Keresés

Részletes keresés

Carnuntum Creative Commons License 2 napja 0 0 2965

Nem szabad összekeverni a szezont a fazonnal...

 

--

 

Meg két nemzetközi szóval sem a magyar gyökök elemzését.

Ennyire releváns a replikád.

Előzmény: kitadimanta (2964)
kitadimanta Creative Commons License 2 napja 0 0 2964

"De az hogy már szinte kedvünk szerint és gondolkodás nélkül cserélgessük a hangokat mert épp "felfedeztünk"  valami kapcsolódást,  abból semmi értelmes nem sül ki csak egy szép nagy káosz. "

Nem szabad összekeverni a szezont a fazonnal...

Előzmény: Igazság80 (2941)
Carnuntum Creative Commons License 2 napja 0 0 2963

"Épp erre hozok példát.

Igaz, trükkös a dolog!"

Nem trükkös, hanem téves.

Mint mondottam volt, a rideg=/=hideg. Teljesen más a két szó jelentése, nincs közük egymáshoz!!!

A rideg jelentése: merev, ütésre, hajlításra könnyen törik. Személy: hajlíthatatlan, merev, elutasító, érzéketlen, elkülönült, magányos

 

 

----

 

Nem olvasol figyelmesen. Teljesen más a két szó jelentése, igen. De van közük egymáshoz. 

 

Elridegülni és elhidegülni szinonímái ugyanis egymásnak. Nem véletlenűl! Én tudom is hogy miért, magyarázom is egy ideje, de úgy látszik, hiába.

Előzmény: kitadimanta (2962)
kitadimanta Creative Commons License 2 napja 0 0 2962

"Épp erre hozok példát.

Igaz, trükkös a dolog!"

Nem trükkös, hanem téves.

Mint mondottam volt, a rideg=/=hideg. Teljesen más a két szó jelentése, nincs közük egymáshoz!!!

A rideg jelentése: merev, ütésre, hajlításra könnyen törik. Személy: hajlíthatatlan, merev, elutasító, érzéketlen, elkülönült, magányos

 

Te abból a téves elgondolásból indultál ki, hogy a ridegtartás azonos a hideg-tartással pedig a kettő olyan messze van egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől.

Ui, a ridegtartás azt jelenti, hogy az állatokat nem mesterséges környezetben, hanem "vadon" tartják, nem etetik őket, nem itatják, gyakorlatilag saját természetes környezetük és életvitelük szerint élnek. Úgy is mondhatnánk, önellátók. Semmi köze a hideghez, a nyári forróságban is a szabadban vannak...

Előzmény: Carnuntum (2936)
kitadimanta Creative Commons License 2 napja 0 0 2961

"Úgy gondolom, hogy túl egysíkú lett volna a nyelvünk ha úgy mondanánk ezt a mondatot, hogy: Olyan rideg van, hogy reszketek. A nyelv természetes önszabályzó rendszere, hogy ilyen esetekben egy kicsi játékkal változatosabbá, kellemesebbé tegye a nyelvi hangsort."

Őseink nem voltak játékos kedvükben. Erre hajaz a hűvös-rühös szópár...

Amúgy nekem a tót-ról a fót ugrik be... (drótozok, fótozok - Reklámozta magát a drótostót...) Itt sincs semmilyen jelentésbeli kapcsolat, hacsak az nem, hogy a tót szokott fótozni... Kb. ennyi köze van a ridegnek a hideghez.

 

A rideg nem jelent hideget. Semmi közük egymáshoz. Ami rideg az törékeny... A benne levő R hang is erre utal, hiszen egy Roppanással eltörik.

Ha már felismerted - helyesen - az R hang jelentését miért teszed félre? Ez a hang található olyan gyökökben, amelyekre jellemző a gyorsan ismétlődő, Ropogó mozgás.

A H hangnak más a jelentése, azért került a 'hideg' szó gyökébe.

 

"A szóképzés, tehát a rokonértelmű szavak létrehozásának egyik formája tehát, ha egy alapgyök kezdőhangja megváltozik."

A gyökök egymástól függetlenül jöttek létre, nem pedig egymásból. Emellett elég sok bizonyíték felsorakoztatható ahhoz, hogy elfogadjuk.

Miért változna meg...? És hogyan?

