Keresés

Részletes keresés

Vezso Creative Commons License 2006.02.24 0 0 91

Volt szerencsém belenézni egy megjelenés előtt álló könyvbe, ami az energiatakarékos házakról ír. Német fickó a szerzője. Őrült különbség van a szemléletek között. Náluk pl szempont, hogy náluk is honos fából csinálják az ablakot, mert ezzel óvja az esőerdőket.

Minden energiatakarékos megjegyzést azzal kezd, hogy a levegő károsanyag terhelése mennyit csökken, ha...

Ez a könyv is egy modern téglafalra 12cm-es szigetelést ír, gondoltam utánajárok mennyivel drágább, hát nem sikerült. A dryvit ugyanis max 10cm-ig kapható. És már ahhoz se biztos, hogy találsz jó szakembert, mert azt már nem elég felragasztani.

Mindenhol azt hallom, hogy nem érdemes egy éven belül befejezni egy házépítést, de a következményekről mindenki hallgat. Mik lehetnek azok? A falfűtés segíthet ezen? Gyanítom a fal nedvességtartalmával van kapcsolatban a dolog és ha falfűtésem van, akkor pl nem kellene penészednie.

Vezso

Előzmény: Jesu (90)
Jesu Creative Commons License 2006.02.24 0 0 90
Ezzel ne foglalkozz. A magyar ember buta és földhözragadt, beleértve a tervezők nagy részét is. Sajnos ez van. Itthon ha azt mondod valakinek, hogy 10 cm szigetelést akarsz a homlokzatra kiröhögnek. Lengyelországban/ Németországban 15 cm alatt röhögnek ki... Szigetelni kell rendesen, és akkor nem megy el a meleg.
Előzmény: Vezso (89)
Vezso Creative Commons License 2006.02.23 0 0 89

Sziasztok, tapasztalatokat írnátok kicsit bővebben a még dönté selőtt állóknak? A construmán jól szétnézek majd. :)

Egyre többen riogatnak, hogy nem is olyan jó a falfűtés, legfőbb érvük, hogy sokat fűtök kifelé. Vajon csak a tudatlanság beszél belőlük, vagy van valami igazságuk és a komfortért fizetni kell? Erről írjatok nekem plízz!

Megnézem a qualithermet, érdekes, hogy eddig miért nem találkozhattam velük?

Előzmény: td cdx (88)
td cdx Creative Commons License 2006.02.22 0 0 88
Nekem a Qualitherm rendszere van megépítve (2004-ben). A sok ajánlat közül az Ő technológiájuk, és hozzáállásuk tetszett a legjobban. Az áruk is elég jó volt. 10x1.3-as csövet raktak a falra, ami szerintem vakolás szempontjából még elég jónak számít.
Eddig nem bántam meg!
üdv:PL
Előzmény: fanofano (87)
fanofano Creative Commons License 2006.02.22 0 0 87
Sziasztok! Ahogy elnézem, az összes falfűtési rendszer jó, mert az elv ugyanaz és több érv szól mellette, mint ellene. Különbség a csőalapanyag, vastagság, szereléstechnológia ill. kivitelezésben és árban van. A Medithermet egyszer szereltük, hűtésre alkalmazva tetőtérbe. Hát, volt vele szívás, ez a hegesztéstechnika valahogy nem az igazi. El is ment a kedvem tőle, viszont a tulaj igen dícséri! Ez vagy 4 éve történt, nincs vele semmi gond. De mivel idén építkezek és csak fal+padlófűtés jöhet szóba, ezért körülnéztem a hazai piacon. Nem elsősorban ár szempontjából, inkább az sk. kivitelezés dominált, ezért én a Qualitherm mellett teszem le a voksomat. A lapjuk elég szűkszavú, de a többitől el lehet sajátítani egy csomó jó dolgot :)
Előzmény: Vezso (85)
GuMiSZu Creative Commons License 2006.02.22 0 0 86
Nekem Ferolli Domina Oasi-m van lassan 3 éve és semmi baja nincs szerintem ár érték arányban a legjobb

Üdv Gumi
Előzmény: Vezso (78)
Vezso Creative Commons License 2006.02.20 0 0 85

Hi!

Tapasztalatom nincs, de mi a Variotherm mellett döntöttünk (még csak elvben) a következők miatt:

A Meditherm vékony műanyag csövekből áll, amit a helyszínen forrasztgat össze a szerelő, csak egy helyen legyen gyenge a forrasztás, és úszol, ezzel szemben a vastag csöves rendszereket gyakorlatilag egy körönként egy darab csőből meg lehet oldani. A műanyag cső nem oxigén diffúzió mentes, az oxidálódó berendezések nem bírják annyira. Nem tudom saját kezűleg felrakni. A vakolás után a műanyag cső csak felfűtött állapotban "látható", az alumínium betétes hidegen is.

