Keresés

Részletes keresés

MGX Creative Commons License 2006.11.24 0 0 455
Tulajdonképpen a kérdés arra irányult , - csak ne fejtettem ki,- hogy ha egy beépitett kandallóhoz már nem férsz hozzá , csak a két csöcsonk látszik ki a falból , hová teszed az érzékelőt hogy ha begyújtanak azt érzékeljed, mivel keringés nincs?

MGX
Előzmény: boattis (451)
MGX Creative Commons License 2006.11.24 0 0 454
Szia !

Köszi az infót , de a gyári készülékeket ismerem , PL. Siemens RVP 540, 550 .
Az egyik 2 , a másik 3 hötermelős.
Egyébként jómagam is készitek ilyen vezérléseket - ez a nehezebb verzió :)-
PLC -re irok programot az ilyen hőközpontokhoz. Sőt olyat is ami még a medence gépészeti vezérlését is ellátja, plusz napkollektort, és a gázkazánt is , a puffert és a fütési köröket , meg a HMV-t is .Ma egy olyat csináltam , ami a medence klórgáz -generátorát is vezérli.
Az a helyzet , hogy többnyire olyan munkákba botlunk bele , ahol már meglévő hidraulika van , és nem tudsz ráhúzni semmilyen gyári cuccot sem , vagy meghaladja azok tudását. Ilyenkor szoktak relézgetni ,barkácsolni.. Akkor már inkább a PLC . Azzal azt csinálsz amit akarsz , illetve amit az ügyfél kiván. És legalább jól üzemel.
Mi is szerelünk kollektorokat , meg elbaltázott rendszereket hozunk rendbe.
Most jön a höszivattyú...
Energiatakarékos rendszereket próbálunk épiteni meg ezekhez épület automatikát , felügyeletet.

Üdv :

MGX
Előzmény: medvetervez (449)
Sanzistift Creative Commons License 2006.11.23 0 0 453
Holnap is tökéletes. Jövő héttől meg 1 hétig németországban leszek továbbképzésen (tegnap vettek fel, de már kiküldenek...:), úgyhogy utána is jó lesz valamikor. :)

A "foglalkozni vele" szókapcsolat itt szigorúan a tevőleges tevékenységekre értendő, most az előtervezés, "mit-hogyan akarok megcsinálni, és mennyi sör fog elfogyni" tényezők fáradságos számítgatása, és ütemterv készítése van folyamatban.

1 szöget nem teszek arrébb tavaszig, de ez is munka... :)))
Előzmény: boattis (452)
boattis Creative Commons License 2006.11.23 0 0 452

Szia!

 

Azt mondtad, hogy az idén már nem akarsz foglakozni a fűtéseddel. Ha netán mégis, elküldöm hozzá az anyagot, amit megbeszéltünk.

A rajzokat is elküldöm, de most nincs nálam. Remélem holnap is jó lesz!

 

Üdv: boattis

Előzmény: Sanzistift (450)
boattis Creative Commons License 2006.11.23 0 0 451

Szia!

 

Igen, szerelek vizes kandallós, szoláros komplex fűtésrendszereket. Gyári kandallókat is szerelek, és helyszínen építettbe is teszek vizes hőcserélőt. Ha meggondolod, a helyzet ugyan az, mint egy fűtésrásegítéses szolár rendszernél, tehát ugyan az a saját fejlesztésű és gyártású szabályozó képes lekezelni a rendszert. Ahol van helyiségenkénti hőmérséklet szabályozásra lehetőség, ott a fűtött helyiség (ahol a kandalló üzemel) fűtésköreit is le szoktam tiltani, hogy ne duplán legyenek ezek a helyiségek fűtve.

Csak be kell gyújtani a kandallóba, és a vezérlés mindent lekezel. Tiltja a gázkazánt, zárja a zárandó fűtésköröket, indítja  a kandalló keringtetést, és a fűtésosztókat.

Természetesen a HMV készítést is meg tudom oldani a kandallóról, plusz egy hőcserélő kérdése a dolog.

 

Hogy mindezt hogyan oldom meg, azt nehéz lenne így egyszerűen elmagyarázni, mert elég bonyolult rendszerek már ezek.

 

Üdv: boattis

 

 

Előzmény: MGX (448)
Sanzistift Creative Commons License 2006.11.23 0 0 450
Közben eszembe jutott, hogy hova terveztük a 6-ik kört.
1 kör a gyerekszoba ablak felőli része, onnan konyha padlóba.
A 6-ik kör pedig a gyerekszoba, és konyha közti válaszfalba, ami szabályzott.