Valaki eldönti, hogy holnaptól kicserélünk a gyökben egy hangot és az új gyök  ezt és ezt fogja jelenteni? Aztán közhírré teszik, vagy hogyan?

Erre a technikai kérdésre várom a választ!

(Ti. egy elgondolás akkor ér valamit, ha az kivitelezhető.)

 

"Látnunk kell, hogy a gyökrendszer tapasztalati összefüggések szerint rokonértelmű szavak tutcatjait fűzik össze"

Ezt nem vitatom, viszont ennek 'hálónk' etimológiai szempontból nincs gyakorlati jelentősége, mert magától értetődő dolog.

Azért mondom ezt, mert ez a háló a szavak jelentéséről, mint objektív létező dolgok rendszeréről szól, és nem függ össze a szavakat alkotó hangsorral. Bármely nyelvet nézed, mindenütt van megfelelő hangsor a háló minden egyes elemének megnevezésére. Amint láthatod még a magyar nyelvben is van számtalan olyan fogalom, ahol egy rakás különböző hangsornak csaknem azonos a jelentése.

Ez a háló a szavaktól független  tartalomra és nem a megnevezésül szolgáló hangsorra épül.

Mi viszont a hangok/gyökök/szavak jelentésével és kialakulásukkal foglalkozunk, nem pedig fogalmak nyelvtől/beszédtől független hálóba rendezésével.

 

"- ennek a háló szerű jellegének köszönhetően - majdnem minden szónak az eredeti értelme kikövetkeztethető a szinonímáiból."

Kötve hiszem, hogy bármilyen messzemenő következtetést lehetne levonni az egyes szavak eredetével kapcsolatban.

Milyen következtetésre jutsz a sír, zokog, pityereg, könnyezik, szipog, főnévként: hant, kripta, nyughely, kurgán szavak jelentésbeli azonossága ismeretében a keletkezésükről? Semmilyent...

 

Előzmény: Carnuntum (2934)
ketni Creative Commons License 3 napja 0 0 2960

A dör, hor szerintem így ahogy van, hangutánzó. Nem lehet további részekre bontani.

 

A pörzsölben nem leennék ennyire biztos.

 

A piros, bíbor, pernye, barna, fény, fehér szavak ősgyök szerinti rokona.

A Pi-Vi-Fi valaminek a felsőfokát jelenti.

 

 

A másik ősgyök amivel össze van házasítva a Ro.

Az tényleg valami erős mozgásra utal.

 

 

Előzmény: Carnuntum (2959)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2959


DÖRZSÖL - HORZSOL - PÖRZSÖL 

 

---

 

Közös jelentéstartományuk:

 

Két felület találkozásának fogalmaira terjednek ki kölönböző szempontokból.

Előzmény: Carnuntum (2956)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2958

A parázs piroslik, ugyanakkor egy szétesett, szétpergett anyagról van szó, amely ráadásul még perzselő hatású.

 

Kelle ennél több?

Előzmény: Carnuntum (2956)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2957

Ha nem érted, hát nem érted.

Előzmény: Igazság80 (2954)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2956

"DÖRZSÖL--PÖRZSÖL"    

 

Hát itt majdnem lefordultam a székről...    Ugye ez csak egy tréfa gondolom...  Én legalább is mindenképp azt mondanám később.))

 

De ha komoly, akkor magyarázatot igényelne  a  PARÁZS--DARÁZS  vagy a  PÖRÖG--DÖRÖG, illetve a PÖRGÖL--DÖRGÖL  viszony  is,  mert ha a felső szorosan  összefügg,  akkor  ezeknek is össze kellene...

 

 

--

 

 

A parázs darázs nem függ össze.

 

 

Előre bocsátom, hogy te folyamatosan kevered az összefüggéseket, az azonossággal. Direkt NEM azonos szóalakokról van szó, direkt eltérőek de mozgás szempontjából hasonló jelentés tartományt mégis hordoznak! Tehát bizonyos szempontból rokoníthatóak. Ez a szempont pedig, hogy valós folyamatok hatásait, következményeit fűzik össze logikai láncba. Van a jelentésüknek egy tartománya, amely kapcsolható a másikhoz! Te mindenképpen a különállóságukat hangsúlyozod, én meg azt, hogy miért kaphattak más jelentést! Ez összefüggés a gyökök között. Ez a gyökháló.

