gazo2 Creative Commons License 2009.01.21 0 0 308
Kedves Erzsébet!

Megtiszteltél a kérdéseddel, amire megkísérlek majd pontosabb választ adni. Ugyanis ahhoz a régi bajai okmányokban vagy az újságokban lehet keresni a választ, mármint a Csihalek testvérek bajai működéséről. Csihalek Ferencnek és Sándornak volt itt egy majolika gyára. (A gyár alatt sokszor csak néhány dolgozó alkalmazásával működő üzemet, manufakturát értettek. Mint volt például Bodicsy bácsi öntő műhelye.) Katalógusban úgy láttam, hogy hogy egy Baja jelzésű eozinmázas porcelánfajansz munkájukra az árverező cég "1890 körül" adta meg a keletkezési időpontot. Viszont az 1900-as iparkiállításon nem szerepel a gyár a kiállítók között és az 1929-es iparkatalógusban sem. Ezért gondolom, hogy a két időpont között működhettek Baján. Zsolnay Vilmos művezetői (előmunkásai) voltak. Pécsett a Zsolnay-kiállításon látható több munkájuk, és a gyűjtők magasra értékelik a Csihalek alkotásokat. Csihalek Ferenc kísérletezett az eozinnal való festés üvegtárgyakra ráégetéssel való felvitelével.

Az általatok vásárolt szecessziós váza szerintem nagyon szép lehet, mert eddig Csihalek névvel csak igényes művészi munkát láttam.

A Csihalek testvérek bajai kötődéséről megpróbálok adatokat szerezni, és azt rögtön megírom. Türelmedet kérem, mert nyugdíjas vagyok ugyan, de most nagyon sűrű a tennivalóm. (Nem panaszként, inkább örömmel mondom.)

Szeretettel köszöntelek Kedves Családoddal együtt:

G. Zoltán
Előzmény: mamicska (307)