A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Én egyszer valami Tersonet-féle tisztítószerbe áztattam be egy Moka Express tölcsérét és szűrőjét. Elég csúnyán néztek ki utána, mintha valami lemoshatatlan bevonat képződött volna rajtuk. Hogy ez ártalmas-e, azt nem tudom, de azóta ilyesmivel nem tisztítok alumíniumot.
Egy teljesen eldugult Brikkát szétszedtem. Sikerült kinyitni a súlyszelepet is, megpucoltam, most már átfolyik rajta a víz, de ragad a kávézsírtól és nem könnyű hozzáférni mosogató szivaccsal. Beáztathatom forró vízben oldott Tersonetbe (alu a ház, a súlyban tömítés is van), vagy jobb a mosogatószer és a türelem?
Becsülendő hozzáállás, a pod ahogy írták többen alkalmas erre, csak az alapvetően méretileg nagyobb és talán kevésbé dizájnolható gép, ill. az is szemetel, bár tömegre nyilván érzékelhetően kevesebbet mint egy kapszulás. Ugyananakkor a kapszula hulladéka a papírdoboz és alumínium, utóbbinak az újrahasznosíthatósága elég jó, a podok pedig (utolsó, nem mai emlékem szerint) pedig leginkább egyenként műanyag alapú fóliába vannak csomagolva. Ráadásul kapszulából egyre többen kínálnak cellulóz alapanyagú, gyorsan és természetesen lebomló verziót is (amelynek a kezelése ezzel együtt vitákat vált ki), illetve több kapszulagyártó visszaveszi és 100%-ban újrahasznosítja az alumínium kapszulákat. Szerintem nem fekete-fehér innen nézve sem.
Igen. En is karos gepekkel dolgozom (gaggia classic, LP europiccola) minősegben az a legjobb ha társul egy jó daraloval. Pod-os gepem is van. Az is kivalló espresso-t csinal. Ha tenyleg ez a helyzet az automatakkal akkor szerintem rabeszelem egy pod-osra, mert annak kevesebb a szemete szerintem is...
Mondjuk annak idejen a cegnel vettunk ket saeco odea-t es nyüstöltük, persze állitani kellett a daralojat finomabbra a gyarinal h jo legyen. Csak annak a designja nem jön be a Dragamnak.
Azt hittem leteznek tovabbi ilyen kategorias automatak amik szoba johetnek esetleg.
Én a kávézás terminológiájában az "erős-gyenge" definíciójával mindig bajban vagyok az eszpresszót illetően, mert fogalmam sincs, hogy mit kell érteni alatta. Van kb. 25-40 ml között a rendesen elkészített eszpresszó, meg van az eszpresszónak nevezett híg f0s (meg vannak az egyéb készítési eljárások), ami vagy mennyiségileg több, vagy az extrakció időtartama túl rövid.
Eszpresszót akkor készítesz, amikor minden segédeszköz nélkül (tehát nincs nyomásnövelő talp a karban vagy más huncutságok) másodpercenként kb. 1,5 ml kávé folyik ki a karból. Kevesebb lehet ha nagyon sűrűn szereted, én szoktam ilyet inni, ez már kifejezetten lustán mozog a csécszében, éppenséggel több is, csak az egy ponton túl már nem eszpresszó.
Tehát a kérdésedre nagyjából az a válasz, hogy minden kávé minden állapotához van egy optimális szemcseméret - tampernyomás pár, amikor a kávé és az örlő-gép páros képességeiből kihozható legjobb eszpresszót fogsz készíteni belőle, ha ennél durvább az őrlemény, akkor valami híg löttyöd lesz eszpresszó helyett, ha finomabb, akkor meg megfojtod a gépet és csak cseppek folynak át vagy éppen semmi.
Nekem erre sok éve azt a választ adták, hogy a Nespresso sokkal olaszeszpresszóbbat ad mint az akár több százezres automaták. Így nekem az őrlő + rendes gép mellé azt van a páromnak meg nekem amikor nincs időm. De én is kíváncsi vagyok, hogy van-e valakinek ötlete...
Egyrészt nem tudtuk beállítani, hogy ne nagy hiszterézissel dolgozzon, azt sem, hogy normálisan lefusson az autotune. Másrészt pedig engem frusztrált, hogy ehhez is mobil kellett, hogy lássam, ill. állítani tudjam.
Ha ugyanazt a kávét durvára darálva, illetve majdhogynem porrá zúzva főzik le ugyanabban a gépben, ugyanazon a hőfokon, nyomáson, egyforma tömeget kimérve, egyforma menniségű vizet átengedve, akkor a porrá zúzottból sokkal erősebb lehet, mint a nagyobb szemcsékre hagyottból?
Ma reggel kipróbáltam, belefér 17 gramm is, de így lassabban csöpögött le, már kevergettem is, hogy felgyorsuljon a folyamat. Egyébként én mindig úgy teszem bele a kávét, hogy időnként megrázom kicsit, hogy eloszoljon egyenletesen, ne púposodjon. A mokával készült kávénál valóban hígabb, ugyanakkor talán ízesebb. Ezt a franciás dolgot hallottam már, talán éppen ebben a videóban.
Igen, végül a Mini Millt félretettem, és az aldis Ambiano őrlőn a 22-es állás lett jó. Ezen az őrlés finomságát a babtartály (és azzal a felső tárcsa) elforgatásával lehet változtatni, és a két végállás között összesen egy fél fordulat van, szóval a számérték releváns. Azt nem állítom, hogy ez "A" beállítás, de így pár perc alatt lecsöpög a víz.
Ma megmértem, és 14 gramm kávét tettem bele. Ez a 2 csészés változat, kb 1,5 dl vízzel. Persze az igazi nápolyiak körberöhögnének, mert a bemutató videókon látszólag ennél több kávét használnak, és ráadásul vsz valami jó robusztás keveréket. De mivel ez tulajdonképpen egy csepegtetős eszköz, és forró vízzel dolgozik, én csak arabikát használok. Úgy rémlik, ez most éppen egy brazil Santos.
Ízeket leírni nem tudok, de keserű nem lesz, és minden nélkül iszom.