Keresés

Részletes keresés

nihill01 Creative Commons License 2021.09.27 0 1 5365

Hány fok a fűtés előremenőd? Mi és hogyan szabályozza?

Elvileg hatékony megoldás lehet a túl nagy hőtágulásra, hogy alacsonyabb előremenő hőfokkal fűtesz, de hosszabb időn keresztül.

Előzmény: OKdoki (5364)
OKdoki Creative Commons License 2021.09.27 0 0 5364

Sziasztok!

 

Mennyezetfűtés hibájával kapcsolatban lennék kíváncsi a tapasztalatokra.

Már próbáltam többféle módon utánajárni valami kézzelfogható magyarázatnak. Sajnos a generálkivitelező megtagadta az együttműködést, úgyhogy ezen irányú javaslatok felejtősek. Ez már jogi kategória, annak minden bonyodalmával együtt. Addig is (több év is lehet, és a saját kivitelezésben megoldott javítást isa kötelessége fizetni, ha a bíróság úgy dönt, valamint, az sem számít hogyan dönt a bíróság, annak még érvényt is kell szerezni, ha lesz még kin) jó lenne behatárolni a hibát. Persze, ez egy bontással lesz a legcélravezetőbb, de megdöbbennek, hogy mennyire nincs ennek a munkának kialakult gyakorlata.

Szóval:

A hőszivattyú és gázkazán kombóval támogatott mennyezetfűtésünk az egész (!) házban pattog. Fűtésnél napi nyolc-tízszer minimum. Hűtésnél sűrűbben, de csak 3-4-5 pattanás fél-, egyóránként. A fűtésnél durvább a helyzet, mivel 2-3-5 percen keresztül folyamatosan és néha még egynéhány perc szünet után ismét egy-két percen át. Annyira durva, hogy rendszeresen előfordul hajnal öt óra tájban, hogy felriadok rá a hálószobában.

A rendszer NGBS előre gyártott paneles ICON vezérléssel. Weishaupt hőszivattyúval és kazánnal. A Weishaupt mérnöke tervezet valamennyire együttműködve az NGBS szakembereivel. Ezt tudom, mert eleve beszéltem velük, de azóta is próbálnak valamennyire (bár egyre kevésbé, mert talán kényelmetlen vagy egyszerűbb így). Természetesen, a felelősség a generálkivitelezőé. A szerelést a Weishaupt oldalán listázott, ajánlott víz-, gázszerelő végezte. Akiről, most már tudom, sokat szerelt ilyen fűtéseket, de konkrétan NGBS rendszert még soha. Ennek ellenére, ez aligha lehet probléma, bár a csőlírát is kifelejtette a külső és a belső hőszivattyú egység között (ez már pótolva lett). Viszont! Természetesen a gipszkartonozást és festést nem Ő végezte.

Amit még tudni lehet.

