Keresés

Részletes keresés

Yager001 Creative Commons License 2006.10.02 0 0 303
Szakik..valaki remélem tud nekem válaszolni.... Egyik haverom azt mondta ellenérvként a falfűtés-hűtés rendszerrel szemben, hogy nyáron mikor a hideg vizet keringetem a falban, akkor előbb utóbb a felmelegedett tégla, miatt, ami ugye szórja magából a meleget, előbb utóbb páralecsapódás lesz,ami miatt egy idő után penészedni fog a fal.... mi erről a véleményetek?
Sanzistift Creative Commons License 2006.10.02 0 0 302
Eddig nem volt rá időm, de mivel tegnap éjjel rúgtak ki a melóhelyről, jövő héten elérek odáig... :/
Előzmény: boattis (296)
boattis Creative Commons License 2006.10.02 0 0 301
Már értem a kérdés lényegét. Általánosságban a válaszom, hogy nagy valószínűséggel mindig marad bennük valamennyi levegő, láttam már olyan rendszereket, amelyiknél egy-egy egész kört nem tudtak kilégteleníteni, vagy nem tökéletesen. Ha nem megy ki teljesen a levegő, a térfogatáram (így a fűtési teljesítmény is) csak a töredéke lesz a szükségesnek. Ez zömében akkor fordul elő, ha a cső hegesztve van, és az olvadt anyag előregyűrődik a hegesztésnél, ezért nagyon leszűkül a belső keresztmetszet.
Előzmény: Gpeti (300)
Gpeti Creative Commons License 2006.10.02 0 0 300
Csak elvi a kérdés.
Az általam kialakítandó rendszernél vannak ú.n. kisosztók is, amik nem zárhatók le. Tehát a szintenkénti osztó-gyűjtőtől induló körök még tovább ágaznak 2-3-4 kis körre. Ezek a kis körök készülnek 10-es csőből, max 30 méter egy ilyen kör.
A kisosztókon nincs semmi, az csak egyszerűen egy fittingnek tekinthető.
A nagyosztókon hiába csak egy kört nyitok ki, az végeredményben 3 kis kört jelent. Nincs semmi garancia arra, hogy a vízáram kiviszi mindegyik ágból a levegőt.
De ugyanez a probléma lehet a meditherm rendszernél is. Ott biztosan le tud légtelenedni minden kis kapilláriscső?
Előzmény: boattis (299)
boattis Creative Commons License 2006.10.02 0 0 299

Nem igazán tudom a rövid leírás alapján a kisosztók és azok alköreinek bekötését elképzelni, ahhoz látni kellene.

Az AL-PEX rendszert úgy tervezem, hogy minden egyes kör külön nyitható-zárható az osztón és a gyűjtőn is. Egyesével a hálózati víznyomással tökéletesen kilégteleníthető. Ha nálad is rá lehet rákötni a hálózati vizet az osztóra és a gyűjtőn pedig elvezetni, akkor a víznyomással elvileg nálad is működhet.

Előzmény: Gpeti (297)
Vezso Creative Commons License 2006.09.30 0 0 298
nekem 64nm-es ház fal és padlófűtése szabályozókkal, motoros szelepekkel, vakolathálóval stb. osztó-gyűjtőig 640e körül volt 16*1,5- ös csőből, nem a normál vízcső, ezt könyebb volt hajlítani.
Előzmény: td cdx (294)
Gpeti Creative Commons License 2006.09.30 0 0 297
Az lenne a kérdésem a T. szakemberekhez, hogy egy fal és padlófűtéses rendszernél hová kell tenni légtelenítő szelepeket? A falfűtés a Qualitherm féle rendszer, tehát 10-es csőből kisosztókkal kialakított rendszer.
A padlófűtést lehet körönként légteleníteni, mert ha csak egy kört nyitok ki, akkor a szivattyú kihajtja belőle a levegőt. De mi a helyzet azokkal a falfűtés körökkel, aminek mondjuk 3 alköre van egy fix kisosztón keresztül? Van valami szabály a csőfektetésre, amitől könnyebben légtelenedik?
boattis Creative Commons License 2006.09.29 0 0 296

 

Küldjed a mailt nyugodtan, de mindjárt egy tervrajzot is küldjél vele. Aztán biztosan lesznek kérdéseim, azt már magánban rendezzük.