 

 

Viszgáljuk meg ezeket:

 

 

DÖRZSÖL - HORZSOL - PÖRZSÖL 

 

 

DÖRZSölni: mit vmihez nyomva, szorítva ide-oda mozgat. A surlódás hatására leHORZSolódik és lePEReg sőt, megPÖRZSölődik a hőtől a felület.

 

Különálló gyökök, de világos folyamatok fűzhetik őket össze. Éppen azért változik meg a kezdőhang, hogy  éven lehessen nevezni, ezeket az összefüggő ám más jellegű dolgokat, melyek egy folyamat részeiként alakultak ki. 

 

Úgy, ahogyan a túr, szúr, fúr  - mozgást jellemző szavaknak is közös tartománya: Mindegyik előrefele ható erőteljes mozgást fejez ki. Éppen a kezdőhang az, amely cizellálja, hogy milyen módon hat előre. Tompán, szúrósan, vagy forogva.

 

Lehet azt mondani, hogy ezek külön gyökök és csak a képzésük ugyanolyan, ám akkor soha nem fogod észerevenni a közös tartományukat, amely gyakorlatilag a lényege maradt mindegyiknek: az előrefele ható erőteljes mozgás.

 

Remélem, érthető, mit értek a gyökhálón.

Előzmény: Igazság80 (2955)
Igazság80 Creative Commons License 3 napja 0 0 2955

"DÖRZSÖL--PÖRZSÖL"    

 

Hát itt majdnem lefordultam a székről...    Ugye ez csak egy tréfa gondolom...  Én legalább is mindenképp azt mondanám később.))

 

De ha komoly, akkor magyarázatot igényelne  a  PARÁZS--DARÁZS  vagy a  PÖRÖG--DÖRÖG, illetve a PÖRGÖL--DÖRGÖL  viszony  is,  mert ha a felső szorosan  összefügg,  akkor  ezeknek is össze kellene...

 

 

Előzmény: Carnuntum (2949)
Igazság80 Creative Commons License 3 napja 0 0 2954

Szerintem vegyük be a buliba a TILOS  szót is,  hiszen a tiltótáblák színe rendszerint  PIROS     Egyértelműen összefüggnek.))

 

Komolyabbra fordítva :  Alapos és kielégítő választ adtam a PIROS---VERES/VÖRÖS   különböző kialakulására,  mert habár nagyjából ugyanazt a színt   jelentik értelmileg,   mégis  két úton felépült kifejezések, melyek gyök szintjén már eltérőek.    Amúgy meg csak a melléknévképzés okán rímelnek a szavaink mindössze,  anélkül egy PIR áll szemben egy VER/VÖR   formával, mely utóbbi a VÉR színére utal a VERES-ben.   PIR meg a tűz színe.    De így szótő szintjén már a formai hasonlóság sem áll meg...

 

 

 

 

Előzmény: Carnuntum (2950)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2953

Ez a gyökháló lényege.

Előzmény: Carnuntum (2952)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2952

De 3 külön gyökszó  a PIR,  VIR,  FOR  erről a következőekben 

 

---

 

 Legyen 3 külön gyökszó. Ezzel csak azt mondod, hogy különböznek. Amit én is mondok.

 

De SZÁNDÉKOSAN KÜLÖNBÖZNEK, mert szorosan összefüggőek!

Előzmény: Igazság80 (2943)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2951

Szavak :  PIR-OS  =  tűz színe      PARÁZS(ol)--PERZSEL--PÖRZSÖL--PORZSOL   PEREC  és volt PÖRÖGÖL  szavunk is ebből van a PÖRÖG  szavunk és nem a forog szó van átírva.   Ez a tűz körüli sütögetésből született,  egyenletes sütés érdekében  a nyársat is pörgetni kell. 

 

 

---

 

"egyenletes sütés érdekében  a nyársat is pörgetni kell."

 

Ahol megégetsz valamit, az FORRÓ. A forr és a forgás szó kapcsolata nem szorul magyrázatra. A tűzgyújtó eszköt is akkor forró, ha forgatod és a víz is fortyogni kezd, ha forr... forog, ami FORog az PÖRög.

 

A FORró és FORog úgy függ tehát össze, mint a PÖRköl és a PÖRög. Ami pedig forró, és megkapta a PÍR, az IRul, VIRul, PIRul.

 

A tűz, a forróság színe a PIROS. A FOR és a PIR kapcsolata tehát nyilvánvaló.