Előnye viszont tényleg, hogy kevesebb vakolat kell rá, ami nem csak pénzt meg esetleg szilárdságot jelenthet, hanem gyorsabb reagálást a szabályozásra.

Nem vagyok szakember és még használat közbeni tapasztalatom sincs, ezeket sikerült összeolvasnom, illetve mindkét rendszer forgalmazójával beszéltem.

Egyébbként ismerik egymás rendszerét és tudják mondani nagyon a másik hátrányait. :))

 

Előzmény: sYm21 (83)
GaborApa Creative Commons License 2006.02.19 0 0 84

Sziasztok!

 

Olvastam, hogy hálószobában  fejrésznél kerülni kell a falfűtést.

Miért?

Nekem, sajnos csak ott lesz falfelületem, mellette kétoldalt ablak.

Padlófűtést hálóba nem szeretnék, annak legalább tudom az okát. :-)

Csak e miatt pedig, jó lenne, ha nem kéne radiátorhoz vizet melegíteni.

sYm21 Creative Commons License 2006.02.18 0 0 83

Hi!

 

Van valakinek tapasztalata Meditherm falfűtéssel kapcsolatban?

 

A falfűtést+itt-ott padlófűtést  már eldöntöttem, de hogy melyik csővastagság a jobb, ajánlottabb ezt nem tudom.

 

A Medithermes vékonyabb, gondolom sűrűbben kell "fektetni". Kevesebb vakolat kell rá, talán nem is repedezik meg a fal az idő elteltével?

 

A Variotherm vagy egyébb rendszerek csővezése vastagabb. Kb. 5 cm-es vakolat kell ugyebár.

 

Írjatok légy szíves több éves tapasztalatokat mindkét rendszerről, ha vannak.

 

Köszi!

Vezso Creative Commons License 2006.02.17 0 0 82

Ok!

Előre is kösz!

Előzmény: z2z2 (81)
z2z2 Creative Commons License 2006.02.17 0 0 81

Na a tudásomról ennyit :) lásd lentebb.

 Az biztos hogy HMV-hez kell a többlet teljesítmény, de mivel én csak egy 2005-ben végrehajtott felújítás szenvedő/fizető alanya vagyok a "tudásom" nem szakmai hanem laikus.

A többi tapasztalatomat mailbe eldobom mert kevés itt rá a hely. Az esetleges további kérdéseidet pedig itt megkonzultáljuk hogy a többiek is hozzá tehesség a magukét.

Üdv

z2z2 

Előzmény: Vezso (78)
td cdx Creative Commons License 2006.02.16 0 0 80
Egyetértek Jesu hozzászólásával kiegészítve azza, hogy a kond. kazán csúteljesítménynél is lehet "109 %-os", ha 50/30 cfok körül van az előre/ visszatérő vízhőm. Ezenkívül a 24 KW jól jöhet HMV. készítésnél.
üdv:PL
Előzmény: Jesu (79)
Jesu Creative Commons License 2006.02.16 0 0 79
Tévedsz kondenzációs kazán ügyben. A 25kW az csúcsteljesítmény, és ezek mind lángmodulációs készülékek, amelyeknél a kondenzációs nyereség a legkisebb üzemi teljesítménynél a legjobb. A kondenzációs készüléket ezért, ellentétben a hagyományos készülékkel TÚL KELL MÉRETEZNI!
Előzmény: z2z2 (77)
Vezso Creative Commons License 2006.02.16 0 0 78

Szia!

Örülök, hogy visszatért egy tapasztalt ember is. :)

A méretezésedet szívesen megnézném. Igérték, hogy ingyen beméretezik nekem, meg házhoz is szállítanak, de már nem akarok több reklámot csinálni, ezért nem írom a nevüket, de eddig korrektek.

Nekünk a földszint 65nm, a tetőteret meg szeretnénk valamikor beépíteni, he lesz valahonnan pénz rá, ezért a kazánt 110nm-re kell méreteznünk. A ferrolit én is néztem, hogy egész jó az ára, de én félek egy kicsit az olasz dolgoktól. Neked mióta megy? Nem volt vele semmi gubanc?

A ferroli 25-ben jól emléxem, hogy van egy 14l-es melegvíztartály? Vagy csak tágulási van?

