Keresés

Részletes keresés

kifli Creative Commons License 2004.02.18 0 0 1
köszönöm, ez igazán hsznos volt.

falfűtés esetében mennyire lehet képet tenni a falra, illetve bútort tolni a falhoz? kb hány fokos a fűtött fal?

Előzmény: Szellőke (0)
Szellőke Creative Commons License 2004.02.18 0 0 0
Sziasztok,

gyarapodnak rendesen a emailboxomban a kérdések, ezért arra gondoltam, hogy mindenkinek egy helyen válaszolok, ha megengeditek.

135 nm (68 nm+tetőtér)családi házban lakunk tavaly nov óta. A ház PTH 38 ból készült, dryvit nélkül.

Padló és falfűtésünk van a következő megosztásban.
A földszinten mindenhol van padlófűtés, a konyha fürdő, gardrób előszoba csak padló, a nappaliban a temperáló padlófűtés mellett fal és mennyezetfűtés is, a 40 nm-re kellett 22 nm-t becsövezni, ennek kb fele került a falra, fele a mennyezetre.
A tetőtérben 5 db félszoba, mindenhol csak falfűtés, a közlekedőben csak padló, a fenti fürdőben padló és fal kombinálva.

Jelenleg csak fűtésre használjuk, de már folyamatban van és a nyárra szeretnénk a hűtést is megindítani.
A fűtővíz hőmérsékletét mi állíthatjuk be, bár 44 fokos előremenőre lett méretezve, eddig csak egyszer kellett 30 fok fölé emelni -10 fokos kinti hőnél éreztük, hogy hiába fűt egész nap, nem megy 21,5 fok fölé a benti hőmérséklet.
Egyébként szépen megcsinálja a 30 fokos víz a benti 22-23 fokot. Nem tudom más milyen hőfokot szeret a lakásban, az előzőben sosem mértük, de itt a 21 napközben, 22 este megfelelő. (Szépen állítgatjuk a termosztátot.)
A hőérzet rendkívül kellemes, az alacsony fűtési hőfok miatt a por sem száll vagy max. 25 cm-es magasságig.
A fogyasztásunk napi 20-25 köbméter gáz(fűtés, melegvíz, főzés), remélem lesz majd kevesebb is, az első tél állítólag nem mérvadó. (nálunk is ősszel még vakoltak).

A költségekről.
Kb. 1 M volt a szerelés anyaggal együtt, ez csak az osztókig való csövezést tartalmazta, az osztók kazánig való bekötése még kb.250e (nem tudom pontosan, de szivattyú, kapilláris érzékelők, rézcsövek, szelepek).
Akadtak olyan járulékos költségek, amire nem számítottunk, vastagabb vakolat kellett, 1-2 centi helyett 4-5, ez nm-enként 700-800 Ft-tal emelte a költségeket (összesen 55 nm falfűtésünk van).Persze ez nem azt jelenti, hogy ennyit kellett duplán vakolni, mert pl. a mennyezeten van 10 nm cső, de az egész mennyezetet szintbe kellett hozni, így 150 nm dupla vakolást csináltattunk.
A tetőtérben a térdfalakon és oromfalakon van a csövezés 80%-a, de van olyan helység, ahol ferde falra is került, ott Heraklith lemezt használtunk, rabichálózva, vakolva. A tetőtérben gipszkarton helyett mindenhol Heraklith lemez van, ez is plusz költség volt, de ezt mi választottuk így a jobb klíma érdekében, ez nem volt kötelező, gipszkartonnal is megoldható a tetőtéri falfűtés. A vakolaton ahol a nem fűtött és fűtött szakaszok érintkeznek, hajszálvékonyan elrepedt a vakolat, kíváncsi vagyok, hogy az első festés után ez eltűnik majd, vagy így marad már. Mindenesetre nem zavaró, az veszi észre, aki direkt keresi.

A fűtés szabályozása ugyanúgy megy, mint a padlófűtésé, mi nem raktunk időjárásfüggő szabályozást, mert a falfűtéses cég szerint a falfűtés nem olyan lomha, mint a padló. Ez igaz, de tapasztalataim szerint azért távolról sem olyan gyorsan reagál, mint a radiátor, kb. a kettő között van.

Nekünk egy normál 24 kw-os Wolf kazánunk van (jóminőségű, német), erről megy a fűtés és melegvíz. Egy termosztátunk van a nappaliban, mivel ez a kazán egy kört tud vezérelni. Lehetett volna a fenti szobákban is termosztátot tenniés fanti osztóhoz kötni, akkor azt tudta volna, hogy ha működik a fűtés és a szoba eléri a beállított hőt, akkor azt a kört lezárja automatikusan. Ezt nem kértük, most már kicsit bánom, mert a déli fekvésű, nagyablakos szobák néha túlfűtöttek.
A kazán 70 fokos vizét hőcserélő viszi le 30-ra.

Nem akarok nyílt reklámot, a Multithermre keressetek rá és a budapesti képviselőjük végezte nálunk a szerelést. Ajándékképpen a központi porszívót is becsövezték.

A hűtésről még nem tudok sokat mondani, kútvíz hűti majd, szintén egy hőcserélőn keresztül hűti vissza 18 fokra a rendszerben keringő, felmelegedő vizet. Opcionálisan a padlóköröket le lehet majd zárni, de ez is ízlés kérdése, nálunk sok helyen melegburkolat alatt van padlófűtés (parketta, marmóleum), az nem kellemetlen hűtve sem.
Ígérem, hogy beszámolok róla, ha kész lesz, tervek szerint nyárra. Az eddigi árajánlatok alapján még egy kb.250e Ft-os költségre lehet számítani plusz kútfúrás. Javasolt egy speciális kút, de erről később bővebben

kifli Creative Commons License 2004.02.12 0 0 topiknyitó
van közületek valakinek gyakorlati tapasztalata falfűtéssel kapcsolatban?

falfűtést (egyes helyiségekben - pl- fürdőszoba, - kombinálva padlófűtéssel) szeretnék beszereltetni.

Sok jót olvastam róla: pl. gazdaságos, kellemes, hűtőrendszerként is hasznosítható stb.

felmerültek viszont kételyek: lehet- képet tenni a falra, bútort tolni a falhoz stb.

nagyon sokat segítene aki konkrét tapasztalattal rendelkezik, tehát szerelt ilyen rendszert , vagy ilyet használ.

segítségeteket előre is köszönöm.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!