Sziasztok!
Szeretném megosztani veletek legújabb felfedezésemet. Miután száműztem a húst az étrendemből (észrevettem hogy lefárasztja a szervezetemet és meglassítja az agyam), ráadásul viszonylag aktívan sportolok is, utánanéztem hogy mi mindent ehetek mostantól amiben sok a hasznos fehérje. A köles, a kuszkusz és a bulgur már szerves része a táplálkozásomnak, de meglehetősen korlátozott a felhasználási körük, és van ami nem igazán szimpi mindben - a köleskása vizes jellegű és nem túl jóízű, a kuszkusz ugyan finom, de kevés benne a tápanyag meg a vitamin, bulgur dettó.
Az amaranttól eleinte ódzkodtam - távoli, vad rokona nálunk disznóparéj néven közismert, és már kölökkoromban is húzogattam ki a zöldségágyból a kertben -, apró, pergő magjai leginkább valami furcsa, éretlen mákra emlékeztettek. Nemrég viszont találtam (a cébéában) kipattogatott, vákumcsomagolt amarantmagot. Először müzlibe kevertem, tegnap este viszont kipróbáltam sárgarépás csicseriborsó főzelékben, sűrítés céljából beletettem a végén egy nagy marékkal, kiválóan bevált!
Kellemes, enyhén mogyoróra emlékeztető íze van, igen magas a fehérje, vas, kalcium és magnézium tartalma (mindegyikből sokkal több van benne mint az igazi tejben, fehér vagy vörös húsban). Utánanéztem a neten (gugli: amaranth), és kiderült hogy ősi, a nyugati kultúra számára szándékosan (!) elfelejtett, különösen megbecsült gabonanövényről van szó, amit Közép- és Dél-Amerika népei vallási szertartásokon is tiszteltek nagy hasznosságáért. Rendkívül igénytelen, szárazságtűrő növény ugyanis, és levele is jó salátába (olyan ízű mint a spenót, csak gazdagabb vasban), virágzatából festék is készíthető, szára pedig rostanyagnak jó.
Ajánlom szeretettel, próbáljátok ki, simán megéri az árát!
Említetted, hogy gyerekkorodban te is bőszen irtottad a disznóparéjt a kertben. Nos, nyaranta nekünk is szorgalmasan növöget az ágyásban. Ennek a vad fajtának a magját is ugyanúgy lehet használni, mint a boltban kaphatót? Szuper lenne, ha lenne valami haszna, nem néznék rá mostantól gyűlölködve.
Én eleinte nem szerettem az ízét, de most már elnyomom valamivel a joghurtban pl.mézzel. Teljesen egyetértek veled hús ügyben, ezért én is inkább erre szorulok.
Főzelékben milyen pl. rántás helyett? homogén lesz, vagy gurul:-) tovább?
Sziasztok ! Sajnálom , hogy minden topic kihalóban van , ami engem is érdekel- NE ! Az amarant nemrég fedeztem fel . Natur joghurtban két kanállal a vacsorám , egy kis időt várok , vele míg megpuhul . Ha van kedvem még darabolok bele valamilyen gyümölcsöt , a bogyósokat szeretm a legjobban , azzal nem kell vacakolni . Azért is jók , mert tele vannak antioxidánssal . Három hónapja kezdtem az úgymond egészséges életmódot . Az első három napban csak forró vizet ittam egy jó vastag karika citrommal , egy púpos kanál mézzel ( ikrás méz ) kikeverve 4x . A citromot is elcsócsáltam . Nem mondom a második nap este felé elvonási tüneteim voltak ! De sikerült túl lépnem rajta . Aztán jöttek a préselt zöldség levek , bevallom nem bírtam , áttértem a párolt zöldségekre . A húst mellőzöm , a tejet is ! tejtermékek közül csak a túrót eszem . Örülök , hogy rátaláltam az amarántra , eddig a zabkorpát eszegettem .
