Keresés

Részletes keresés

Boszorka Creative Commons License 2 napja 0 0 100200

Én vízkő ellen használok ecetet, nagyon hatásos. Szódabikarbonát semmire se szoktam használni.

Előzmény: öreg_néne_b (100198)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2 napja 0 0 100199

én egy helyen el tudom képzelni szódabikarbóna és az ecet reakciójának a hatását - amikor részleges lefolyó-eltömődésnél maga a képződő széndioxid mechanikailag segít

Előzmény: öreg_néne_b (100198)
öreg_néne_b Creative Commons License 3 napja 0 0 100198

A hívők szerint az ecet és a szódabika külön-külön is mindenre jó (és az ellenkezőjére is), együtt pedig csodaszer. ;)
Kémiából visszamaradottaknak az összeönti és pezseg maga a varázslat. :D

Előzmény: Fleur de sel (100197)
Fleur de sel Creative Commons License 3 napja 0 0 100197

Na végre! https://index.hu/techtud/2024/06/03/haztartas-tisztitoszar-praktika-eset-szodabikarbona-keverek-latvanyos-felesleges/

 

Ezt a cikket be lehetne linkelni a napi szokásos "nézd meg a legtitkosabb tisztítószert" bulvárcikkek alá a kommentszekcióba. :)  Bár gyanítom, hogy a hívőknek ez borsó a falra lenne.

 

A komoly élettapasztalattal rendelkezők és vulkánmodellezők tudják, hogy az ecet és szódabikarbóna keverése intenzív pezsgéssel jár. Ennek oka, hogy a két anyag reakciója során szén-dioxid szabadul fel. Ez látványos esemény, különösebb tisztító hatás nélkül: a reakció során a sav és lúg kémhatása kioltódik, ez pedig egyedi tisztító tulajdonságaik végét jelenti. 

A keverék végeredménye víz, szén-dioxid és nátrium-acetát. Utóbbi hasznos különböző ipari célokra – baktériumtenyésztésre, statikus elektromosság kialakulásának megelőzésére, chipsek ízesítésére –, tisztító hatása azonban nincs.

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.04.28 0 0 100192

Nem előre kiolvasztani, hanem fagyottan tenni az ételbe és úgy főzni.

Előzmény: GPF (100191)
GPF Creative Commons License 2024.04.28 0 0 100191

Vagyis hogyan? Légyszi, segíts az újoncoknak!

Előzmény: nagypapi51 (100182)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.04.28 0 0 100190

...A házilag fagyasztott zöldbab sem lesz löttyedt...

Ez igaz, erről azért nem írtam, mert amíg volt kertem és fagyasztottam

zöldbabot, mindig uborka stichje lett, pedig uborka közel-távol nem volt.

Jelzem, ilyen várható áron nem is fogok zbabot fagyasztani, megelégszem

a mirelit áruval.

55judit: nagyüzemileg az ún. alagút hűtés megy, futószalagon bemegy a termék,

-60 fok, néhány perc után kijön a végén, csak zacskózni kell.

(jártunk ilyen helyen, ott erdei gombát tartósítottak így - funghi itali)

Előzmény: Boarhunter (100187)
55judit Creative Commons License 2024.04.28 0 0 100188

Én spárgát nem szoktam venni, biztos finom pedig. Ubit sem fagyasztok, mert nagyon finoman tudom tartósítani és kevés kell belőle.

A nagyipari fagyasztás úgy tudom gyors fagyasztás, nem olyan lassú mint a miénk. Olyan gyorsan lefagyasztják az árút hogy nem érkezik kristályosodni benne a jég. Zöldborsót és mexikóit szoktam venni, de babot üvegben tartósítok.

Előzmény: nagypapi51 (100186)
Boarhunter Creative Commons License 2024.04.28 0 0 100187

A házilag fagyasztott zöldbab sem lesz löttyedt.

Egészben is fagyasztunk, a grillezett ételkhez szoktuk enni köret gyanánt, vajban párolva.

Nem vákumozom, blansírozás utàn normàl zacskóban megy a fagyasztóba.

Előzmény: nagypapi51 (100186)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.04.28 0 0 100186

Piacon veszem.

Uborkát nem fagyasztok, egész évben kapható.

Az iparilag fagyasztott zöldbab nem lesz löttyedt.

A spárgát, mint a vargányát, nem szabad felengedni,

fagyottan kell indítani a főzést.

Előzmény: 55judit (100185)
55judit Creative Commons License 2024.04.28 0 0 100185

Nagyon szép. Te termelted?