Minden szobában pattog. Olyanban is, ahol lett felragasztva beltéri polisztirol stukkó és olyanban is (több is van) ahol nem. Néhány helyen, ahol a csövek futnak és a gyűjtőelosztó is található, valamint részben az egyik falsík előtt véget ér a gipszkarton így látszik a tartószerkezet (beépített szekrény van tervezve ezekre a helyekre) látszik, hogy a gipszkarton hozzáér a vakolathoz. Itt festés és glettelés sincs, csak a nyers gipszkarton. Sehol nem használtak dilatációs szalagot. Ezt láttam is, de nem tudatosult, illtetve még hiányosak voltak az ismereteim és a probléma sem jelentkezhetett. Azaz, azt láttam, hogy az oldalsó profilok simán bele lettek fúrva a falakba. A tetőtérben, ráadásul ferde síkokban vannak elsősorban a fűtőpanelek és a gipszkarton is ferde síkokkal találkozik Ytong, kevés helyen téglafallal és a tartókeretek a fa gerendákhoz lettek rögzítve. A nagyobb szobákban vannak falsíkból kiemelkedő spotlámpák, de az átmérőjük alig 10 centi. Rögzítésük egy azonos egységet képező sín, amin a két furat közelebb van, mint tíz centi. Elfúrni sem lehetett, mert az 5 centi vastag paneltartó idom tengelyét ilyen rövid távon könnyű tartani. Még gipszkartonozás előtt láttam, hogy a villanyszerelő mindenhol a gerinc idom közepén jött ki a vezeték "kiállással". Több szobában, azonban a fűtőpanelektől távol (tudom hol vannak a panelek, egyrészt mert van egy térképem, másrészt már hőkamerát is kölcsönöztem) a szoba meghatározott szélein van a lámpa. Sőt, néhány kisebb helyiségben (pl, két wc) nincs is a plafonon lámpa, mégis pattog mindenhol. A gipszkarton érkezésekor megnéztem néhány táblát és a Rigips megfelelő, plafonfűtéshez való táblái voltak. Ezt egy NGBS ismertetőben nézet meg, milyen kívánalmai vannak a kiépítésnek. Igaz, abban szerepelt a dilatációs szalag is, de azóta ezt frissítették a honlapjukon és már nem írják javasolt elemnek. Rigips Varió glettanyagot használtak a festők. Állítólag ez való a mennyezetfűtéshez.

Azért mondtam el ezt a sok mindent, mert már többféle találgatást hallottam, mi okozhatja a pattogást.

Az első és egyben legvalószínűbbnek tűnő problémaforrás, de már ez is megkérdőjelezhető, a gipszkarton és a fal, azaz a vakolat között nem hagytak ki helyet a dilatációnak. Ez így van. A látszó helyek többségénél ténylegesen vagy lényegében hozzá ér a gipszkarton a falhoz. Csak 1-1 mm a rés. Ezt a lehetőséget erősen alátámasztja a következő.. A 2020. januári beüzemelés után három hónappal az egyik helyiségben megrepedt a fal vakolata bő egy méter hosszan a plafon gipszkartonja mentén, attól 2-3 cm távolságra, egy nagy durranás-pattanás által, amit hallottunk, mivel épp abban a helyiségben tartózkodtunk, amikor történt. Egyértelműnek tűnik, hogy a kiszáradó vakolatot olyan nyomás érte oldalról a plafon sík felől, hogy elrepedt. Igen ám, de ez azóta sem történt meg máshol. Sőt! Sehol a plafonon nincs repedés, ez némileg ellentmond ennek a feltételezésnek, mivel bő másfél éven át ez a borzalmas pattogás máshol nem hagyott látható nyomot. Azért, nem zárja ki és én még mindég ezt tartom a legvalószínűbbnek.

Következő felvetés egy gipszkartonos csapat vezetőjétől származik, aki megnézte a szerelés közben készült képeket és úgy látta, hogy rossz Rigips rögzítő "fülekkel" lettek feltéve a tartók. A Youtubon van is németnyelvű Rigips filmecske amiben plafonfűtés kialakításáról van szó és bizony ott másfajta rögzítő füleket használnak, amik csúsznak és nem egy iylen éles szélük van. Talán az a baj, hogy hőtágulásnál ezek a fülek egy picit elmozdulnak a profilokban egy gyors pattanással, egy-egy millimétert arrébb ugorva. Igen ám, de más gipszkartonos ezt lehetetlennek tartja és nem is látja problémásnak a rögzítést. Van aki azt mondja, hogy a Rigips Vario glettanyag használata is hiba, mert még azt a piciny rést is eltömíthette, amit itt-ott hagytak a gipszkartonosok. Ezt persze, a generálkivitelező adta utasításba a festőknek (természetesen, megkérdeztem tőlük). Csakis szilikonnal szabadna a széleket tömíteni, már ha egyáltalán, mert egyébként nem is kell, hiszen egy fél centi rés nem ronda vagy eltakarható a beltéri polisztirol stukkóval. A lámpák esetleges elfúrását is említették, azért is kölcsönöztem hőkamertá, hátha észreveszem. Észre is vettem volna, még ha nem is tökéletes a kép, de a csavarok is látszanak, ha csak a rögzítő sínek vannak fenn (leszedtem a lámpatesteket). Nem, nincsenek elfúrva. Kicsi távolság a két csavar között. Ez még akkor is nagyon ferde felrakást feltételezne, ha nem egészen a tartóprofil közepén lenne a vezeték kivezetése. Ráadásul az elmélet ott hibádzik, hogy ha bele is fúrnak egy-egy panel szélébe, egy darab lecövekelő csavar nem nagyon okozhat problémát, mert így is van tere a dilatációnak a panelek tekintetében. És így el is jutottunk az utolsó feltételezéshez.