Én az 2 e.k.amarant shaket fogyasztom 6,5 hónapja keverve a 1 e.k.Perfect Base-vel és a 2 e.k.tönkölybúza kakaós shakkel.Reggeli és vacsora helyett iszom.Látványos és érezhető változáson mentem keresztül.Kiiktattam az étkezésemből a cukrot és a fehérlisztet. Fantasztikus energiát kaptam,a testsúlyom beállt a 18 évvel ezelötti versenysúlyomra ( 168/68 lett a 168/96-ból).Ismerem a bogumil összes termékét és használom.Szerintem ennél jobb és olcsobb magyar fejlesztésű,gyártású és forgalmazású termék nincs.Nem hittem benne és sok előadás meghallgatása után döntöttem,hogy kipróbálom.Bevált. A pénztárcám is vastagabb lett,mert nincs éhség érzetem és pótcselekvésem.Így nem veszem meg a sok szemetet amit az ember csak úgy az élvezet miatt veszi,de a testének csak árt vele.Az első hónap volt kicsit nehéz,amíg átálltam és elhagytam a csokikat.(csokifüggő voltam,ezért vettem a kakaós shaket).Ja és persze nem a bocinak való tejjel iszom,hanem tisztított vízzel vagy mentes ásványvízzel.Komoly elsavasodással szenvedtem,amit teljesen helyrehozott a keverék 3 hónap alatt.Jelenleg napi 16 órát dolgozom,nevelek 2 leányzót egyedül és nem vagyok fáradt.Egyébként én egy előadáson hallottam róla ami minden utolsó kedden van a BKFI-in.
Én yoghurtba téve eszem, nagyon kellemes az ize. Azon már vitatkoznék, hogy mennyire éri meg az árát! Ha nem bánnék vele takarékosan, hamar elfogyna egy zacsi. Ezért panirhoz sem használom.
Az egészséges étkezés rögös útján felfelé... egy jó választás. De nem pirítva, cukrozva. Talán csíráztatva... Bár ez elég nehéz az aprósága miatt. Meg kell próbálni. Utána aszalt gyümölccsel sokkal egészségesebb lesz. Kicsi Cardamomot lehet rá szórni. Esetleg egy napra beáztatni és egy órán ét, vagy még tovább párolni. Vagyis gőz fölött főzni. Én korábban vettem egy saválló tejforralót. A kettős fala közé desztillált vizet öntök. Valamikor... abban főztem a barnarizst, egy napos áztatás után. Egész más ize van, mintha csak úgy kifőznéd. Úgy elmegy az íze, vagyis a tápértéke és energiája.
Jó késôn láttam meg ezt a topikot. Az amaranto a legközönségesebb mexikói édesség. Pirított cukorral egyesítik a magokat és ebbôl a grillázsból pogácsákat, hasábokat formálnak. Az utcai édesség-sátrak teli vannak az amarantoból készített könnyû nyalánkságokkal. Az ûrhajósok étrendjébe is bekerült magas fehérjetartalma és közömbös íze miatt. Jó dolog. Jó étvágyat!
Azt hittem ide már nem érdemes benéznem! Ezért tartogattam ezt a topicot, hátha lesz valaki hasonló érdeklődéssel. Aki már az amaranttal megismerkedett, talán tovább is merészkedik. Nekem ugyan nem volt szerencsém az amaranttal, most is ott áll a polcon, de azért ez a desztillált víz ügy összehozott bennünket. Kapcsolj át az Egészség-receptek topicra, ott vagyok hivatalból... Ezt az ügyet már kitárgyaltuk, töviről hegyire, de azért itt is elmondom:
Nagymama pályinkafőzője:
Nagy edény, néhány öntöttvas magasító, kiszolgált vasplatnikból, jénai fedőből. Kezdődik (a nagy edény aljától számítva) kis, kávéalátét a tűzhelyről, aztán felfelé álló jénaifedél, erre egy vasplatni, azon megint egy kis kévéfőző-alátét. Ezen a jénai edény, aminek a fedőjét, galád módon befogtam erre a feladatra... Erre a faxnira két okból van szükség:
