Keresés

Részletes keresés

kis59vasutas Creative Commons License 2018.09.26 0 0 5

A mondatod második részét nem kételyeztem meg, sőt az első részét se: viszont a lakosság egy része elvándorolt (minden falu nem lett felgyújtva), a később ide vándorolt balkáni lakosság között lehettek korábbi kunok, akik korábban délre vándoroltak, illetve eleve nem is itt telepedtek le. (lásd a Szent László kori/utáni eseményeket.)

Előzmény: Bárkicsoda2018 (1)
kis59vasutas Creative Commons License 2018.09.26 0 0 4

....a törökök által még jobban kiszipolyozott területek.."...Na ez nem egészen így van. A török tisztviselő felmérte a lakosság teherbíró képességét (egy terület katonai megszállása után ez volt az első). Ott volt probléma, ahol az adóbehajtás adóbérlő kezébe került (ezek nem feltétlenül törökök voltak). Másodsorban nagyon sok balkáni nagyúr, hogy a földjeit megtarthassa, önként áttért muzulmán hitre, és tovább  szedte az adót (pluszban) a saját szakállára.

Előzmény: Bárkicsoda2018 (3)
Bárkicsoda2018 Creative Commons License 2018.09.12 0 0 3

Nem arról beszélt? Bárki meg tudja tekinteni a szöveget. Ezt a nyílt hazugságot... Te komolyan nem szégyenled magad?

 

 A hódítók falvakat gyújtottak fel, embereket hurcoltak el vagy öltek meg. A Kis- és Nagykunságban már a török időkben megindult a lakosság cseréje. Sok földtelen ember próbált az Alföldön új életet kezdeni. A Nagykunságban 1577-ben 178 őslakos családra 131 betelepülő család jutott. Utóbbiak között olyanok is voltak, akik a törökök által még jobban kiszipolyozott területekről menekültek ide. Erre az Oláh, Bosnyák, Rác családnevek utalnak (Bellon Tibor 1979:29.) Azonban a végjáték volt a legtragikusabb. 1683-ban a Bécs ellen vonuló törökök krími tatár segédcsapatai (a kunok rokonai!) rabolták végig a vidéket, később pedig az ellenkező irányból jöttek a törököket hazafelé kergető katonák rabló-fosztogató csapatai.

 

Mit gondolsz, miért néznek ki olyan furcsán idegenül a kunságiak mintha egy románt szerbet bolgárt összekeversz? 

Előzmény: pk1 (2)
pk1 Creative Commons License 2018.09.12 0 0 2

Nem arról beszél.

Előzmény: Bárkicsoda2018 (1)
Bárkicsoda2018 Creative Commons License 2018.09.12 0 0 1

Nem, a szöveg a kunok kiirtásáról beszélt a török korban, és arról hogy a balkáni telepesek felvették a kun identitást hogy megszerezzék a középkori kiváltságokat.

Előzmény: kis59vasutas (0)
kis59vasutas Creative Commons License 2018.09.11 0 0 0

Köszönjük a leírást, de mi a probléma? Mix az egész Balkán, a kunok valóban szerte vándoroltak és asszimilálódtak, a jászok egy csöppet kevésbé. Bár a felvetés szempontjából lényegtelen: a kunok nyelvük szerint altaj-törökök, a jászok pedig ebből a szempontból indo-irániak (szkítákkal rokon). A medencénk és a Balkán etnikailag hihetetlenül tarka, mindenki mindenkinek a rokona...:)

Anti-conspiration Creative Commons License 2018.09.11 0 0 topiknyitó

Röviden:

 

KUNOK NEM LÉTEZNEK. Komoly anyagi és politikai érdekek és előnyök miatt választották a kun öntudatot a török kiverése után az új, sokféle etnikumból kikerülő balkáni multi-etnikus telepesek. Mohács utáni népirtások tették lehetővé a bevándorlásukat.