A vakolat hogy viselkedik? Mivel vakoltál, zsákos vakolat, vagy volt benne adalék, vagy csak normál vakolat?

Hány fokra érdemes terveztetni a rendszert? Mostanában nálunk 20-21fok van, tényleg elég, ha csak 18 fokra számoltatom a rendszert?

Plafonban van nektek cső? Azt tervezem, hogy egy plusz körbe beteszek minden helyiségbe 1-2nm-t a plafonba, ha nagyon kell ott is be lehetne kapcsolni a fűtést, nyáron, meg biztos jól jönne, ha majd egyszer lesz hűtés is.

Bocs a sok kérdéséert.

Előre is kösz!

Vezso

Előzmény: z2z2 (77)
z2z2 Creative Commons License 2006.02.16 0 0 77

Üdv Mindekinet!

 

Hirtelen nagyon megélénkült a forum aminek személy szerint én is örülök. Az elmúlt időszakban volt pár hozzá szólás amihez szeretném hozzá tenni a saját tapasztalatomat illetve kevéske tudásomat a témában:

GáborApa:

Kivitelezővel csináltattam az egészet. Nekem tisztességesen megcsináltak mindent. Ha érdekel a kivitelkező dobj mailt adok két számot.

 

Verzso:

Nálam 14*2, 3 rétegű, oxigéndifúz cső van a falon és a padlóba is. kb 10cm-es osztással. Valami osztrák cső, netom a márkáját, de nem is igazán érdekel. Az egész lakás 10 körre van kötve, körönként egy szállal, így könnyen tudom bontani az egyes köröket a lakásban ha szükséges az osztón való csap elzárásával. Ugyanitt tudom szabályozni a helységek eltérő hőfok igényét is. A lakásunk kb azonos méretű, ha érdekel elküldöm a méretezést amit a kivitelező csinált.

A költségek: nos kb 65m2 fűtési igénye 7-8kw, erre kell kazánt keresni. Ha a melegvizet hagyományos gázbojlerrel csinálod akkor ajánlom a Ferrolli econcept 15A kazán ez csak B250eFt, ez csak fűt, de lehet alá kapni melegvíztárolót B100eFt-ért, ez még csak 350Eft. Nem hiszem hogy meg kell venni egy 23-25 kw-os kondenzációs kazánt 400eFt-ért ekkora lakásba. De a ferroli 25A is csak 260eFt ha erre van igényed,de a plusz kapacitást nem tudod kihasználni, így a 109%-os hatásfokot sem.

A vakolás: ha építesz akkor ugy is kell vakolni 1-1,5 cm vastagon amit felénk 1000Ft/nm áron csinálnak. A plusz centiért 800 Ft-ot kértek. Ha felújítasz akkor ez sajnos többlet költségként jelentkezik. 

Ennyi hirtelen mert vár a gálya.

z2z2

Vezso Creative Commons License 2006.02.13 0 0 76
Mostanában jártam körül a témát. A sima 3 rétegű cső 220 Ft/m. kb. Ez egy márkásabb cső 10 év garanciával. A Variotherm valamivel 400 fölött van. Ez rücskös felületű, meg jobban hajlítható, meg mit tudom én. A nekem szükséges 300 méter így se sokkal több, mint 120e. Ehhez képest egy kondenzációs kazán, ami nem árt a rendszerhez 400e-nél kezdődik. A vakolat megint biztos húzós a 2,5 centi miatt. (bemart vályognál természetesen nem. :)
Előzmény: Jesu (75)
Jesu Creative Commons License 2006.02.13 0 0 75
Hűtésre nem lesz szükséged, hacsak nem tervezel nem árnyékolható nagy üvegfelületeket délre. A vályog nagyon kellemes nyáron. Többen írjátok, hogy milyen jó a többrétegő cső, stb. Nem vitatom, jó, de az ára sokszorosa a sima műanyag csőnek. Még ha beleszámolom a + hőcserélőt is sokkal többre jön ki.. Megéri? Nekem nem..
Előzmény: Tanya (71)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.13 0 0 74

Üdv!

 

Egy ismerősőm csinált magával egy sablont rozsdamentes lemezből, majd felsőmaróval nekiállt és kimarta a gipszkarton hátoldalát a falfűtésnek megfelelően.

 

Fele annyiból kijött neki, mint az előregyártott.

 

Attila

Előzmény: Vezso (72)
Vezso Creative Commons License 2006.02.13 0 0 73

Én is egyre inkább hajlok a Variotherm felé. Bár elég drága a csövük, de direkt erre lett fejlesztve és komplett rendszerben van. Meg különben sem hiszem, hogy a cső lesz a legjelentősebb tétel.

