láttam egy másik angyalt, amint alászállt az égből. Nagy hatalma volt, s fénye beragyogta a földet. 2 Teljes erejéből kiáltozott: „Elesett, elesett a nagy Babilon! Ördögök tanyája lett, minden tisztátalan szellem hajléka, minden tisztátalan madár fészke, minden tisztátalan és gyűlöletes állat odúja, 3 mert erkölcstelensége tüzes borából minden nemzet ivott, vele paráználkodtak a föld királyai, és a föld kereskedői meggazdagodtak határtalan fényűzéséből.”

A keresztények figyelmeztetése. 4 Egy másik szózatot is hallottam az égből, ez így hangzott: „Én népem, vonuljatok ki onnét, nehogy részetek legyen bűneikben, és benneteket is érjenek csapásaik! 5 Bűneik az eget verik, de az Úr számon tartja gonoszságaikat.

7 Amennyit gőgösködött és dőzsölt, annyi gyötrelmet és bánatot okozzatok neki. Hisz ezt mondja magában: Királynőként trónolok, nem vagyok özvegy, és nem ismerem a gyászt. 8 Ezért egyetlen napon zúdulnak rá a csapások: halál, gyász, éhség, sőt tűz fogja elhamvasztani, mert hatalmas az Úr, az Isten, aki ítéletet tart fölötte.”

A királyok gyásza. 9 Siratják és gyászolják majd a föld királyai, akik vele bujálkodtak és dőzsöltek, amikor majd látják, hogy füstölögve ég. 10 De gyötrelmeitől való félelmükben távol állnak, és így kiáltoznak: „Jaj, jaj, te nagy város, Babilon, te hatalmas város! Egy óra alatt beteljesedett rajtad az ítélet.”

A kereskedők gyásza. 11 A föld kereskedői is siratják és gyászolják, mert senki sem veszi meg többé áruikat: 12 az arany­ és ezüstárut, a drágakövet és gyöngyöket, a patyolatot, bíbort, selymet és karmazsint, a sokféle tujafát és elefántcsont csecsebecsét, az értékes fából, bronzból, vasból és márványból készült mindenféle edényt, 13 a fahéjat és balzsamot, az illatszert, mirhát és tömjént, a bort és olajat, a lisztlángot és búzát, a barmokat, juhokat és lovakat, a kocsikat s a rabszolgák testét és lelkét.

15 A kereskedők, akik meggazdagodtak belőle, gyötrelmeitől való félelmükben távol tőle megállnak, siránkoznak és jajgatnak: 16 „Jaj, jaj,

te nagy város! Patyolatba, bíborba és skarlátba öltöztél, arannyal, drágakővel és gyönggyel voltál ékes. 17 Egy óra alatt elpusztult ekkora gazdagság!” Minden hajókormányos és révész, minden hajós és tengerész megállt a távolban, amikor megpillantotta füstölgő tüzét, 18 és így kiáltozott: „Melyik város hasonlít ehhez a nagy városhoz?”

 

20 „Örüljetek neki, te ég, ti szentek, apostolok és próféták! Isten kimondta felette az ítéletet miattatok!”   >>>>>>

11_11 Creative Commons License 2023.08.14 -1 0 5279

 Ezekiel könyve   22. fejezet:1-31v

 

(1-2, 4-7, 9-12, 15-16, 18, 22, 27,  v ) + ( 3, 8, 13-14, 17, 19-21, 23-26 ,v )

( 28-31v )

Jeruzsálem bűne.

1Az Úr szózatot intézett hozzám: 2 Hát te, emberfia, te nem mondasz ítéletet? Nem mondasz ítéletet a vér városára? Tárd elé minden iszonyatos bűnét! 3 Így beszélj: Ezt mondja az Úr, az Isten: Jaj e városnak, amely vért ont magában, úgyhogy elérkezik az órája; bálványokat állít földjére, és beszennyezi magát. 4 A vérrel, amelyet kiontottál, bűnt követtél el, a bálványokkal, amelyeket állítottál, beszennyezted magad, siettetted napjaidat és elérkeztél éveid végéhez. Ezért gyalázat tárgyává teszlek a népek számára, nevetség tárgya leszel az egész földnek. 5 Akik közel és akik távol vannak tőled, kigúnyolnak, te becstelen s csupa zavargásból álló város. 6 Lám, Izrael főemberei azon vannak – a maguk kénye-kedvére –, hogy vért ontsanak. 7 Megvetik benned az apát és az anyát, erőszakot követnek el az idegennel, elnyomják az özvegyet és az árvát. 8Szent dolgaimat megveted, és szombatjaimat megszeged. 9 Rágalmazó emberek vannak benned, akik vért ontanak. Olyanok vannak benned, akik a hegyeken esznek és gyalázatos dolgokat művelnek. 10 Fölfedik benned apjuk szemérmét, erőszakot követnek el az asszonnyal tisztulása idején. 11 Az egyik meggyalázza benned szomszédja feleségét, a másik azzal szennyezi be magát, hogy megbecsteleníti menyét, ismét más erőszakot követ el nővérén, saját apja lányán. 12 Megvesztegetésül ajándékot fogadnak el benned, hogy vért ontsanak, uzsorakamatot és ráadást fogadsz el, erőszakkal kifosztod embertársadat, rólam pedig elfeledkezel – mondja az Úr, az Isten. 13 Nos, összecsapom kezemet a jogtalan haszon miatt, amelyre szert tettél, és a benned kiontott vér miatt. 14 Képes lesz a szíved, hogy ellenálljon, erős lesz a kezed azon a napon, amelyet rád hozok? Én, az Úr mondtam ezt, és végbe is viszem.