 

------

 

Itt nem egyes dolgok függenek össze csak a másikkal, hanem hálószerű az összefüggés. Ha valaki átélte ezeket a folyamatokat, egyszerre tapasztalta hangi és képi hatásokat. Ezek pedig a gyökök szintjén természetes módon függenek össze, hiszen arra hivatottak, hogy leképezzenek egy jelenséget, fogalmat.

Előzmény: Igazság80 (2943)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2950

parázslik-piroslik-vöröslik

Előzmény: Carnuntum (2949)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2949

Szavak :  PIR-OS  =  tűz színe      PARÁZS(ol)--PERZSEL--PÖRZSÖL--PORZSOL   PEREC  és volt PÖRÖGÖL  szavunk is ebből van a PÖRÖG  szavunk és nem a forog szó van átírva.   Ez a tűz körüli sütögetésből született,  egyenletes sütés érdekében  a nyársat is pörgetni kell.

 

__

 

Tévedsz.

 

pireg-pörög-pereg

 

pörög-forog

 

dörzsöl-pörzsöl

Előzmény: Igazság80 (2943)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2948
A pöröl, pörög és a pörköl szó kapcsolatából nyilvánvaló, hogy ez igyanaz, mint a forgás - forróság kapcsolata.
Előzmény: Carnuntum (2947)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2947
A perel, pöröl, perlekedik szavaink megmutatják hogy a PÖRgő, szapora szóval való VESZekedés, VISZálykodás, hogy kapcsolódik a VERéshez.

Fottyog-Forog-pörög-pereg-perel

A verés - egyfajta pörgő mozdulat ha gyorsan ismétlik, bár inkább egy föl-le mozdulat érződik ki belőle.

A viszálykodásból egy ide-oda mozgás.

A pörlekedésből egy pörgő-forgó.

És ez utóbbit tartkák szláv jövevénynek az okosok.
Előzmény: Carnuntum (2946)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2946
"A tűzgyújtásnak négy kezdetleges technikáját ismerjük. Ezek közül a legelterjedtebb a dörzsölésen alapuló tűzgerjesztés, melynek három módjáról tudunk.

a) Tűzfúró. Ennél egy függőleges pálcika egy vízszintesen fekvő fadarab kör alakú mélyedésében forog ide-oda. A mélyedés egyik oldalán kis vályú van, hogy a dörzsölés során keletkező forró, parázsló fapor a fadarab alá helyezett könnyen gyúló anyagra (száraz fű, levél) hulljon."

Amikor tehát gyorsan forog valami kölcsönhatásban valamivel, az forró lesz, ami forró. A forrósag tüzet okoz. A tűz (görög pyrrus) a FORrrósága miatt PÖRköl. Amit megpörköl, az PIRul ebből lett a piros. A tűz világít is Virul, mint a vér. Régi szóalak segít: vér A: 1138/ ? vír [szn.]

A vér és a ver szavaink rokon érzete pont a gyökháló miatt lehetséges.

Ugyanis a visz és vet szavunk egy rokon változata az üt szavunk. A vet, pedig a vernek egy másképp képzett alakja. Elveszett v hang bizonyos képzés formában, mint a víz és iszik, és ital esetében is.

Előzmény: Igazság80 (2943)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2945
Ilyeneket nem láthatsz tőlem.

De észre kell venni azt is, milyen produktív tud lenni a nyelvünk. Főleg helyneveink változatosságában jön ez elő. Azt hinné az ember, hogy hiba, mekkora átalakuláson tudott átesni egy-egy településnév, mennyi változatot produkált évszázadok alatt.
De nem erről van szó. Hanem arról, hogy amikor már rögzül egy név, bátran alakítja tovább a magyar nyelv és ennek következtében egyedi és változatos település neveink vannak, nem egy kaptafára ráhúzottak.
Előzmény: Igazság80 (2944)
Igazság80 Creative Commons License 3 napja 0 0 2944

Még valami :  Az elején a megvastagított résszel  én is teljesen egyetértek. 

 

És vaskalapos sem vagyok a témában ,  van olykor átjárás ,  mint mondjuk  a BAL-BAJ  közt vagy épp a  FEL-FEJ  közt is tisztában vagyok vele hogy ilyesmi történt meg  ,  új fogalom ezzel járt még én magam érveltem vele nemrég itt.  Előfordulnak ilyenek, de csak módjával ezzel.

