Keresés

Részletes keresés

hawe Creative Commons License 2006.09.08 0 0 213

Belemarás: ha jól láttam a képeken, akkor egy flex-szel lehet ilyet csinálni, mondjuk egy kővágó korongot alkalmazva? Vagy más eszköz kell hozzá?

Elméletileg szépen kiméri magának az ember és elkezdi vágni, ezt még meg is tudnán csinálni. Az íveket azt nem tudom hogyan kellene.

Amugy ezek könnyen hajlítható 1-2cm-es műanyag csövek? Ha igen, akkor beágyazni sem nagy ügy.

Viszont itt megáll a tudomány a részemről, további szerelési munkákat nem tudnám elvégezni, de ha ennyit is meg tudnék csinálni, akkor ennyivel csökkentettem a beszerelés költségét?

 

Gipszkarton: azért kérdeztem ezt a megoldást, mert már egy kész házról van szó és így a vakolat leverése nélkül a csövek könnyen felhelyezhetők és gipszkartonnal takarhatók. Bár kb. 400ft/nm a gipszkarton ára, ha jól tudom, szóval nem olcsó:(

A belamarásos módszer lehet, hogy mégis olcsóbb lenne? Nem tudom.

 

Előzmény: kiggyo (211)
kiggyo Creative Commons License 2006.09.08 0 0 212

Ezért tartom furcsának, hogy szinte minden leírásban azt találom, hogy el lehet helyezni csak a mennyezeten is a paneleket.

Nálam padlófűtés lesz, kiegészítésként gondoltam csak, nyáron meg hűtésre. Csak nem tudom hogy milyen érzés lehet a felülről sugárzó meleg, és hogy a falak és a levegő milyen hideg marad tőle. Nem tudom, a legjobb a falfűtés lenne. 

Előzmény: Sanzistift (207)
kiggyo Creative Commons License 2006.09.08 0 0 211

Aztat olvastam mindenhol, hogy a legcélszerűbb a külső falakra helyezni a falfűtést, nyilván a szoba hőszükségletéből ki lehet számolni hogy mennyit kell.

 

Szerintem nem kell gipszkarton a vályogfalra. Belemarod a csöveket, aztán üvegszövet-háló és vakolat vagy ilyesmi. Az üvegszövet fontos hogy ne tudjon megrepedezni a hőtágulások miatt. Erről inkább egy vályogházakban jártas kőműves tudna nyilatkozni.

Előzmény: hawe (210)
hawe Creative Commons License 2006.09.08 0 0 210

Átolvastam az egész fórumot, így most már kicsit jobban belelátok a dologba( pl: volt olyan aki azt írta, hogy az évi 3500m3 gázfogyasztása lecsökkent 2000m3-re a falfűtéssel, ez hatalmas megtakarítás, ugyanakkor olyat is olvastam, hogy csak havi 3000ft megtakarítás jött ki, persze lehet, hogy 10.000ft volt az eredti összeg:) )

1: egy szobában nem kell mind a 4 falra a falfűtést beszerelni? Hanem csak egy falat szoktak? Vagy ez mitől függ, hogy hány falat fűtűnk?

 

2: adott egy vályog fal ill. ház, ezt könnyen és talán olcsóbban, utólagosan( erről már érdeklődtem korábban) csak ugy lehetne megcsinálni, ha gipszkarton fedné el a csöveket. Működőképes dolog lenne? (mert azt is olvastam, hogy kinyírja a vályogot a gipszkarton miatt)

 

Egyelőre ennyi, aztán folytatom:) Előre is köszönöm a válaszokat.

edina_1977 Creative Commons License 2006.09.08 0 0 209
És mi hír mostanában a padlófűtésről? Úgy értem, hogy amikor ugye divat lett az ellezők azt mondták, hogy a felszálló meleglevegő felviszi a port ezért egészségtelen...
Előzmény: Sanzistift (207)
pernye Creative Commons License 2006.09.07 0 0 208
Helló!Én vagyok azaz "őrült" aki házilag épített (gipszkartonba YTONGba és vakolatba) falfűtést meditherm 6/4 mm-es csőből a 147es-ben vannak fényképek.A csöveket flexel felsőmaróval martam bele ami koszos és pepecs munka,de jóval olcsóbb mint a gyári rendszer.Csak a küllső falakra raktam és a padlóba kivéve az emeleti folyosót.Menyezetre is nyugodtan lehet rakni ugyanolyan hatásos mint a falon.Ezt olyantól tudom aki ilyet "készít".Még nem volt meg a próbaüzem mert még a kazán nincs bekötve elektromossan.Így működik a sugárzó fűtés pl. ha télen +5 fokban kimész az udvarra egy pólóban és süt a nap szinte nem is fázol,de ha hirtelen felhő takrja el a napot a +5 fok marad abban a pillanatban elkezdessz fázni (megszűnik a sugárzó hő).Ha kellenek esetleg ötletek tanácsok én már valamennyire kiképeztem magam és szívesen segítek.Üdv.
Előzmény: kiggyo (193)
Sanzistift Creative Commons License 2006.09.07 0 0 207
Kiegészítő rendszernek alkalmazzák sok helyen, mert ha csak az fűtene, akkor egy jó sütőbe is képzelhetnéd magad, ahol a mennyezet kb 40-70 fokos.
Lőttek a komfortérzetnek.

