én egy helyen el tudom képzelni szódabikarbóna és az ecet reakciójának a hatását - amikor részleges lefolyó-eltömődésnél maga a képződő széndioxid mechanikailag segít
A hívők szerint az ecet és a szódabika külön-külön is mindenre jó (és az ellenkezőjére is), együtt pedig csodaszer. ;) Kémiából visszamaradottaknak az összeönti és pezseg maga a varázslat. :D
Ezt a cikket be lehetne linkelni a napi szokásos "nézd meg a legtitkosabb tisztítószert" bulvárcikkek alá a kommentszekcióba. :) Bár gyanítom, hogy a hívőknek ez borsó a falra lenne.
A komoly élettapasztalattal rendelkezők és vulkánmodellezők tudják, hogy az ecet és szódabikarbóna keverése intenzív pezsgéssel jár. Ennek oka, hogy a két anyag reakciója során szén-dioxid szabadul fel. Ez látványos esemény, különösebb tisztító hatás nélkül: a reakció során a sav és lúg kémhatása kioltódik, ez pedig egyedi tisztító tulajdonságaik végét jelenti.
A keverék végeredménye víz, szén-dioxid és nátrium-acetát. Utóbbi hasznos különböző ipari célokra baktériumtenyésztésre, statikus elektromosság kialakulásának megelőzésére, chipsek ízesítésére , tisztító hatása azonban nincs.
Én spárgát nem szoktam venni, biztos finom pedig. Ubit sem fagyasztok, mert nagyon finoman tudom tartósítani és kevés kell belőle.
A nagyipari fagyasztás úgy tudom gyors fagyasztás, nem olyan lassú mint a miénk. Olyan gyorsan lefagyasztják az árút hogy nem érkezik kristályosodni benne a jég. Zöldborsót és mexikóit szoktam venni, de babot üvegben tartósítok.
Kérdés, mit akartok készíteni belőle. Mint a többi magas víztartalmú zöldség, gondolom ez is megpuhul, meglöttyed amikor felenged. Rostjait szétfeszíti a jég. A tök, uborka, a zöldbab mintájára.