 

Csak azt nem akarom hogy a ló túlsó felére durván átesve összemixeljünk itt szókezdő ho-bo-vo-fo  formákat egybe,  mert akkor ilyen csacska--macska  meg  FECSKE--KECSKE  szintű  "okosságok"  fognak itt  összejönni  azonosságként nekünk, ami meg már elég komikus lenne.))...

Előzmény: Carnuntum (2942)
Igazság80 Creative Commons License 3 napja 0 0 2943

Először  helyeslem ami szerintem is jó,  és magam sem vitatnám.     Utána írom azokat ami meg szerintem egy hatalmas  félreértés,  1 valaki kitalálta és  a "többi"  meg alaposabb utánajárás nélkül átveszi mert helyesnek látszik. csakhogy szerintem nem stimmel.  De példákkal igazolnám hogy ami szerintem nem oké,  hogy miért is nem.  Plusz jogos kérdések is fognak felvetődni természetesen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1.:  Szerintem is összetartoznak :

 

VÉR és  VIRUL  természetesen,  és a VIRÁG  is amit úgy fordíthatunk hosszabban hogy  VIRULÓ  ÁG  ,  tömören VIRÁG.   

 

De a VÉR  szó fő kapcsolata a VER  igével van elsősorban,  a szív VERI és pumpálja ezt a VÉR  dolgot.  Itt a két szó közt egy közvetlen kapcsolat lehet.  Azaz fix hogy van, ne szerénykedjünk.))  Az ÉR--VÉR  szópár sem lehet puszta véletlen.  

 

VÉRES  szín a VERES vagy VÖRÖS,  szerintem ez is tiszta sor.     Ez a szín a vérből született meg.  A vér színe.

 

Az F-R kategóriában  természetesen összetartozó a  FORR--FORRÓ--FOROG  is. (F-R vázon)

 

De 3 külön gyökszó  a PIR,  VIR,  FOR  erről a következőekben :

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ezekről már volt itt  komoly témázás,  azóta csak biztosabb vagyok ebben.  

 

PIR  (par-per-pör stb...)  :  Ez a "tűz" kapcsolatú gyökszó,  ez könnyen igazolható az ide tartozó szavakkal, amely mind tűz közeli tevékenységhez köthető.   PIRO szavunk önmagában is a tüzet jelenti a  PIROTECHNIKA  és a PIROMÁNIA  szavakban.   Valaha ezt mondhattuk a tűzre is,  a felhozott szavakban akár  a tűzet is írhatnánk helyette.

 

Ősök őse, mi a PIR?...   Nézetem szerint a tűz hangja,  a folyamatosan hallható  monotonabb P-R hangok váltakozásai.  Csak hallgatni kell, szerintem helytálló.  Ez a ROPogós hangja  (p-r hangok),  nem az időnként élesebb pattogás ami szintén a tűz velejárója.  

 

Szavak :  PIR-OS  =  tűz színe      PARÁZS(ol)--PERZSEL--PÖRZSÖL--PORZSOL   PEREC  és volt PÖRÖGÖL  szavunk is ebből van a PÖRÖG  szavunk és nem a forog szó van átírva.   Ez a tűz körüli sütögetésből született,  egyenletes sütés érdekében  a nyársat is pörgetni kell. 

 

Aztán :  PÁRA,, PÁROL,  PÁRGOL,  PÖRC,  PERJE,  PÖRJE,  PERNYE,  PERGEC,  PERGEL,  PÖRKEN,  PÖRKÖL,  PÖRKÖLT,  PIRUL,  PIRÍTÓS,  PIRHANYÓS ,  PORHANYÓS  és akkor már nyilván a POR is ideértendő,  PORZSA,  PIROG,  PERMET,  PERMESZT  és  van még de ennyi bőven elég, ezek  tűz körüli tevékenységek  itt,  vagy azzal összefüggő fogalmak

 

És következetesen azok,  a PIROS --VÖRÖS  nem egymás átírásai meg hangcserék,  másból születtek!

 

PIROS szín a tüzes.  VERES/VÖRÖS a VÉRES szín.    Nagy félreértés összekeverni, mert van tiszta magyarázat mindkettőre.  Két különböző oka van annak hogy ez 2 hangalak.  Nem arról van szó hogy jött JÓZSI és átírta BÉLA szavát.))  Az az idegen nyelvek szokása. Itt két szó van két úton épülve ! 