 

Üdv: boattis

Előzmény: Sanzistift (295)
Sanzistift Creative Commons License 2006.09.29 0 0 295
Én is szeretnék egy tájékoztató árajánlatot, ha lehet.
Nekem csak a terveim pontosítása, javítása lenne szükséges, esetleg egy jó árnál a falak csövezése, elosztók szerelése.

Küldhetek mailt?
Előzmény: boattis (293)
td cdx Creative Commons License 2006.09.27 0 0 294
Nekem 2004-ben 740e. volt a fal és padlófűtés osztó-gyűjtőig bezárólag. A ház 110 m2+25m2 garázs részben becsövezve. A rendszer hűteni is tud, jól vizsgázott.
A fal 10x1.3-as csővel van szerelve, szerintem ez most a Qualitherm rendszere.
Ha érdekel tudok adni telefonszámot!
Előzmény: Jesu (289)
boattis Creative Commons License 2006.09.27 0 0 293

Szia Jesu!

 

Nagy átlagban nem szívesen adok meg árat, mert sokmindentől függ. Olcsóbb az átlag, ha nagy felületeket lehet betekerni, és drágább, ha szét kell tagolni többfelé a felületet.

Egyébként új házról lenne szó, vagy korszerűsítésről?

Küld egy mail-t, esetleg tervrajzot, és megtárgyaljuk.

Előzmény: Jesu (289)
boattis Creative Commons License 2006.09.27 0 0 292

Én speciel 50 C fokos vizet nem is nagyon ajánlok se falba, se padlóba. 40/30 hőlépcsővel szoktam számolni ahol csak fűtés kell. Mint mondtam, a hűtéshez több cső kell, ezért erre kell méretezni a hűtő-fűtő rendszereket.  16*2 AL-PEX csövet jelenleg 207,- nettó áron tudok, de ez is mennyiség függő.

Amelyik szerelő azt állítja, hogy nem jók az AL-PEX csövek, az vagy nem ismeri, vagy nem akar egy kis + energiát fektetni a becsövezéshez. Kétségtelen, hogy nehezebb vele dolgozni az Alu betét miatt, de megéri azt a kis + munkát. Lényegesen biztonságosabbak a csövek is, és a kötések is. Nem utolsó sorban 25 év után is pontosan meg tudom mondani, hogy hol megy cső a falban, és hol lehet megfúrni a falat.

Előzmény: Gpeti (290)
boattis Creative Commons License 2006.09.27 0 0 291
Nekem "csak" 16-25 cm közötti lesz a szigetelésem.
Ez már több, mint megfelelő. A túlméretezést a lassú reakcióidő miatt, pontosan a felfűtési problémák kiküszöbölése miatt mondtam.
Előzmény: Gpeti (288)
Gpeti Creative Commons License 2006.09.26 0 0 290
Azért számoltam 100 W-m2-el, mert állítólag nem gond a 200 W-m2. Gondolom, ehhez kell az 50 fokos víz. De lesz cső bőven, pont az intenzívebb felfűthetőség miatt és a hűtés miatt lesz túlméretezve.

Nekem a 17x2-es padlófűtéscső (nem AL-PEX, csak sima PE műanyag, de diff védett) nettó 180 Ft/m volt. Nem tudom, ki gyártja, de magyarul volt ráírva, hogy OXIGÉN-STOP. Így ékezettel.
AL-PEX csövekre 300 Ft körüli árakat tudok.