1. Kell a hely a főzővíznek (cefre)
2. Az edény alja melegebb, a tűzhely miatt, ezért el kell valahogyan szigetelni a felfogóedényt a forralóedény aljától.
A desztillálás úgy megy, hogy mindezek (felöntött víz, addig a szintig, hogy a felfogó edény ne libegjen a víz tetején) fölé egy wokot teszek, aminek 2 füle van. Ez azért jó, mert én egy kimustrált, tetejét lerobbant kuktát használok forraló, befogadóedényként, és erre éppen ráillik ez a wok, amit már szintén nem használok másra. A wokban hideg víz van, ami azonnal lecsapja a gőzt, ami a jénai edény körül van, és a wok alján, szépen belecsöpög a jénaiba. Ennek kb 1 l a befogadóképessége. lehet nagyobbat is csonálni, csak arányaiban minden nagyobb lesz.Természetesen, a wokban a vizet cserélni kell. Mikor annyira felforrt, hogy gőzölög, óvatosan!!! le kell venni a tetejéről, és a mosogatóba (én bedugom, hogy spóroljak a vízzel, illetve, ha lefő a víz a nagy edényben, egy tölcsérrel, menet közben tudom utánatölteni, energiatakarékosan, a még forró vizet...) önteni. Egy menetben, kb. 1, 3 l/óra desztillált víz lesz. Ha jól van beállítva a gáz, vagy villany, akkor nem forr túl erősen, illetve nem döglik be, mert túl lassú. A megmaradó melegvízzel mosogatni lehet, vagy, ha kihűl a zöldségeket szoktam benne megmosni ebéd előtt, ugyanis nyerseket eszünk őrölt algával, némi sajátsütésű Napkenyérrel. Ez a mindennapi eledelünk, délben. A deszvizet, csak ritkán használjuk főzésre, hanem megisszuk. Reggel, délelőtt, délután, este. Kb 1.5-2 litert.
Böngészésem közben találtam rátok. Én is híve vagyok az egészséges táplálkozásnak és ezért gondoltam, hogy írok egy hozzászólást. Egy új dolggal találkoztam kb. kettő hete. AMARANT SHAKE a neve. Az amarantról nem írok, mert azt ismeritek. Magáról a shake-ről csak annyit, hogy nagyon finom ital készíthető belőle és egy étkezést helyettesít, mindez nagyon elérhető áron.
Aki többet szeretne tudni írjon e-mailt és küldük ismertetőt.
Én a puffasztott változatot használom rendszeresen mégpedig a rántott dolgokhoz. Teljeskiőrlésű liszt - tojás - amaránt - bő forró olaj. MmmmmNagyon tudom ajánlani , mert kellemesen ropogós és fincsi lesz a husi vagy bármi.
A párolást még nem mertem kipróbálni , pedig van itthon egy olyan zacsi is.
Azért nem ízlik sokaknak a köles és a barnarizs, mert nem áztatják be és egyszerűen főzik, ahelyett, hogy párolnák, vagyis egy tejet soha nem látott párolóedényben, amibe desztilláltvizet töltünk, tudjátok, fütyül, ha felforrt a víz benne, ebbe beletesszük az előzőleg átöblített, este beáztatott gabonát és annyi desztillált vizet töltünk rá, hogy éppen ellepje. A köles alá egy kicsivel többet. Lehet tenni bele kurkumát, vagy amit akartok. Takaréklángon kb 1 óra hosszat főzzük fedő alatt. Megéri a fáradságot, mert nem forr, hanem csak apró buborékokat vet. Tehát alig éri el a 80-90°C-t Fogyasztani lehet karobbal, amit előszőleg szűz olivaolajjal folyékony csokivá varázsolunk. Ehhez tehetünk még aszalt gyümölcsöt. Jó étvágyat!
Elnézést, most látom, hogy már írtatok az összetételről. Ez egy kicsit más, amit az előbb küldtem, de más szempontból is alátámasztja az amarant előnyeit.
Ez egy gabona, vagy gabonahelyettesítő, ezért semleges íze lehet és gondolom a fűszerezés ad(hat)ja meg az átütő sikert. (A búzaliszt, meg a gabonamag sem jó magában).
Egyébként én is szeretem a kölest. A lényeg, hogy váltogatni kell a gabonákat :köles, árpa, zab, hajdina, barnarizs, stb. biztos van még