 

FORR--FORRÓ--FORRONG--FOROG  szintén külön történet és aki hallott már forrásvizet vagy FORRÓ (forrásban lévő) vizet (FRR-FRR-FRR) , annak nem lehet kétsége hogy ez miből van őseredetre.  A puszta valós hangjából kezdődött.  A FOR  aztán a forgás kapcsolatú szavak gyöke is lett.     A forrásba jövő víz  forgásba kezd !   És valóban...

 

3 külön gyökünk van.   De ettől még adott esetekben akár  különböző gyökérszavakból is  egy helyre  juthatunk.  Példa mondjuk egy garanciára :   SZAVATOSSÁG    JÓTÁLLÁS,    KEZESSÉG   BIZTOSÍT  

 

Nagyjából itt 4 módon ugyanarról beszélünk megközelítőleg.   De a gyökérszó ettől még  4 különböző dolog,  van itt nekünk KÉZ,,SZÓ,  BÍZ  meg  JÓ -ból  indítás is,  totál különböző fogalmak,  mégis egy helyre érkezünk.  Itt nincs veszélye annak hogy átírásról beszéljünk mert annyira más hangalakokból épülnek,  de ha véletlen  volna egy közelebbi pár közte fix hogy valaki már keverte volna őket.))    4 külön gondolatból is megérkezhetünk egy helyre !  

 

Aki SZAVATOL  az a SZAVÁT  adja,  ezt csak ha volna aki nem értené véletlen.    

 

RIKÍT--VIRÍT  is csak ebben a gyökragozásban (ÍT) szinonima.   RIAD--VIRRAD  már viszont igen messze egymástól. 

Első szavunk a RÍ ,  RÍVÓ  hang szava,  a rikító számunkra kifejezetten zavaró  hatás,  míg a virulás meg jobbára egy kellemes...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Carnuntum (2942)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2942

 

De az hogy már szinte kedvünk szerint és gondolkodás nélkül cserélgessük a hangokat mert épp "felfedeztünk"  valami kapcsolódást,  abból semmi értelmes nem sül ki csak egy szép nagy káosz.  

 

---

 

Sosem tennék ilyet. Érvelek, ha indokolt cserét látok. Annál is inkább, magyar nyelv "ha nem is kizárólagos eszköze természetesen maga a ragozás. Ennek pedig előfeltétele a jelentéshordozó mássalhangzók változatlansága hosszú időn keresztül, miután egy ilyen hangzónak a cseréje akár több száz szó egyidejű megváltoztatását is megkövetelné."

 

 

 

Csak kizárólag akkor történhet csere, ha SZÁNDÉKOSAN új szót kívánunk alkotni, de rokonítható jelentéstartalommal. Egy mássalhngzó változás természeténél fogva jelentős mértékben változtat a szó értelmén, de mégis szükség lehet rá. Pl.: Pirkad, Virrad. Pirul, Virul. Piros, Vörös(veres). Láthatjuk, hogy nagyon szépen elvált jelentésileg a szóhasadás a származék szavakban is.

 

Szerintem a vérnek biztosan van köze a vírító jelentéshez (feltűnő élénk világos, rikító színű a vér), nem véletlen ez az asszociáció: "S ah, szabadság nem virúl. A holtnak véréből"

 

A Virít-Rikít példája pedig rámutat, hogy mennyire tudják egymás jelentését átfedni és keresztezni a gyökök. Ezeket a nyelvünk ösztönszerűen használja a gyökhálóból.

 

Virrad, Virág szavunk gyöke ugyanakkor a világ, világos alapfogalmára megy visza. Láthatjuk tehát hogy ez is egy spektrum.

 

 

Sőt, a forog, forr, forró és pír(ul) - piros szavink is összefüggnek.

 

 

 

 

Ajánlom figyelmedbe:

 

https://sites.google.com/site/vortscienco20100820/

 

 

"madarat tolláról, magyar szót a bokráról lehet megismerni. Ez a tény annak köszönhető, hogy a rokonítással magyarázó alapelv által létrejött matematikai szerkezet a magyar nevének megfelelően mintegy hálóként átszövi az egész szókincset, és ezért majd minden szó eredeti jelentése kikövetkeztethető a közeli rokonaiból."