Valamihez mindig pluszban csinálják, általában falfűtés mellé.
Előzmény: edina_1977 (204)
Sanzistift Creative Commons License 2006.09.07 0 0 206
Vályogházba a gipszkartonos megoldás felejtős, kinyírod vele a házadat.

mzm- mel ellentétben viszont én azt gondolom, hogy a vályogba belemart falfűtést egy hatvanas vályogfalnak el kellene viselnie, pláne, hogy a falaim porszárazak.
Előzmény: edina_1977 (195)
kiggyo Creative Commons License 2006.09.07 0 0 205

Hát erre próbálok választ találni én is :-)

 

Én padló+mennyezetfűtésben, nyáron pedig mennyezethűtésben gondolkodom. Azért szimpibb mint a falfűtés, mert nyáron is jó szolgálatot tenne, a falakat nem akarom szétverni, álmennyezetet meg úgyis csinálni akarok.

Előzmény: edina_1977 (204)
edina_1977 Creative Commons License 2006.09.07 0 0 204
A mennyezetfűtés önmagában el tudja látni a helyiség fűtését vagy csak kiegészítő rendszer lehet?
Előzmény: kiggyo (203)
kiggyo Creative Commons License 2006.09.07 0 0 203

A http://www.gaiasolar.com/falfutes/index.htm oldalon a következőt olvasom:

 

"A hőátadó felület a födémhez párnafák rögzítésével, majd arra gipszkarton lemezek fektetésével alakítható ki. A födém és gipszkarton közé az energiaveszteségek csökkentése céljából hőszigetelés kerül elhelyezésre."

 

Ez esetben ha nem raknak párazáró anyagot a gipszkarton alá közvetlenül akkor a pára a hőszigetelésben lecsapódik nemde?

 

Én ezt úgy tudnám elképzelni, hogy a gipszkarton alá közvetlenül kerülne párazáró fólia, és utána a hőszigetelés és a födém.

 

Vagy ha impregnált gipszkartonra rakják a cuccokat, akkor az eléggé védi a párától?

Előzmény: Vezso (194)
Vezso Creative Commons License 2006.09.07 0 0 202
Ha jól emléxem valaki írt olyan megoldást, hogy gipszkartonra felfogatta a csöveket, aztán csővel a fal felé felfogatta és valamilyen habarccsal kitöltötte, de nem emléxem a részletekre. Keress rá mondjuk a gipszkartonra hátha megtalálod.
Előzmény: kiggyo (201)
kiggyo Creative Commons License 2006.09.07 0 0 201

Jaja, én is rohadt drágán láttam, de megcsinálni se nagy kunszt ha van az embernek műhelye. Csak bele kell marni a gipszkartonba a hornyokat.

 

Vagy valahogy úgy kellene megoldani a hőszigetelést, hogy vakolni a plafont, és abba beletenni a csöveket. Csak még utána kell néznem hogy hogyan lehet okosan megoldani a hőszigetelősdit.

Előzmény: Vezso (200)
Vezso Creative Commons License 2006.09.07 0 0 200
a modul fűtés marha drága: egy féléves árlistában találtam nettó 14400Ft/nm
Előzmény: kiggyo (198)
Vezso Creative Commons License 2006.09.07 0 0 199
Már emltettem: Variotherm kft. keress rá
Előzmény: kiggyo (198)
kiggyo Creative Commons License 2006.09.07 0 0 198

Az is le lesz kívülről szigetelve előbb-utóbb.

 

Szóval a kérdésem az lenne, hogy ha a mennyezetre szeretnék hűtést rakni, amit fűtésként is lehetne használni ha már ott van, akkor hol lehet normális áron csövet, komlett gipszkartonos rendszert találni, vagy spórolásképpen csinált-e már valaki sajátkezűleg gipszkartonba vagy ilyesmibe belevésett csöves panelt?