Én is számolgattam. Sose csináltam még ilyet, de remélem jól csináltam. Az jött ki, hogy a nettó 65nm-es házhoz kell kb. 300 m cső.

Előzmény: Mormota72 (68)
Vezso Creative Commons License 2006.02.13 0 0 72
A Variothermnél van olyan megoldás, ahol előre gipszkartonra van szerelve a cső. :)
Előzmény: Tanya (71)
Tanya Creative Commons License 2006.02.12 0 0 71

Sziasztok!
Tanyát szeretnék építeni 40 cm- es vályogfallal. Falfűtést szeretnék hőszivattyus megoldással.
Belülre gipszkartont szeretnék tenni korclécre, a falfűtés fűteni és hűteni is egyaránt fog. Szerintetek jó lesz-e? Minden tanácsot szívesen fogadok.

fakeco Creative Commons License 2006.02.11 0 0 70

Mormota

 

    Nemhiszem   a mai  technologianak  tul  bonyolut  lenne   falfutes  specifikus

 

      vazkeramia  csalad    eloallitasa.

Sanzistift Creative Commons License 2006.02.10 0 0 69
Ez a vakolat elválás dolog miatt hezitálok én is.
Viszont nincs kedvem újra vakolni az egész szobát... :((
Előzmény: Mormota72 (68)
Mormota72 Creative Commons License 2006.02.10 0 0 68

Ezek nagy része szegélyfűtés, vagy szalagradiátor.

A kettes képen elég érdekes a megoldás, hol van olyan kőműves, aki egymás fölé illeszti nekik a lyukakat a tégákon és még a habarcsot is kipucolja, hogy a meleg levegő áramolni tudjon? :-)

 

Sanzistift, ha csak a csövek fölött vakolsz, szerintem nem is kell majd csőkereső, mert néhány felfűtés után a vakolat és a vályog el fog válni. Úgy gondolom, hogy nem ártana egybefüggő vakolat a falra.

 

Azt viszont nem tudom, hogy kell-e a simítóréteg alá üvegszálas háló.

Van köztetek aki anélkül vakolta le a falfűtést? Reped vagy nem?

 

Én magamnak tervezem és én is építem ki.

A Radeco weblapján van radiátorméretező, azzal ki lehet számolni a helyiség teljesítményigényét. Azután a Variotherm segédletében egy táblázatból ki lehet nézni különböző vízhőfokokra a négyzetméterenkénti teljesítményt, osztani-szorozni és kész.

Főleg az ablakok alá és a főfalakra kell tenni, ágy mellett főleg a fejnél lehetőleg ne legyen cső.

Nekem szimpatikusabb a 16mm-es ötrétegű cső, sztem könnyebb szerelni, és kisebb az esély később dugulásra. És ha padlófűtés is lesz akkor egy gyártótól lesz minden, kevesebbet kell szaladgálni és trükközni.

 

Azt azért hozzáteszem, még soha nem csináltam falfűtést, csak már sokat gondolkodtam és olvasgattam róla.

Remélem működő rendszert hozok majd össze :-)))

Előzmény: fakeco (67)
fakeco Creative Commons License 2006.02.10 0 0 67

   Ezek  szinten  falfutesi  variaciok-  orosz    ujsagbol  ollozva.

  

 

 

 

 

 

 

 

fakeco Creative Commons License 2006.02.10 0 0 66
Muxik ez  az  oldal
Vezso Creative Commons License 2006.02.10 0 0 65
Nekem eddig a Variotherm 16mm-es csövei tetszenek.
Előzmény: Sanzistift (64)
Sanzistift Creative Commons License 2006.02.10 0 0 64
min 2 cm. bocsi, most eszek...a nagybetűk a kajában vannak.... :)Ö
Előzmény: Vezso (63)
Vezso Creative Commons License 2006.02.10 0 0 63

meditherm 6mm-es csövekhez. Ha jól értelmeztem 3 rétegű csőhöz.

 

Na ja nálad tényleg érdekes lehet 6cm-enként marózni, lehet, hogy a vájog azt nem is szeresse.

Előzmény: Sanzistift (61)
Sanzistift Creative Commons License 2006.02.10 0 0 62
Túl sok cső kell, szinte egybefüggő felület.
Maradok a vastabb fajtánál, nem akarok 5-ös maróval hónapokig hieroglifákat faragni...lusta vagyok hozzá... :)))
Előzmény: Vezso (60)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!