Emilen elküldenéd a rajzomat? mert gépomlás volt nálam, így nem kéne újravacakolni, csak bemódosítani... :)
Előzmény: boattis (447)
medvetervez Creative Commons License 2006.11.23 0 0 449

Léteznek olyan szabályozók, melyek "egy kézben" tartják az összes hőtermelőt, gázkazánt, szilárdtüzelést, akár napkollektort is. Természetesen nem akármilyen hidraulikai kialakítás mellett.

üdv:medvetervez

Előzmény: MGX (448)
MGX Creative Commons License 2006.11.23 0 0 448

Szia !

 

Ha jól értem te vizteres kandallókat is szerelsz meglévő fűtésbe?

Érdekelne hogyan oldod meg a kandalló keringetés kapcsolását , vagyis honnan tudja a rendszer mikor gyújtottak be, és pl. a gázkazán ne gyújtson be ?

Még egy , a HMV készitést is megoldod a kandallóról ?

 

üdv:

 MGX

 

Előzmény: boattis (447)
boattis Creative Commons License 2006.11.22 0 0 447

 

Szia!

 

Igen, így igaz. Szigorúan külön leválasztott egységnek kell lennie.

Sajnos már én is sokszor találkoztam ilyen szennyezett rendszerrel.

Egyébként nem vagyok híve a vegyszereknek, mert ha egy rendszer jól van megtervezve és kivitelezve, akkor nem tartom szükségesnek az alkalmazását. Egy régi vegyes felépítésű rendszer persze más tészta.

 

Én a rendszereimben nem a fal-padló részt választom le hőcserélővel, hanem a radiátoros, és vizes kandallós részeket. A víz hőfok beállítást nem hőcserélőn keresztül oldom meg. A kazán vagy hidraulikus váltón keresztül, vagy fűtési puffertárolón keresztül táplálja az osztó-gyűjtőket, amiken mindegyiken egy-egy külön keverőszelep keveri a melegvizet a körökbe. Így egy tetszőleges, tág határok között változó előremenő kazánvíz hőfok mellett, minden osztón egyedi hőfokokat tudok beállítani. Más a fal, és más a padló.

 

Üdv: boattis

 

 

Előzmény: MGX (446)
MGX Creative Commons License 2006.11.22 0 0 446

Szia !

 

Igazad van , de a radiátoros és fal, vagy padló fütést tartalmazó rendszereknél

illik a padlót és a fal kört hőcserélőn keresztül füteni .

Igy be lehet állítani a csökkentett hőmérsékletet , tömegáramot és különvizkör is lesz.

Még egy dolog : néhány mosást megcsináltam már , többek közt a sajátomat is

és először valóban úgy tünik , hogy tiszta a viz , de a vegyszer és néhány nap fütés után borzalmas mocsok jön ki belőle .

Még egy rossz élmény : 11 éves vaillant kombi kazán ,2 szintes épület 1 radiátor

és 7 ! db padló kör abból a szürke TU-BO ?? csőből. Ráadásul közvetlenül a  kazánra volt kötve minden. Körönként kb. 30 percig kellett folyatni mire a fekete viz kitisztult.

 

üdv :

 

MGX

Előzmény: boattis (445)
boattis Creative Commons License 2006.11.21 0 0 445

 

 

Jogos a hozzászólás, ezért nem szabad mindenféle anyagokat összekeverni a rendszerben. Én kizárólag rézzel és ötrétegű csővel dolgozom, bár az elmúlt hónapokban duplájára ment a réz ára, de pontosan emiatt használom. Egy hónapja bontottam meg egy 3 évvel ezelőtt szerelt fűtésrendszeremet (vizes kandallós bővítés miatt) és magam is meglepődtem, hogy tökéletesen kristály tiszta volt benne a víz.  A bővített rendszerben a kandalló hőcserélőjét (melegszilád vascső) egy ellenáramú hőcserélőn keresztül teszem rá a fűtésrendszerre, hogy ne szennyezze a vizet.

A rendszer átmosatása installáláskor szerintem evidens dolog, ha valakinek netán nem, az nagyon szomorú. Ha nincsenek szedett-vedett anyagok a rendszerben, akkor az időszakos átmosatás nem indokolt, viszont ha vas cső is van a rendszerben, vagy radiátorral van tarkítva a dolog, akkor az 5 év már hosszú idő, legalább 3 évente meg kell csinálni.