Előzmény: Vezso (197)
Vezso Creative Commons License 2006.09.07 0 0 197
Ezzel szerinem az a probléma, hogy továbbra is ott lesznek a hideg falak, amik vonják majd el tőled a hőt. Mivel a levegő hidegebb lesz, mint radiátoros fűtés esetén, a falak is hidegebbek lesznek.
Beszélj szakemberrel szerintem erről. Nekem a Variothermmel van kevés tapasztalatom, őket tudom ajánlani, segítőkészek.
Előzmény: kiggyo (196)
kiggyo Creative Commons License 2006.09.07 0 0 196

A falakat egyátalán nem akarom egyelőre bántani, jók, gipszkartonozni főleg nem akarom, vakolni, csövezni, stb sem, mert korlátozott a lovetta.

 

A belülről szigetelést meg lehet jól is csinálni, sajnos felülről nem tudom megoldani egyéb okok miatt, muszály alulről. Megfelelő párazárással jó tud lenni az alsó is, azért gondolkodom a mennyezetfűtésben, mert bár rosszabb mint a falfűtés, de kézenfekvő lenne, mert a hűtést ígyis-úgyis meg akarom csinálni ha már egyszer piszkálom a plafont, akkor meg lehet hogy eleget fűtene a padlófűtéssel együtt, és radiátor sem kellene. Persze a csöve ott lesz a radiátornak, utólag beépíthető.

Előzmény: Vezso (194)
edina_1977 Creative Commons License 2006.09.07 0 0 195
Mennyezetfűtés? Bocs még járatlan vagyok a témában...az hogy működik? Hogy áramlik a levegő? Nagyon elzárja a fal "légzését" (vályogház miatt kérdezem)
Előzmény: kiggyo (193)
Vezso Creative Commons License 2006.09.07 0 0 194
A belülről szigeteléssel nagyon vigyázz!! Ha a hidegpontod a födémen kívülre esik, van rá esély, akkor ott víz fog kicsapódni, amit szeret a penész.
Nem szokták a szakemberek a plafonra javasolni a fűtést, mivel azért a levegőt is melegíti, az meg ugye felfelé száll, ha meleg. Hűtésnél pont fordított a helyzet, direkt jó a plafon.
A gipszkartonos megoldás a falra nem műxik? Akkor nem kéne leverni a vakolatot.
Előzmény: kiggyo (193)
kiggyo Creative Commons License 2006.09.07 0 0 193

Sziasztok!

 

Éppen felújításban vagyok, az aljzatbetonom teljesen fel lesz verve, oda padlófűtés kerül. A falakon jó a vakolat, azt nem bántanám, pedig jó lenne a falfűtést megcsinálni.

Arra gondoltam, hogy a mennyezetet úgyis szigetelni akarom (belülről tudom csak), és akkor valami kőzetgyapot+álmennyezet féleség lenne. Ebbe szépen bele lehetne rakni a mennyezetfűtés/hűtés csöveit. Tudom nem olyan jó mint ha a falba raknám, ellenben nagy felület, és a szekrények sem takarnak bele.

Szóval milyen megoldások lennének erre szerintetek? A készre szerelt gipszkarton lapos lenne a legjobb, de a medithermnél qrva drága, 10eFt/m2. Ha jól néztem páraálló gipszkarton kell hozzá, és a hátuljába (nem a szoba felől) marják bele a csövet, belegipszelik, majd ragasztanak rá egy hőtükrös fóliát. Ha nagyon drága így, és lehet szerezni csövet olcsón, akkor csinálok rá egy sablont és belemarom magam a csöveket.

Egyéb költséghatényony megoldása van valakinek?

Vezso Creative Commons License 2006.09.07 0 0 192
Egyetértek, nekem is az a tervem, hogy egyszer lesz egy kandallókazán, meg napkollektor is, mindkettőt egy pufferrel akarom összekötni és úgy rákötni a fűtésre.
Előzmény: zsuri (191)
zsuri Creative Commons License 2006.09.07 0 0 191

Nekünk a gépész-tervezönk azt mondta, hogy nyilván a legjobb a kondenzációs kazán, de ha pillanatnyilag nincs rá pénzünk illetve úgy látjuk, túl hosszú a megtérülés (2 éve még így nézett ki), akkor megfelel bármilyen gázkazán, de elsösorban azok, amelyeknél a teljesítmény lángmodulációval szabályozható. Nekünk egy zárt égésterü falikazánról megy a fütés (Saunier Duval Thema Classic), semmi gond nincs vele. Mivel a Meditherm rendszerbe az oxigéndiffúzió miatt mindenképpen kerül egy höcserélö, innentöl a kazánt sem kell a nem optimális alacsony hömérsékleten járatni. Nekünk a primer kör hömérséklete 60-70 fok, ami már elfogadható egy normál kazánnál is. Ha beteszel egy höcserélöt, onnantól tulajdonképpen szinte mindegy, hogy milyen kazán kerül be, csak a hölépcsöt kell megtervezni, hogy a kazán optimálisan tudjon üzemelni.