Mit értesz az alatt, hogy "többrétegű megoldások"? Az ötrétegű csövezést?
Én már teljesen elbizonytalanodtam, több szerelő is állította, hogy az AL-PEX csövek nem jók. Szerintem meg inkább nem ismerik, azért szidják.
Előzmény: Jesu (289)
Jesu Creative Commons License 2006.09.26 0 0 289
Vigyázz a számítással. Falfűtés hőleadás W/nm 45-55 fokos vízzel van számolva tudtommal. Ha alacsonyabb az előremenő, akkor lényegesen több cső kell!

Végre kapok normálisabb ajánlatokat is a gépészeti kivitelezésre.

Sok gyötrődés után és rábeszélés(etek) hatására maradok a többrétegű megoldásoknál, csövezésnél. Egyszerűen szimpatikusabb nekem.

Összehasonlítás miatt szeretnélek megkérdezni benneteket, hogy padlófűtés/ falfűtés csöveknél, stb. ki milyen áron, milyen tipust/márkát tud- vagy tudott(dátum!) beszererezni, esetlegesen mekkora áron szerepelt össz. méter mellett mindenestül az ajánlatban (rögzítés anyagáraival együtt) Ft/m (nettó/bruttó) anyagáron az ajánlatban, amit kaptatok.

Kedves boattis!

Tőled is várom az ajánlatot, akár magánban is, hogy AL-PEX-csőnél mennyire jön ki Ft/m az anyagár (simán és komplexen is), ha segíteni tudsz a beszerzésben, és kedvező árakat kapok, számomra a távolság nem akadály.

Köszönöm előre is mindenkinek, nagy segítség ez nekem!
Előzmény: Gpeti (288)
Gpeti Creative Commons License 2006.09.25 0 0 288
Mit értesz atom szigetelésen?
Nekem "csak" 16-25 cm közötti lesz a szigetelésem.
Kezd megtetszeni (ismét) a falfűtés. Most, hogy hétvégén készítettem magam 5x75 méter mennyezet hűtő kört, megjött a kedvem a falfűtés kivitelezéshez is.
Nekem a qualitherm rendszer a szimpatikus, mert spéci gépek nélkül is lehet készíteni, diff. védett és szimpatikusnak tünt a kereskedő (segítőkész volt, nem nézett hülyének csak azért, mert házilag akarom csinálni).

Túlméretezni minek a rendszert? A gyorsabb felfűtés miatt? Próbáltam számolgatni, az jött ki, hogy egy emberi léptékű felfűtéshez sokkal nagyobb teljesítményre van szükség, mint a folyamatos hőntartáshoz. Jó, mondjuk ki az az elvetemült, aki -15 fokban kezdi el felfűteni a teljesen kihűlt házat?
Úgy néz ki, hogy bőven elegendő lesz majd 30 fokos vízzel fűtenem. Legfeljebb felfűtéskor felemelem 40 fokra az előremenőt, vagy akár még feljebb.
Amúgyis olyan szabályzót akarok hozzá készíteni, ami a külső hőmérsékleten kívül a beállított és a mért szobahőm. különbségét is figyelembe veszi az előremenő vízhőmérséklet meghatározásához. Ha mondjuk hazaérkezünk egy téli síelésből, akkor nyomja ezerrel a melegvizet, de ha csak egy kicsit lehűl kint a levegő, akkor csak kicsit emeljen az előremenőn.

Az a vicces, hogy az a pár méter cső, amit leraktam a födémbe, tkp fedezi is a ház hőszükségletét. Ha csak 100W/m2 értékkel számolunk, akkor is már 6 kW-ot tud, ami nekem bőven elég. Minek ide egyáltalán egyéb más fűtés? :-)
Előzmény: boattis (287)
boattis Creative Commons License 2006.09.25 0 0 287

Szia!

 

Hát, el nem rontja a falfűtést a viszonylag jó hővezető fal, persze csak akkor működőképes, ha kívülről atom szigetelés van a házon.