Többek között ezért sem javasolom radiátorokat belekeverni a fal-padló rendszerbe. Pláne a vékonycsövessel, ahol kicsik a térfogatáramok, és könnyebben leül az iszap!

 

 

Előzmény: MGX (441)
jbercike Creative Commons License 2006.11.20 0 0 444
szerinten nincs semmi baj vele, nekem is van ilyen
Előzmény: Jesu (442)
Jesu Creative Commons License 2006.11.20 0 0 443
Jah, hogy ne legyen féreértés: ebben nincs alu réteg, viszont van egy kívűlről és belülről egyaránt védőréteggel fedett oxigénzáró réteg. (legalábbis a neten elérhető infók szerint) No meg rá is van írva a szabvány szerinti oxigénzárás. (fejből nem megy mi a pontos száma)
Előzmény: Jesu (442)
Jesu Creative Commons License 2006.11.20 0 0 442
Szeretném megkérdezni, hogy mi a véleménytek a hagyományos PE-Xc térhálósított, oxingéndiffuzio elleni belső réteggel elátott csövekről?

Találtam jó árban ilyen csövet, nem is vacak gyártmányt (Hewing Aqua Pro). Lehet berakom ezt, ha nincs komolyabb ellenjavallat.

Mérete megfelelőbb is a födémbe, 18-2-es. Jó nagy felülete van, komoly belső átmérővel, jó nagy tömegáramot lehet benne csinálni, kisebb szívattyúval is. Nekem szimpatikus.
MGX Creative Commons License 2006.11.20 0 0 441

Szia !

 

Szeretnék hozzászólni.

 

A legtöbb fűtésrendszert ( mindet) simán a csapvizről töltik fel, és rosszabb esetben ha nem folyik a rendszer benne is hagyják a vizet  meg mindent ami benne volt, folyósitószer cin darabok stb. Én a padlófűtés mosás során még homokot is találtam a szűrőben .

V alszeg a vakolat simogatása során került bele....

A füésrendszerben nem igazán vizkő van , hanem iszap.

A legrosszabb kombináció : régi  padlófűtés cső kb.10 éves ( nem oxigén diffúzió mentes) , aluminium radiátor,réz hőcserlős kazán , vas  csövek , esetleg vas osztó- gyüjtő . Ez tutui dugulás inhibitor  (BCG ) nélkül . Először csak 1-1 kör nem megy , majd a kazán is eldugul. Vegyszeres mosás, alapos öblités és BCG.

Volt olyan eset , mikor az alu radiátor festése alól elfogyott az anyag...

E gyébként mindenfajta fütési rendszert érdemes legalább 5 évente kimosni ,és  adalékkal feltölteni.

 

 

Üdv : MGX

Jesu Creative Commons License 2006.11.16 0 0 440
Nem jól fejeztem ki magam: falfűtést épít, és régi padlófűtés rendszereket vízkőtelenít, iszaptalanít.
Előzmény: previa696 (438)
Sanzistift Creative Commons License 2006.11.15 0 0 439
Nem baj, nem kell elkapkodni.
Tavasz előtt már nem állok neki... :)))
Előzmény: boattis (433)
previa696 Creative Commons License 2006.11.15 0 0 438
Úgy tudom, ezek a rendszerek lágy vízzel vannak feltöltve, nem igazán értem hogy kerül bele vízkő. De felettébb érdekel a dolog, majd meséld el. Mik a tapasztalatai a szakinak vízkő ügyben?
Előzmény: Jesu (437)
Jesu Creative Commons License 2006.11.15 0 0 437
Köszi mindenkinek!

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy csúsznak az ácsok, így még van 2-3 napom kb. az egészre (mármint ami a födémbe megy).