Előzmény: Igazság80 (2941)
Igazság80 Creative Commons License 3 napja 0 0 2941

Igen, de ezek megfigyeléseim szerint leginkább magánhangzók esetén működnek jobbára így egy többé-kevésbé fix mássalhangzóvázon.   Példa mondjuk CS+CS  a CSÚCS  :

 

CSÚCS,  CSECS,  CSÖCS,  CSÁCS/CSÉCS (dombok hegyek neveiben),  CSICSÓKA amit csúcsos krumpli is neveztek/neveznek itt-ott.  CSÜCSÖRÍT,   sőt a CSÜCSÜL  szó mögött is ez van, ilyenkor épp a civil lesz az ülőeszköz CSÚCSA . 

 

Így működik jobbára a dolog, ezeket fent  mind a CSÚCS  közösíti,  egyszer már írtam ezt bővebben is több szóval, majd lehet kikeresem. 

 

Mássalhangzóknál,  és kiváltképp gyökalkotó mássalhangzónál ilyen mértékű átjárás nincsen.   Bizonyos esetekben magánhangzónál sem, mert egy alulra mutató  gyökben az AL  gyökben sehogyan sem váltható ki az A különben egész mást beszélünk már olyankor.

 

De ez egy mássalhangzós  történet és nem kettő.  

 

Mássalhangzóknál legfeljebb az egymással hasonulni is képes és hallásra is valóban hasonló  pároknál fordulhat elő átjárás.  

 

De az hogy már szinte kedvünk szerint és gondolkodás nélkül cserélgessük a hangokat mert épp "felfedeztünk"  valami kapcsolódást,  abból semmi értelmes nem sül ki csak egy szép nagy káosz.   Ne felejtsük el hogy  a nyelvünk érthetősége és a beszédünk azonosítása konkrét létező és kézzelfoghatóan jelen lévő  hangsorokon alapulnak  ,  enélkül meg sem értenék egymást az emberek...

 

 

Előzmény: Carnuntum (2940)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2940

Hamar kivesznénk a szóképzési lehetőségekből, ha nem lenne mód tudatos hangkiváltásokra. A hasonló hangi alaakkal való kiváltás biztosítja a rokonértelműséget és át is vezet bennünket egy másik gyök rokonítható tulajdonságához.

 

Ezért zseniális a nyelvünk.

Előzmény: Igazság80 (2937)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2939

De p-b  esetén is inkább szó belsejében van átmenet,  kevésbé kezdőhangnál mondjuk.   Vagy hangutánzóknál ahol a hallhatóság szempontjából nincs különösebb jelentősége P-B esetén az eltérésnek.  De egy futó PAP még nem lesz FUTÓBAB. ))   Meg a BÁBA sem PÁPA egyelőre.

 

--

 

Nem ad hoc szabályrendszerről van szó, hanem tudatos szóképzési lehetőségről.

 

El kellene felejteni a görcsös szabályokat.

Előzmény: Igazság80 (2937)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2938

Ami nem annyira hideg, az hűvös - ám nagyon érdekes, hogy egészen az ellentétes értelemig elmegy a rokonítható szavak sora: hőség (hevesség ).

 

Úgy vélem, hogy az üveg azavunk az izzásból jön: yegÿvÿueg (BesztSzj. 556., 565.); 1405 k. iueg

 

Az üszök szavunk analógiájaára az izzó azaz is-zó szavunk gyökéből ü hang lett- az üveg tehát olyan anyag, amely a gyors hőfokváltozást, a heves izzást is jól kibírja.

 

Ráadásul egyszerre bír he-ves és a hű-vös tulajdonsággal is. Én ebbe a sorba kapcsolnám be az üveg elnevezését.

 

Annál is inkább, mert a jelentések ellentételező értelme megmaradt a hő-hó párosításban is.

 

Előzmény: Carnuntum (2934)
Igazság80 Creative Commons License 3 napja 0 0 2937

Természetesen a  "dob,  ont,  ront,  bont,  töm"    mind  különböző gyökerű szavak,  ezeket sajnos Cz-F  is jól bekeverte már.    Pedig csak egy kicsit alaposabban kell mögéjük nézni és  egyértelmű. 