 

Ha nem gázkazánról van szó, akkor a legfontosabb dolog  szerintem a szabályozhatóság. Normál vegyestüzelésü kazán véleményem szerint nem megfelelö, mert szabályozhatatlan. A pellet-kazánok jók lehetnek, csak a hölépcsöt megfelelöen kell megtervezni.

Előzmény: fakeco (180)
jeriko2 Creative Commons License 2006.09.06 0 0 190
Esetleg nézzetek itt körül, némileg barátságosabbak az árak. A tartályt pedig máshogy is össze lehet hozni (kiszuperált bojler hőcserélővel) házilag.
Előzmény: edina_1977 (186)
hawe Creative Commons License 2006.09.06 0 0 189

a napenergiás topicban éppen most írt nem rég

ráklikkelsz a nevére és publikus a mail címe, tudsz neki írni

 

Előzmény: edina_1977 (188)
edina_1977 Creative Commons License 2006.09.06 0 0 188

HAWE

Megírnád e-mailben a címét, mert nem találom a hsz-t ahol írtad.

 

Köszi!

Előzmény: hawe (187)
hawe Creative Commons License 2006.09.06 0 0 187

Szintén ajánlom Boattis-t a napkollektoros ügyben is.

A brutto 846 helyett jóvaol olcsóbban ki tudja hozni. Ráadásul ha az egész fűtési és vízes rendszert vele csináltatjátok, szerintem még kedvezőbb alkupozicióban lehettek:)

Előzmény: edina_1977 (186)
edina_1977 Creative Commons License 2006.09.06 0 0 186

Másik helyen írták ezt a 4000 l-t a 100nm-re. Állítólag a 4000 l tartály felmelegítéséhez (és ez "normál" radiátoros fűtéshez, azaz magasabb hőfokú víz előállításához) kell 45 kg fa.

 

Tervünk:

vegyes tüzelésű kazán aztán majd talán valamikor pellet...

+ a terasztetőre napkollektoros melegvíz v. melegvíz+fűtésrásegítés (ezt most néztem csak melegvízes : 2-4 főre 300 l rendszer teljes kivitelezéssel bruttó 846e....ue. +fűtésrásegítéssel 2.756.000...  No comment...

 

Ha ehhez még a falfűtés, meg a kazán...a rendszer kiépítése....vízvezeték kiépítése....merthogy a ház közműileg (villanyt kivéve) üres...

 

Ötlet van...Csakhát az a fránya pénz hiányzik hozzá...

Előzmény: Vezso (185)
Vezso Creative Commons License 2006.09.06 0 0 185
Nem tudom, hogy mehet-e gipszkarton a falra, de ha visszaolvasol találsz olyat, aki belemarózta a falba a csöveket.
Pár hozzászólással lejjebb már leírtam amit az árakról tudok, azt nem írtam, hogy saját kivitelezéssel került annyiba és hűtésre volt méretezve.

A 4000l nekem soknak tűnik, de nem értek hozzá. Én csak akkor választanám ezt a megoldást, ha más is tenné bele a hőt a tartályba, mondjuk egy napkollektor, vagy egy kandalló.
Nekem mindkettő be van tervezve és elő is van készítve, be van csövezve, de most nincs rá lóvé. A helye megvan remélhetőleg mindennek.
Előzmény: edina_1977 (184)
edina_1977 Creative Commons License 2006.09.06 0 0 184

Vályogra lehet gipszkartont? Nem veszi el a fal természets szellőzési lehetőségét?

 

 

Szóval kb. 100 nm -es vegyes építésű (tégla+vályog) házra egy normál kazán+4000 l puffer már Ok a falfűtéshez?

 

Nekünk "szerencsére" a megcélzott épületben semmi sincs...csak a régi kályhacsövek lyukai a falban...így sok mindenben gondokozhatunk...

 

Úgy kb. ha "házilag" barkácsoljuk be a falba a rendszert akkor menniybe kerül m2-e? (kb. tól-ig)

Előzmény: Vezso (179)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!