Keresés

Részletes keresés

Topikcím:Amarant - a csodagabona
Topikleírás:Sziasztok! Szeretném megosztani veletek legújabb felfedezésemet. Miután száműztem a húst az étrendemből (észrevettem hogy lefárasztja a szervezetemet és meglassítja az agyam), ráadásul viszonylag aktívan sportolok is, utánanéztem hogy mi mindent ehetek mostantól amiben sok a hasznos fehérje. A köles, a kuszkusz és a bulgur már szerves része a táplálkozásomnak, de meglehetősen korlátozott a felhasználási körük, és van ami nem igazán szimpi mindben - a köleskása vizes jellegű és nem túl jóízű, a kuszkusz ugyan finom, de kevés benne a tápanyag meg a vitamin, bulgur dettó. Az amaranttól eleinte ódzkodtam - távoli, vad rokona nálunk disznóparéj néven közismert, és már kölökkoromban is húzogattam ki a zöldségágyból a kertben -, apró, pergő magjai leginkább valami furcsa, éretlen mákra emlékeztettek. Nemrég viszont találtam (a cébéában) kipattogatott, vákumcsomagolt amarantmagot. Először müzlibe kevertem, tegnap este viszont kipróbáltam sárgarépás csicseriborsó főzelékben, sűrítés céljából beletettem a végén egy nagy marékkal, kiválóan bevált! Kellemes, enyhén mogyoróra emlékeztető íze van, igen magas a fehérje, vas, kalcium és magnézium tartalma (mindegyikből sokkal több van benne mint az igazi tejben, fehér vagy vörös húsban). Utánanéztem a neten (gugli: amaranth), és kiderült hogy ősi, a nyugati kultúra számára szándékosan (!) elfelejtett, különösen megbecsült gabonanövényről van szó, amit Közép- és Dél-Amerika népei vallási szertartásokon is tiszteltek nagy hasznosságáért. Rendkívül igénytelen, szárazságtűrő növény ugyanis, és levele is jó salátába (olyan ízű mint a spenót, csak gazdagabb vasban), virágzatából festék is készíthető, szára pedig rostanyagnak jó. Ajánlom szeretettel, próbáljátok ki, simán megéri az árát!
Kulcsszavak:
Megjegyezhető URL:
Kép: [nincs]
Létrehozó:Shai Hulud
Létrehozás dátuma:2004.09.17 12:27
Státusz:aktív

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!