A gipszkartonos csapat fúrta el a gipszkarton paneleket sok helyen. Így lehetséges, hogy a fűtőpanel több helyen meg lett fogva csavarral a szélein. Ez nem sértette meg a csöveket benne, de nem tud dilatálni, ezért ahogy a feszültség nő, pattanással szabadul meg tőle, amit a gipszkarton csak felerősít. Azonban ez tömeges panel elfúrást feltételez. Vajon van ennyire béna gipszkartonos csapat?

 

Szívesen veszek bármilyen észrevételt. Elsősorban műszakira gondoltam, a jogi rész nagyon szövevényes és kellő megfontolást igényel, még ha a kár hatalmas is, a mai munkadíjak mellett.

 

Köszönöm! 

acode80 Creative Commons License 2021.06.10 0 0 5363

Sziasztok,

 

Lakásvásárlásban vagyunk. A kialakított alaprajz szerint a mennyezeti hűtés-fűtés panelekhez menő csöveit a fürdőszobán keresztül vezetik - fűtő-hűtő panel ott nem kerül elhelyezésre - és az eladó azt állítja, hogy ennek következtében ott várható pára kicsapódás. Emiatt nyilatkozatot kellene aláírnunk, hogy ennek tudatában vagyunk és ezért nem vállal felelősséget. Szeretném a véleményeteket kérni, hogy ez valóban okozhat-e problémát.

 

A fürdőben egyébként csak elektromosan fűthető törölközőszárító radiátor lesz, amit kevésnek találok. Hogyan szokták megoldani mennyezeti hűtés-fűtés mellett a fürdőszoba fűtését?

 

Előre is köszönöm a segítséget!

apparat_sjb Creative Commons License 2021.04.28 0 0 5362

Sziasztok!

 

Az elmúlt hónapokban csináltunk egy teljes termékskálát mennyezetfűtés termékeire. Lehet az üres, csavarozható rendszerlemez "csináld magad" kivitel, vagy akár előszerelt, becsövezett kész fűtő hűtő panel is. Mivel egyre többen döntenek mennyezetfűtés mellett, így raktárról, az országban talán a legjobb áron kínáljuk a kapcsolódó termékeket.

Részletes műszaki adatlapokat, beépítési elrendezést itt találhattok:

https://apparat.hu/letoltesek-mennyezetfutes-hutes/

További információk itt érhetőek el:

https://apparat.hu/mennyezetfutes/

https://apparat.hu/webshop/

 

Hajrá!

Lehet nyomni az építést.

Benedek

Viktor (Zugló) Creative Commons License 2021.04.22 0 0 5361

Sziasztok!

 

Segítségeteket szeretném kérni!
Ismertek gyártót, aki lemezeket gyárt 16 mm-es csőhöz? Mennyezethűtéshez kellene. 
A hőszivattyús cég ajánlotta ezt a kivitelezési módot (20 cm osztással, akár 80 fm körönként) de a magyar gyártót nem akarta megadni, csak rajta keresztül rendelhetem.