Még le akarok ülni holnap beszélni egy ismerőssel, aki medithermet szerel nagyban, meg ilyen rendszerek vízkőtelenítésével foglalkozik, valószínű ő lesz a mérleg nyelve.
previa696 Creative Commons License 2006.11.15 0 0 436
Hi JESU !  Nálam meditherm rendszer van mint tudod, de azért  körbenéztem máshol is.                               Pld..variotherm,beka,pannon-solar,geowatt,unipipe,rehau... Így legalább jól lehordhatták egymást.  Akkor írom tételesen:a variothermel 3x árra jöttem volna ki,habár a motoros szelepet tőlük veszem, olcsó és jó :)  Árban hasonló a rehau is.                                                                                                                    A rezesek mellett szól oxigéndiffúziomentes,jó hőátadás,vékony vakolat,fémkereső jelzi  ellene:az ára,tőlem távoli kivitelezők BP,Békéscsaba,a falon egyenesitik ki a csőveket{gipszkartonnál meggondolandó}+kőművesem szerint a mészvakolat  kikezdi,a gipszvakolat drágább igaz jobb minőségű,illetve általában az egész fűtési rendszer nincs rézből ,nálunk pld..rézcső,henco,saválló acél,meditherm műanygcső illettve a primer körben a kazán vastartálya  .Tavalyi áraim voltak,állitólag csak az idén a rézcsővek ára     megduplázódott.                                                                          A beka kapillárcsőves redszer:szintén nem olcsó,és állitólag túl érzékeny az átlag magyar szerelőhöz,felhasználóhoz, egy főiskolai tanár szerint nem nehéz eltömíteni és akkor vége egy fűtökörnek. Az unipipe  többek szerint nagyon jó, ha nem a legjobb a piacon,csak hát az ára.Konkrétan nem tudok árat mert sem faxon,sem emilben nem kaptam árat, mindenáron személyesen akarták velem megbeszélni.                                                                                                                      A medithermnél bejött a saját munka,az ára,az ingyenes tanfolyam,SBK osztó-gyűjtő,hogy tényleg elfér 1 centi vakolatban.   Hátránya hogy nem oxigéndiffúziomentes ,ezt egy inhibitorral BCG K oldják meg ami védőfilmet alkott a csővek belsejében.Ami nem jött be:drága motoros szelepek,homorura görbült előregyártott gipszkartonelemek,sk jobban megcsínáltuk {szerencsére csak egy szobába vettünk ilyet}.Az oxigéndiffúziomentes csővekről még azt hallottam hogy szerelés közben hajlamos megsérűlni a védőréteg,mondjuk ezt a  rézcsővesrendszert forgalmazók mondták, de ettől azért megfelelhet a valóságnak. Az  alucsővesrendszernél a hőszigetelés valóban   elhanyagolható,padlófűtésnél jobban lehet vele dolgozni mint a műanyagcsővel ,ellenben sérülékenyebb.             Én ezeket ismerem,talán jutsz velük vamire. previa
Vezso Creative Commons License 2006.11.15 0 0 435
Meg tudom erősíteni, egy pillanat alatt felveszi a víz hőmérsékletét.
Előzmény: boattis (434)
boattis Creative Commons License 2006.11.15 0 0 434

 

Aki azt mondja, hogy az AL-PEX csővel nem lehet rugalmas fűtési rendszert csinálni, az még életében nem járt olyan házban, ahol ezzel van megoldva a fűtés. Hőszigetelése ellenére (ami szerintem minimális), rugalmasabb a rendszer, mint a hagyományos radiátoros, és a vékonycsöves megoldások. Egy 17-18 C fok hidegről induló helyiségben  8-10 perc alatt gatyára vetkőzöl, garantálom.

A cső külső hőmérséklete pár másodperc alatt eléri a víz hőmérsékletét. Hidd el, ez nem lesz probléma, de ha nem hiszed, próbáld ki. Az olcsó csöveket viszont én sem tudom jó szívvel ajánlani, még ha 0,4 mm az alu réteg bennük, akkor sem.

Csak gyárilag 100%-ban nyomáspróbázott csövekkel szabad dolgozni.

Előzmény: Jesu (431)
boattis Creative Commons License 2006.11.15 0 0 433

 

Szia!

 

Megkaptam, köszi, csak pillanatnyilag egy kicsit (nagyon) el vagyok havazva. Azért hamarosan jelentkezem.

Előzmény: Sanzistift (430)
kiggyo Creative Commons License 2006.11.15 0 0 432
Vettem mintát mindkettőből, semmi különbséget nem vettem észre a henco-hoz képest. Ha gondolod lemérem valamelyik nap tolómérővel hogy milyen vastag aluréteg van benne, de ránézésre ugyanaz. Ez is PEX-AL-PEX cső. Én azért még mindig sokkal jobban bízok ezekben a csövekben mint a sima, nem diff.védett műa. csövekben, persze lehet hogy tévedek.
Előzmény: Jesu (428)
Jesu Creative Commons License 2006.11.15 0 0 431
Nos sok utánajárásnak és elmélkedésnek, szakértőkkel beszélgetésnek az lett az eredménye, hogy letettem az "olcsóbb" csövekről.

A döntésem oka a következő:

1: Az olcsóbb csövekben szinte egytől egyig 0,2mm-es csak az aluréteg. Több kivitelezőnek az volt a véleménye és tapasztalata, hogy ez a réteg ha nem is szakad meg hajlítás közben (bár ez is előfordul!), de olyannyira elvékonyodik, ami jelentősen csökkentheti az élettartamát a csőnek.