 

Ha a "ront--bont"  egy volna (ami helytelen), akkor ennyi erővel idecitálhatnánk még a "csont,  font,  gyónt,  hont (hazát),  pont,  vont "  szavakat is,  pedig ezek is már első ránézésre sem rokonok.

 

Persze mert a gyökszó meghatározó hangjai mások, ergo az értelemadó gyök is ezzel más lesz hangalak tekintetében.  

 

Ezt a B-V  felcserélhetőséget  eleve semmi sem indokolja,  ez nem egy B-P  pár ahol valóban lehet szó a hangkörnyezetekben összeolvadás vagy hasonulásról és hallásra is  akár össze lehessen téveszteni.

 

De p-b  esetén is inkább szó belsejében van átmenet,  kevésbé kezdőhangnál mondjuk.   Vagy hangutánzóknál ahol a hallhatóság szempontjából nincs különösebb jelentősége P-B esetén az eltérésnek.  De egy futó PAP még nem lesz FUTÓBAB. ))   Meg a BÁBA sem PÁPA egyelőre.

 

B-V  meg nem tudom mitől hasonló,  szerintem nincs az a botfül ami összekever hallásban egy  BÁLBA  és egy VÁLVA  szópárt.  Nem mellesleg teljesen különböző logikájú  gyökérszavakból indulunk.   És a ragozásnál is különbözünk értelemben is .     Alig 4 napja hoztam szópárokat ahol a szavak hangalakjai  azonosak és mind V-vel és mind B-vel is  értelmesek a szavak. De már régebben is írtam őket.  Egyértelműen látszik hogy nem rokonok a szavak. 

 

Erre mi van?...   A B-V csak azért is  hasonló meg váltóhang meg kicserélhető.))    Egy frászt, a magyar nyelvben biztosan nem !    Azért mert a görög anno nem használt B hangot és VIVLIA írta a BIBLIA  szót,  ez csak egy oktalan átírása az eredeti hangalaknak.  Az ilyenek nem lehetnek mércéi a sokkal korábban kialakult ősnyelvi gyökérszavaknak.   Az idegen későbbi torzítások nem lehetnek etalon.  

 

És még a kósza példák mögé is érdemes benézni,  mert sokszor nem biztos hogy arról van szó mint az elsőre látszik,  a VELŐ--BEL  esetleges kapcsolata  meggyőzőnek tűnhet első blikkre.  Vagy az is lehet hogy teljesen másról van megint szó ?....   járjunk kicsit utána mert szerintem igen,  ez a VELŐ  teljesen magyarázható a VÁL  gyökünkből is :  

 

VELŐ és ez a BEL???   :   Egyet szögezzünk le :  A velő tényleg alapvetően belül van, ez a rész nem is volna vitás.  A kérdés az hogy ettől függetlenül valóban ebből készült a hangalak?...   A válaszom az hogy szerintem nem feltétlenül ebből készült .    Először is ha ebből készült volna akkor nyugodtan mondhatnánk hogy BELÖ ,  mert ugyan ennek mi akadálya is lehetne.   A hangalak szabad,  nem foglalt és még csak a veszélye sincs meg neki hogy összekeverjük valami mással. A "belövéssel"  nem ütközne.   Akkor miért nem BELÖ?     És miért nem volt még régen sem az ?    Talán mert az nem az.)) 

 

VÁL gyökünkből is csodásan létrehozható és ugyanúgy  megvan az értelme így is mint a belsős közelítésnek.

Főleg a birtokos ragozású  VELEJE  szó amiből  könnyen asszociálhatunk a VELE  szavunkra.  A velő alapból nem igazán létezik függetlenül önállóan egyedül.  Hanem mindig egy szerv VELE-járó része,  a csontnak VELEJE  például.   Csont egy lággyá VÁLT  része,  aminek más szerepe van mint a kemény részének. 

 

De a VELŐ VELE van a csonttal,  része neki.      Tehát a szó ezen gyökből is  teljes joggal építhető,  ugyanúgy mint a BEL-ből is lehetne,  csak hát mi még sem úgy mondjuk.  Mert jó eséllyel talán mi másik gyököt használunk erre... 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: kitadimanta (2922)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2936

Mert ugye, egy berregő hangot nem lehet más hanggal utánozni mint R-rel, 

 

-----

 

Épp erre hozok példát.

 

Igaz, trükkös a dolog!

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=167108265&t=9245456

Előzmény: kitadimanta (2933)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!