Előre isközönöm!

 

Üdv,
Viktor

arpiska82 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 5360

Azon panelekre gondoltam amiben 8 omega horony van.

 

Amennyiben max 80 cső lesz helységenként, nagyon mellé lőnék e 2 mezővel és 16-os elosztóvezetékkel?

Előzmény: kiggyo (5359)
kiggyo Creative Commons License 2021.02.14 0 0 5359

nem értem a kérdést. Az enyém omega hornyos, amit belinkeltem. Ha visszaolvasol kicsit itt, tettem is be fényképet hogy lehetett a csövet belepattintani

Előzmény: arpiska82 (5358)
arpiska82 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 5358

Mi a véleményed a több omega hornyos rendszerlemezekről?

Előzmény: kiggyo (5357)
kiggyo Creative Commons License 2021.02.14 0 0 5357

40-es osztásra van a profil nálam is (a középvonalára értve), közötte értelemszerűen kevesebb van. Valahol van egy lemezem kimaradva, ha fontos megkeresem, megmérem.

Mint írtam nálam kb 25m egy kör.

Előzmény: arpiska82 (5356)
arpiska82 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 5356

Ennél a két szélső omega horony szélétől széléig hány cm?

Mekkora mezőket alakítottál ki belőle?

Előzmény: kiggyo (5353)
arpiska82 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 5355

A te megoldásodnál ez nem érdekes, utólag csövezted be úgy hogy egyforma mezőket alakíts ki.

 

Sorba kötést a 40m-es mező miatt írtam, ha előre van csövezve panel mint pl. a Piplife gyári megoldása és van egy 2 méteres rendszerlemez 17m csővel, akkor két ilyen rendszerlemez sorba kötve lenne egy mező.

Előzmény: kiggyo (5354)
kiggyo Creative Commons License 2021.02.14 0 0 5354

Továbbra sem értem ez ezt a sorba kötést, hány méter 10-es cső lenne egy kör soros kötés esetén?

Előzmény: arpiska82 (5351)
kiggyo Creative Commons License 2021.02.14 0 0 5353
Előzmény: arpiska82 (5352)
arpiska82 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 5352

Spec-profil rendszerlemez méretéről tudnál írni?

 

Nálam két CD profil középvonala 40cm egymástól, ~34cm a CD profilok között.

Helységenként szerettem volna egy osztókört létrehozni, de csak ferde részt terveztem.

Ezzel az a problémám, hogy 5db CD köz van és 4m hosszan, ebből nehezen jön ki 100-120m a spec profil megoldásásval.

 

Nézegettem az Apparat panelt, de az akasztós megoldást a fólia átszúrása miatt nem szeretném, az akasztó nélküli lemez teljes szélessége kb. 32,5cm, az pedig nem passzol a már kész konstrukcióhoz.

Előzmény: kiggyo (5346)
arpiska82 Creative Commons License 2021.02.12 0 0 5351

Amennyiben előre csövezett rendszerlemez kerülne fel és a csőhossz nincsen 30-40m, akkor sorba kötném, hogy azt elérjem. T több mint duplája a toldónak.

3-4 ilyen mező menne egy elosztóvezetékre.

Előzmény: kiggyo (5350)
kiggyo Creative Commons License 2021.02.12 0 0 5350

sorbaaaa????

 

ez 10-es cső, max 30-40m lehet egy kör. Nálam olyan 25m/kör

Előzmény: arpiska82 (5349)
arpiska82 Creative Commons License 2021.02.12 0 0 5349

Köszi, erre gondoltam és buggyosan ahogy írtad!

 

Ennek a 8 hornyos rendszerlemeznek jobb teljesítménye lehet a 4-essel szemben, de ez függ a beépítendő felülettől is.

 

40m csőhosszíg sima toldóval össze szabad sorba kötni?