 

>>>>>>> 

11_11 Creative Commons License 2023.08.13 -1 0 5278

2017.11.18.óra 16-18.   Jelenések könyve 11. fejezet:1-19

 

(1-12, 13, 14-19, versek )

 

A templom felmérése. 1 Ekkor bothoz hasonló mérőnádat adott ezeknek a szavaknak a kíséretében: „Menj, mérd fel az Isten templomát az oltárral és a benne imádkozókkal együtt. 2 De a templom külső udvarát hagyd ki, és ne mérd fel, mert a pogányoké lesz, akik a szent várost negyvenkét hónapig tiporják.”

A két tanú. 3 „Két tanúmnak meghagyom, hogy szőrzsákba öltözve ezerkétszázhatvan napig hirdessenek bűnbánatot.” 4 Ők a két olajfa és a két gyertyatartó, amely a föld Urának színe előtt áll. 5 Ha valaki ártani akar nekik, tűz csap ki szájukból, és elpusztítja ellenségeiket. Mert aki ártani akar nekik, annak így kell elpusztulnia. 6 Hatalmuk van, hogy bezárják az eget, hogy küldetésük idején ne essen az eső. Hatalmuk van arra is, hogy a vizet vérré változtassák, és annyi csapással sújtsák a földet, amennyivel csak akarják. 7 Amikor befejezik tanúságtételüket, a vadállat feljön a mélységből, harcra kel ellenük, legyőzi és megöli őket. 8 Holttestük ott hever majd a nagyváros utcáján, amelyet átvitt értelemben Szodomának és Egyiptomnak neveznek, ahol Urukat is keresztre feszítették. 9 Holttestüket sokan fogják nézni a népek, törzsek, nyelvek és nemzetek közül három és fél napon át, nem engedik, hogy tetemüket sírba tegyék. 10 Ezen a föld lakói ujjonganak és vigadnak, és örömükben ajándékot küldenek egymásnak, hiszen ez a két próféta gyötrelmére volt a föld lakóinak. 11 De három és fél nap elteltével az Istentől az élet lehelete szállt beléjük, és talpra álltak. Akik látták őket, azokat nagy félelem fogta el. 12 Az égből hangos szózat hallatszott: „Gyertek fel ide!” S ellenségeik szeme láttára egy felhőn fölszálltak az égbe. 13 Abban az órában heves földrengés támadt, a város tizedrésze romba dőlt, a földrengés következtében hétezer ember meghalt, a többit pedig félelem fogta el, és dicsőséget zengtek az ég Istenének. 14 Elmúlt a második jaj, de hamarosan itt lesz a harmadik.

A hetedik harsonaszó. 15 A hetedik angyal is megfújta a harsonát. Nagy szózatok hallatszottak az égben: „Urunk és Fölkentje megszerezte az uralmat a világ felett, és uralkodni fog örökkön-örökké!” 16 Ekkor a huszonnégy vén, aki az Úr színe előtt a trónuson ült, arcra borult, és imádta az Istent: 17 „Hálát adunk neked, mindenható Urunk, Istenünk,

aki vagy és aki voltál, mert átvetted a főhatalmat és uralkodol. 18 A népek ugyan felbőszültek, de eljött haragodnak és a halottak fölötti ítélkezésnek ideje. Jutalmazd meg szolgáidat, a prófétákat, a szenteket és akik félik nevedet, a kicsiket és a nagyokat egyaránt! A föld megrontói meg pusztuljanak!” 19 Megnyílt az égben az Isten temploma, és láthatóvá vált a szövetség ládája a templomban. Erre villámlás, égzengés, földrengés és nagy jégeső támadt.

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!