Viszont le kell mondanod a rövid reakció időkről, a jó szabályozhatóságról, és nem árt egy kicsit túlméretetzni a rendszert.

Előzmény: Gpeti (283)
Jesu Creative Commons License 2006.09.22 0 0 286
Szia Gpeti itt is :)

Szerintem nem kell aggódnod. És mivel Te is komolyan hőszigetelsz, ezért a felületfűtésed sem lesz a teljes felületre (nincs is rá szükség, hiszen minek tennél be annyit feleslegesen?) Szóval ha nagyon aggódsz, akkor mögényomsz a falfűtésnek (csak ott és csak annak!) valami hőtükröt, és úgy vakolod le. Szerintem ez elég, legalábbis a nyugis álomhoz. :)

(Mer lehet ez is tök felesleges, régebben sokat feszegettük ezt a passzívházas topikon, aminek az lett a vége, ha jól emléxem, hogy tökmind1, mert úgyis az állandóság számít a fűtésnél, abban meg nagyszerű a nagy hőtárolás mert keggyenlít, ellenérv meg az volt, hogy ez is mind1, mert nem is kell a hőtárolás a PH-ba, szóval.... jó kérdés, de az is lehet mindenkinek igaza van.)
Előzmény: Gpeti (283)
Vezso Creative Commons License 2006.09.22 0 0 285
Bocs, de nem egészen értelek.
Most vagy gyors rendszert akarsz, vagy hőtárolót, a kettő együtt nekem gyanús.
A nyári komfort meg megmarad.
Előzmény: Gpeti (283)
Yager001 Creative Commons License 2006.09.21 0 0 284
Üdv. Mindnekinek. Arra van lehetőség, hogy gipszkarton fal takarja el a falfűtési rendszert? Vagy semmi értelme?....be kell vakolni és kész?
Gpeti Creative Commons License 2006.09.21 0 0 283
Szia Boattis,

Köszi, de nem szívesen mondanék le a nagy hőtároló tömeg miatti komfortról. Persze ha csak egész gyengén elszigetelném, akkor részt venne a hőtárolásban a fal, de a fűtés is hatékonyabb tudna lenni.

De szerinted jogos az aggodalmam? Tényleg elronthatja a tömegfal a falfűtést?
Előzmény: boattis (282)
boattis Creative Commons License 2006.09.21 0 0 282

Szia Gpeti!

 

Nézd meg a 251-es hozzászólásnál a képeket. Én ilyenkor ezt a Heraklitos megoldást szoktam javasolni. 4-6 cm vastag már jó szigetelést biztosít.

 

Üdv: boattis

Előzmény: Gpeti (280)
Vezso Creative Commons License 2006.09.21 0 0 281
Nem vok hozzáértő, egy tipp jutott eszembe:
tegyél a csövek alá osb-t.
Előzmény: Gpeti (280)
Gpeti Creative Commons License 2006.09.21 0 0 280
Sziasztok,

Hozzáértő szakemberektől kérdezném, hogy mi a vélemény:

Falfűtésben gondolkodom, de van egy dolog, ami elbizonytalanít. Az én házam mészhomok téglából épül, amiről azt kell tudni, hogy nagyon jól vezeti a hőt. Attől félek, hogy ha egy ilyen jó hővezető anyagú falra rakom fel a falfűtést, akkor megszűnik az a híres jól szabályozhatósága és a gyorsasága. Egy porotherm falra rakott falfűtésnél értem, hogy gyors a rendszer, mert a jól szigetelő tégla fal nem szívja el a hőt, hamar átmelegszik a vakolat és kezd sugározni. De az én téglám esetén félő, hogy amíg teljes vastagságában nem melegszik át, addig nem sugároz. Tehát lassú reagálású lesz az egész, olyasmi, mint a padlófűtés.
Minden falfűtés forgalmazó azt mondja, hogy ez nem igaz, de elég zavaros magyarázatokat adnak. Valaki el tudja nekem mondani, hogy ez tényleg így van-e vagy nem?
vargy Creative Commons License 2006.09.19 0 0 279
Olyan gépészeti kivitelezőt keresek, aki szereti a REHAU termékeit és járatos a padló- fal és mennyezetfűtésben. Pest környéke. Komplett tervem és költségvetésem van. Köszönöm.