 

 

Hosszabban:

 

https://www.nyest.hu/renhirek/kunok-legyunk-vagy-magyarok

 

"A török hódoltság alatt

A 150 éves török uralom legjobban az ország középső részét sújtotta. Török fennhatóság alá kerültek a kunok által lakott területek is. A népességfogyás, a pusztulás lassú tendenciáját egy-egy hadjárat különösen felgyorsította. Sokan elmenekültek, időről-időre közülük néhányan megpróbálkoztak a visszatelepüléssel, majd újra menekülniük kellett. A hódítók falvakat gyújtottak fel, embereket hurcoltak el vagy öltek meg. A Kis- és Nagykunságban már a török időkben megindult a lakosság cseréje. Sok földtelen ember próbált az Alföldön új életet kezdeni. A Nagykunságban 1577-ben 178 őslakos családra 131 betelepülő család jutott. Utóbbiak között olyanok is voltak, akik a törökök által még jobban kiszipolyozott területekről menekültek ide. Erre az Oláh, Bosnyák, Rác családnevek utalnak (Bellon Tibor 1979:29.) Azonban a végjáték volt a legtragikusabb. 1683-ban a Bécs ellen vonuló törökök krími tatár segédcsapatai (a kunok rokonai!) rabolták végig a vidéket, később pedig az ellenkező irányból jöttek a törököket hazafelé kergető katonák rabló-fosztogató csapatai.

Az újratelepítés és a régi kiváltságok elvesztése

A törökök elűzése után a Habsburg kamarai bizottság a lakatlan területekre a Habsburg-házhoz hű jövevényeket kívánt telepíteni. Ezt a célt a Nagy- és Kiskunság (valamint a Jászság) esetében úgy kívánták elérni, hogy a területet idegen földbirtokosnak adják el. Találtak is ilyen vevőt: a Német Lovagrendet. A lovagok ötszázezer forintért szerezték meg a területet. Az adásvételi szerződés kimondta a korábbi kun kiváltságok megszűnését. Az új földesúr beiktatása 1702-ben történt meg, ünnepélyes keretek között. A lovagrend azonban nem tudta megoldani a terület birtokba vételét. Egyrészt közbejött a Rákóczi-szabadságharc, másrészt a kun és jász vidékek megteltek a máshonnan menekülő jobbágyokkal, akik éppenséggel a nagyobb szabadság miatt költöztek ide. Nagy volt tehát a földesúrral szembeni ellenállás. A Lovagrend meg sem próbálkozott azzal, hogy magánföldesúri birtokon, robotszolgáltatásra alapozva művelje meg földjei egy részét. Inkább különböző bérleti viszonyok alapján szedett be jövedelmet. Egy idő után azonban a Német Lovagrend belátta, hogy a helyiek ellenállása miatt sosem tud teljesen birtokon belülre kerülni. Területét eladta a pesti Invalidus rendháznak.

A Redemptio

A kun jogok reményében ideérkező népesség összefogva a kevés számú kun őslakossággal az 1700-as évek első felében folyamatosan küzdött az ősi kiváltságok visszaszerzéséért. Ez egységbe fogta a sokfelől érkezett népességet. Az egyre erősödő népi ellenállás konok kunokká tett mindenkit. A függetlenségért folytatott harc közben kibontakozott a kun etnikai tudat reneszánsza.

A küzdelem sikerre vezetett. 1745 tavaszán Mária Terézia aláírta a Redemtióról szóló diplomát, ezzel ismét érvénybe léptek a kunok ősi jogai (szabad tisztviselő- és lelkészválasztás, pallosjog, mentesség a vámok és a földesúri szolgáltatások alól). A földesúri jogok alóli megváltást támogatta Pálffy János nádor is, aki a régi rend szerint tisztségénél fogva a kunok legfőbb elöljárója volt.

Mindenkinek fizetni kellett. Aki többet fizetett, több földhöz jutott. A visszaszerzett jogok a földhöz kötődtek, ezért a két Kunság és a Jászság népe arra törekedett, hogy idegen ne juthasson be közéjük. Ez tovább erősítette a közösség összetartását. Az embereket büszkeség töltötte el, hogy ők kunságuk révén különleges jogokat élveznek.

Került mindez 575 900 forintba, valamint még 1000 lovas katona felszerelésébe, továbbá a nádor és a többi tisztségviselő fizetésének megadásába. A kunok és a jászok utódai még évekig, évtizedekig törlesztették a Redemtióra fölvett kölcsöneiket. Okos, jó beruházás volt. Megalapozta a terület gazdasági fellendülését. A földesúri függőségtől magukat megváltó kunok a jászokkal együtt önálló közigazgatási egységet is kaptak, a Jászkun Kerületet.

Az általános jobbágyfelszabadítás után a Jászkun Kerület létezése okafogyottá vált. 1876-ban egy közigazgatási reform keretében a Nagy- és Kiskunság, valamint a Jászság területét különböző vármegyék között osztották szét."

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!