Pl. ha 3x ~40m - > ~120m

Előzmény: kiggyo (5346)
kiggyo Creative Commons License 2021.02.12 0 0 5348

Tetőtér csak mennyezet (sík és ferde rész, nem túl sok m2). De ott még be sem üzemeltem a fűtést (ősszel lett kész a tetőtér), így is 18 fok van stabilan a 33cm szigetelés miatt.

 

Lenti rész fal + padló, a konyhában a fal fullos bútorral így ott padló+mennyezet.

 

 

Előzmény: arpiska82 (5347)
arpiska82 Creative Commons License 2021.02.12 0 0 5347

Csak mennyezetfűtésed van vagy kombinálva?

 

Nálam van padló és fal felület is, csak padlástér ferde részében gondolkodok a felület bővítésében.

Hűtésre ha szeretném használni nagyobb felület hasznos lenne.

Előzmény: peszleg2 (5345)
kiggyo Creative Commons License 2021.02.12 0 0 5346

NEm kell azt a felső síkjáig elengedni, elég ha buggyosabbra hagyod egy kicsit a fóliát. Nálam így van:

 

Az oldalsó rész pedig ki lett emelve léccel mert nem jött ki az osztás jól:

Előzmény: arpiska82 (5344)
peszleg2 Creative Commons License 2021.02.12 0 0 5345

Nekem a két CD profil közé rakták és a keresztösszekötővel átszúrták. De egy szinttel alatt is bizonyára tökéletes. 

Van ragasztó spray a párazáróhoz, sokkal jobb vele dolgozni, mint a kétoldalú ragasztószalaggal.

Előzmény: arpiska82 (5344)
arpiska82 Creative Commons License 2021.02.12 0 0 5344

Sziasztok,

 

Rendszerlemez esetében, párazáró fóliát a rendszerlemez és a hőszigetelés közé kell tenni?

Mivel CD profilok már be vannak állítva és hőszigetelés is felette van, a csavarozható rendszerlemezen gondolkodok.

CD profilra bőven ragasztanám párazáró fóliát, hogy a rendszerlemez felfogatásakor a fólia a CD profil felső síkjáig behajuljon.

 

Piros a fólia, kék a rendszerlemez :

Megfelelő így?

apparat_sjb Creative Commons License 2020.11.27 0 0 5343

Sziasztok fórumtársak, építkezők, felújítók, tervezők és kivitelezők!

 

Gazdaságos megoldást és terméket kínálunk, 8 csöves (10x1,3 mm PEX) 400x1000 mm-es omega profilos mennyezet fűtés/hűtés rendszerlemezt kis és nagy tételben egyaránt. Kapható falra és mennyezetre csavarozható, CD30/60 ba akasztható függesztett kivitelben.

Lemez akasztó nélkül 1500 Ft/db, de előreszerelve csövezve is elérhető, akasztó bordával is, aki gyorsabban akar haladni. Nagy tételben kedvezmény!  100 db felett 10% kedvezmény!!!

500 db felett ingyenes házhoz szállítás.

 

https://apparat.hu/feluletfuto-panel/

https://apparat.hu/wp-content/uploads/2020/10/Feluletfutopanel_teljesitmeny_jelentes_V3.3.pdf

https://apparat.hu/wp-content/uploads/2020/10/Feluletpanel_teljesitmeny_nyilatkozat_apparat.pdf

Műszaki paraméterek, teljesítmény vizsgálat és teljesítmény nyilatkozat is elérhető.

 

Ennél olcsóbban szerintem az országban 8 csöves rendszerlemez nem elérhető ilyen minőségben. Győződj meg róla te is!

Keressetek bátran, segítünk, amiben lehet. Folyamatosan van raktáron nagy készlet, nem kell várni rá stb.

20/2746361

sjb@apparat.hu

Beni

bamiklos Creative Commons License 2020.11.07 0 0 5342

Sziasztok 

8.éve üzemelő fal és padlófűtésem van talajszondás hőszivattyús rendszerrel.