Előzmény: nagypapi51 (100183)
55judit Creative Commons License 2024.04.28 0 0 100184

Kérdés, mit akartok készíteni belőle. Mint a többi magas víztartalmú zöldség, gondolom ez is megpuhul, meglöttyed amikor felenged. Rostjait szétfeszíti a jég. A tök, uborka, a zöldbab mintájára.

Előzmény: nagypapi51 (100183)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.04.28 0 0 100183

Fagyasztás előtt

Előzmény: nagypapi51 (100182)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.04.28 0 0 100182

Egy próbát megér így, a sós lében eltevés macerásabb.

Két hét múlva lesz egy próbafőzés a fagyasztott anyaggal,

aztán eldöntöm, megéri-e nagyobb mennyiséggel folytatni.

(valóban, úgy kell felhasználni, mit a fagyasztott gombát)

Előzmény: homerx (100180)
55judit Creative Commons License 2024.04.28 0 0 100181

Szerintem azért próbálja ki, mert látni szeretné a fagyasztás eredményét. Aztán majd eldönti hogy lenne jobb nagyobb mennyiséget tartósítani.

Előzmény: homerx (100180)
homerx Creative Commons License 2024.04.28 0 0 100180

a velemenyem szerint a gombahoz hasonloan kell felhasznalni. nem lett volna jobb sos leben eltenni?

Előzmény: nagypapi51 (100179)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.04.28 -1 1 100179

Kipróbálom a spárga fagyasztását, egyelőre kis tételben,

1-1 köteg fehér ill. zöld spárga a kísérlet alanya.

nagypapi51 Creative Commons License 2024.04.08 0 1 100178

Már azt hittem, floridai barátunk a neveddel regelt.... :)

Előzmény: homerx (100177)
homerx Creative Commons License 2024.04.08 0 0 100177

egyel fosmosladekot. koszonjuk telex, szerencsere nem tamogatunk, nincs annyi pizunk.

nagypapi51 Creative Commons License 2024.04.08 0 0 100176

Osztás-szorzás: 5-6 tasak vaniliás cukor árából kijön a paszta (ami nem aroma), utána nem kér kenyeret.

Előzmény: kis_kiraly (100175)
kis_kiraly Creative Commons License 2024.04.08 0 0 100175

Köszi a tanácsokat. A tubusosba látok rációt, de ez a kis tíz+ milis "flakonos"vaniliás aroma nálam felejtős lesz.

Annyira nem vagyok vaniliás, elég lesz nekem a vaniliás cukor is.

 

Boszorka Creative Commons License 2024.04.07 0 1 100174

Legközelebbi rendelésnél megpróbálom a kiflinél. Köszönöm az infot.

Tudod az Auchan nekem már majdnem a holdon van.:-)

Előzmény: nagypapi51 (100170)
dulci_nea Creative Commons License 2024.04.04 0 0 100173

Köszi. Legközelebbi vásárlásnál kipróbálom. Szeretem a vaníliás ízeket, főleg ha tiszta íz, mármint eredetinek érzem, nem csinált.

Előzmény: nagypapi51 (100172)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.04.04 0 0 100172

Nem hát, persze attól függ, mennyire kell intenzív íz.

Kb. 1 cm paszta azonos egy tasak bourbon cukor aromájával.

A folyékony hozzávalóba szoktam keverni, pl. grízsmarninál a tejbe.

 

Előzmény: dulci_nea (100171)
dulci_nea Creative Commons License 2024.04.04 0 0 100171

Találtam is a Kiflinél. Nem is vészes, ezer ft. alatt. Sacc hány sütéshez elég? Gondolom, nem egy.

Előzmény: nagypapi51 (100170)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.04.04 0 0 100170

Sztem a Auchanban vettem

Előzmény: Boszorka (100168)
dulci_nea Creative Commons License 2024.04.04 0 0 100169

Csak zacskos zukorban ismerem a bourbont. Majd figyelek.

Előzmény: nagypapi51 (100167)
Boszorka Creative Commons License 2024.04.04 0 0 100168

Azt hol árulják? Még sehol nem találkoztam vele, nem is tudtam, hogy létezik.

Előzmény: nagypapi51 (100167)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.04.04 0 0 100167

Ami jó, az a Bourbon vanilia paszta

Előzmény: dulci_nea (100166)
dulci_nea Creative Commons License 2024.04.04 0 0 100166

Kényszermegoldás, ha nincs más. Van egy kis "mű" íze. Amibe kevés vanília kell, és vannak benne erősebb ízek is.

Előzmény: kis_kiraly (100165)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!