Mivel monolit födémbe kívánom beletenni, + a padlót sem szeretném felverni idővel, ezért úgy döntöttem ez valóban nem az a tétel, amin spórolni kell, mert egy esetleges probléma sokszorossan viszi el azt az összeget, amit nyerek, a bosszúságról nem is beszélve.

2: Többen lebeszéltek a közvetlen padlófűtés/falfűtés használatáról ezzel a csővel, mert a hőszigetelése miatt jelentősen csökkenti a rendszer rugalmasságát. Ezt átgondolva be is látom, hogy ebben igazuk van, de Én még mindig nem vagyok kibékülve a sima-csöves oxigéndiffúziómentes megoldásokkal. Bár előfordulhat, hogy meg tudnak végül győzni.

Ami komoly érv ez mellett, az a vakolat vastagsága, mi ápol és eltakar. Közel 1 millával lenne vékonyabb a költségvetés álltala. Gipszkartonozok sok helyen, abba is egyszerűbb lenne horonymaróval betenni.

:-/ Szóval előbbre nem jutottunk, inkább visszaléptünk kicsit.

Sanzistift Creative Commons License 2006.11.14 0 0 430
Szia!
Megkaptad a "tervrajzot"?
:)
Előzmény: boattis (429)
boattis Creative Commons License 2006.11.14 0 0 429

 

Ha az a cső amit venni akarsz 16x2 mm, akkor teljesen mindegy, hogy milyen fittingeket veszel hozzá, mert ez nem a cső gyártójától függ.

Rengetegen gyártanak és forgalmaznak már un. "ötrétegű" csövet, de nem mindegyik PEX-AL-PEX, még ha alubetétes, akkor sem. Nem állítom, hogy mondjuk egy PE-RT/AL/PE-RT cső nem felel meg a fal-padlófűtés kívánalmainak, ráadásul lényegesen olcsóbb is.

A Henco is (többek között) 100%-ban nyomáspróbázza a kereskedelemben kapható csöveit, és ez azért garancia. Ritkán van lehetőség arra, hogy a falra vagy aljzatba betett csöveket vakolás előtt nyomáspróbázni lehessen. Ettől függetlenül még nem találkoztam agyaghibás csővel, de a nagyon ismeretlen gyártók ellenőrizetlen termékeivel csak gyanakodva szabad dolgozni. Mindenki a saját maga szakállára vegyen csövet.

Előzmény: Jesu (428)
Jesu Creative Commons License 2006.11.13 0 0 428
Nagy segítség lenne, ha leírnád/ leírná vki, hogy milyen a Superpipe cső a Henco-hoz képest, milyen dolgozni vele, mik a tapasztalatok?

Szerdáig vennem kell valamelyikből ~300m-t (akkorra lesz kész a födém zsaluzata, bele akarok tekerni a zsalura ~2-3 kört),

Nekem sem mindegy az ár. :(

Pl. azt is leírhatnád, hogy az SP-hez mennyiben vannak az idomok, mert az sem mindegy (hiába olcsóbb a cső, ha beszedik a kötésen).
Előzmény: kiggyo (388)
boattis Creative Commons License 2006.10.27 0 0 427

 

Bontani utólag elég nehézkes, ha neked megfelel egy kisebb hőmérsékletű radiátor, akkor vedd vissza a radiátor térfogatáramát. A torlót zárd el teljesen, és egy negyedet nyissál rajt. Így a radiátor is még éppen meleg lesz, és az osztót sem fogja nagyon zavarni.

Most adtam ajánlatot két helyre is, -illetve az egyiket a hétvégén már csinálom- rakott kandalló (búbos kemence) vizes hőcserélős fűtés rásegítésére.

Nem egy horror összeg, ha csak fával fűtesz benne, akkor elég a melegszilárd cső a hőcserélőhöz, így olyan 300-350 e. Ft,- vezérléssel, külön tárolóval, mindenestül.

Ha szénnel is akarsz fűteni, akkor már kell a hőálló cső, egy kicsit nagyobbak a keresztmetszetek, így olyan 400-450 e. Ft,- környékén jön ki.

 

 

Előzmény: Vezso (424)
esaca Creative Commons License 2006.10.27 0 0 426
Üdv! Kicsi a világ(háló)! Kiállok a kapuba. Üdv!
Előzmény: td cdx (425)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!