boattis Creative Commons License 2006.09.19 0 0 278

Persze, természetesen nem is a konkrét részletekre voltam kíváncsi, hanem úgy összességében nem értem ezt a nagy különbséget. Az a 30-40% plusz költség elég tetemes.

A garival kapcsolatban: Az AL-PEX rendszernél minden kötés könnyen hozzáférhető helyen van, minden kör egy szál cső, ezért amíg el nem fúrsz egy csövet, addig nem is lehet vele gond.

A vakolat nem sokkal vastagabb, ennek a költségtöbblete szerintem pár tízezernél nem több. Egy egyenetlen falon is előfordulhat, hogy vastagabb vakolat kell, még ha nincs is rajta falfűtés.

Előzmény: zsuri (277)
zsuri Creative Commons License 2006.09.19 0 0 277

Nem tudom megmondani, de az ismeretségi körömben több embernek is Meditherm fütése van és mindenkinek ilyen nagyságrendüek az ajánlatok. Részleteket nem adnék meg az ajánlatból, azt hiszem az nem lenne korrekt a részemröl.

 

Anélkül, hogy a te általad ajánlott rendszert össze akarnám hasonlítani a Meditherm-mel (ehhez a tudásom nem is lenne elég), azért nálad még azt is hozzá kell számítani a költségekhez, hogy vastagabb vakolatot kell csinálni, nem? Jó, ez nem kerül 1M-ba, az biztos. Illteve a Meditherm 30 év garit ad.

 

Anno nekem a Meditherm volt szimpatikus az általam akkor ismert rendszerek közül, de nyilván az is közrejátszott a döntésemben, hogy a fütésszerelömnek is ide volt kapcsolata és a meglátogatott referenciák is jók voltak. Viszont ha akkor ismerem ezt a topicot és az itt többször is elhangzott más alternatívákat is, akkor biztosan jobban utána néztem volna a dolognak - aztán ki tudja mit választottam volna. Mindenkinek csak ezt tudom ajánlani, mivel minden rendszernek vannak elönyei és hátrányai.

Előzmény: boattis (276)
boattis Creative Commons License 2006.09.19 0 0 276

Nem értem, mi kerül ennyibe a Meditherm rendszerben. Csak kapkodom a fejemet, hogy 3 milla alatt nincs is ajánlat. Én még 2 milliónál nagyobb összeget nem ajánlottam ki komplett fal-padló-mennyezet fűtésre ehhez hasonló méretű házakhoz. Pedig benne van minden, tároló, kazán, helyiségenkénti termosztát,  vezérlés, sőt még a szolár előkészítést is megcsinálom, ha kell, ha nem. Ne kelljen utólag hozzányúlni a rendszerhez.

Persze nem is Meditherm!

Előzmény: zsuri (267)
kiggyo Creative Commons License 2006.09.18 0 0 275
Ok, köszi, majd kereslek a télen!
Előzmény: zsuri (274)
zsuri Creative Commons License 2006.09.18 0 0 274

kiggyo,

 

az ismerösömnek is azért van a padló+mennyezet rendszer, mert alig van külsö fala a helységnek, ahol nem ablak van. Érdekes, nekünk sehol nem kellett csak azért padlófütést tenni, hogy meglegyen a megfelelö mennyiségü watt. Pedig elég nagy ablakaink vannak. Csak ott van padlófütésünk, ahol hidegburkolat van. Az ismerösöm Debrecenben lakik, ha aktuális lesz szólj és majd közvetítek. Ha nem járok erre írj mailt.

Előzmény: kiggyo (271)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!