Az elmúlt 1-2évben határozottan érzem, hogy főleg az emeleti részeken kisebb a hőleadás.

Véleményem szerint (persze én egy hozzá nem értő vagyok) mintha levegős lenne a rendszer, és ezért nincs  megfelelő keringés.Ennek a helyzetnek szeretnék utánajárni, ehhez keresek szakembert aki megvizsgálja, megállapítja, majd orvosolja is a problémát.

A ház Kazincbarcikán található. 

Kérlek titeket, ha ismertek valakit, aki ennek a mestere, juttassátok el az elérhetőségét részemre. 

Köszönettel, 

Miklós (m.balazsiaig@gmail.com) 

johnsyna Creative Commons License 2020.10.26 0 0 5341

Köszönöm a válaszokat. Igen a felvetés jogos. Nem fogalmaztam pontosan. Gépészeti tervező és kivitelező céggel történt egy előzetes egyeztetés csak már két hete várom a javaslatukat/ajánlatukat, hogy milyen fűtést javasolnak és közben gondoltam felmérem itt is a tapasztalatokat.

Előzmény: sylvanus67 (5340)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.10.24 0 0 5340

Akikkel eddig kivitelezőkkel beszéltem (Szeged környékén) mind azt mondták hogy a mennyezetfűtés önmagában nem elég,

 

Honnét tudná azt a kivitelező, hogy elég-e vagy nem. 

Azt a mérnök tudja.

 

De hogy komfortos-e vagy sem az egy másik kérdés. 

Előzmény: johnsyna (5338)
Émile Creative Commons License 2020.10.24 0 0 5339

 Igazuk volt a tanácsadóknak.

 

 Amúgy a födém szerkezetét is kellene ismerni. A mennyezet és a födém nem azonos !!

 Ilyen tetemes összeget elkölteni  egy vályogházra, meggondolandó !!

Előzmény: johnsyna (5338)
johnsyna Creative Commons License 2020.10.24 0 0 5338

Sziasztok! 

Felújítás előtt állok. Jelenleg gázkonvektorok vannak, az épület vályog, nyílászárók a fűtés korszerűsítéssel egy időben lesznek cserélve. A hasznos alapterület kb 85m2.

 

Mennyezetfűtésben gondolkodtam, mert a padlófűtés nagyon macerás lenne (vagy bontani kellene vagy az összes ajtóknál lévő áthidalót magasabbra kellene rakni).

Azért is a mennyezet fűtés volt eddig a legszimpatikusabb, mert a vakolat javítás helyett gipszkartont javasolt a szaki. Így két legyet ütnek egy csapásra. Akikkel eddig kivitelezőkkel beszéltem (Szeged környékén) mind azt mondták hogy a mennyezetfűtés önmagában nem elég, a gipszkartonos megoldás pedig bonyolult és drága.

 

 

Ez valóban így van? Van itt olyan akinek az egész fűtés mennyezettel van megoldva? Eléggé elveszett vagyok a témában, jól jönne pár másod vélemény.

masterflash Creative Commons License 2020.09.25 0 0 5337

Köszönöm, erre gondoltam!

 

Még az érdekelne, hogy akkor kell felső hőcserélő a pufferbe, vagy felesleges a falfűtést leválasztani vele?

Mi a hátránya, ha nincsenek elszeparálva egymástól a körök?

Előzmény: peterch (5336)
peterch Creative Commons License 2020.09.24 0 1 5336

Ha csak a puffer van vészhelyzetben amikor pont begyújtottál és két órát ég a tüz , akkor 833literesnek kell lennie , ha 30°C a kiinduló hömérséklet és maximum 90°C-ig számolunk . Ebben az esetben , ha nincs villany , a kazán és a puffer gravitációsan kell , hogy tudjon müködni .

Előzmény: masterflash (5335)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!