Tokaj neve évszázadok óta különleges minőségű borokhoz kötődik. Nem mindenhol van ez így. Világszerte több országban próbálnak hasznot húzni Magyarország egyetlen, területi védettséget élvező borvidékének nevéből. Az Európai Bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy jogszerűen tiltották meg olasz szőlősgazdáknak a Tocai név használatát. Az [origo] utánajárt, hogy kikkel folytat még borháborút Magyarország a Tokaj névért
Bár azt mondtam, hogy mostanában nem iszom semmilyen alkoholt, de azért vannak kivételek. Most ittam meg egy üveg pezsgőt. A pezsgő nem a bor valamelyik ötvözete? Egyet tudok, zsibbad tőle a fejem.
Nem tudom ezzel mire gondoltál de, ha ilyen nevü bor létezik, akkor én abból inkább nem kérek! :)))
Még annyit, hogy az asztali borok tényleg csak löttyök - és bárhol a világon, hiszen a borminöségnek ez a legalacsonyabb foka.
A törvényes rendelet a természetes borokat három kategóriába sorolja:
- asztali bor, - minöségi bor, - különleges minöségü bor.
Alkotórészei szerint:
a cukortartalmat tekintve édes és száraz, illetve ennek változatai félédes, félszáraz lehet a bor.
A szesztartalmat tekintve a könnyü bornak 9-10 térfogat %-nyi az alkoholtartalma, a közepes bornak 10-13%, az erös bor 13% fölötti alkoholtartalommal bír.
A termötájak szerinti osztályozás elkülönít sík-, illetve hegyvidéki borokat.
A termöhely szerinti osztályozás: pl. tokaji, badacsonyi, egri stb. pedig a minöségre is utal.
A Bikavér az egri borvidék legendás vörös bora, amely pl. Vincze Béla pincészetében a Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Merlot fajták házasításából készül. Többhónapos fahordóban való érlelés alatt alakul ki jellegzetes illat és zamat világa. E testes különösen fanyar vörösbort a megszokottnál kissé hûvösebben 14-16 0C-on ajánlatos fogyasztani.
Sajnos mostanában nem látom a boltok polcain a Kiváló minőségű Durbints Sógort. :-)
Amúgy tényleg idegesítő, hogy a boltokban is mennyi asztali bornak nevezett löttyött lehet kapni. A múltkor a Profiban láttam kétliteres műanyag palackban árult "Koccintós" nevezetű itókát. Rögtön gondoltam, hogy valami alkoholistáknak való olcsó szar. Nem is tévedtem, a pénztárnál előttem állt egy totál alkesz fickó kosarában a Koccintóssal.
A soltvadkerti szőlőbirtokoktól 400-500 méterre születik a csoda. Egykor a ritkás úthálózat, az együttműködő rendőrség és a tartályok leásására rendkívül alkalmas homokos talaj alapozta meg a soltvadkerti kannás borvidék sikerét. A pincészetek helyén itt tartálygazdaságok működnek, zárt udvarokban a virágoskert alatt. A leásott tartályok fedelén meg-megcsillan a nap. A tartályok körül a falu öregjei gyülekeznek, kérges tenyerükben fakanál és tabletta. Az Alföld aranyát, a telt zamatú, testes soltvadkerti héttablettást most márciusban szüretelik.
Akárcsak a kubai nők combján sodort dohány, úgy a kérges kezekkel tördelt tabletták is sajátos aromát kölcsönöznek a bornak. Az ecet és a sósborszesz, a XXI. századi modern vegyipar eredményeire építő aromája határozza meg a soltvadkerti héttablettás ízvilágát. A déli fekvésű tartályok és a 2 méter mélyről feltörő csapvíz biztosítják az
összetéveszthetetlen minőséget.
Ezt a nagyszerű nedűt ünnepelték ottjártunkkor a vadkerti szüreti bálon. A bált a földművelésügyi miniszter úr nyitotta meg, aki kifejtette, rendkívül fontos kérdés, hogy a mezőgazdaság szezonalitását csökkentsék. Bár a rendszerből a szőlő kikerült, éppen ez az, ami miatt a dinamikus fejlődés lehetőségei megmaradnak. A bálon részt vett számos helyi
vállalkozó is, akik közül többen külföldről tértek vissza a jeles ünnepre.
Az újborhoz, amely másfél nap rekordidő alatt készült el, az ital aromáját remekül kihozó vegetás zsíros kenyeret szolgáltak fel. A bál végén a házigazdák mindenkit egy-egy kanna jófajta héttablettással ajándékoztak meg.
Hiába, a vadkerti vendégszeretet utánozhatatlan.
Na most elmondanam, hogy tavaly nyaron valami rendezvenyen voltunk es a foteren egy bajuszos szimpatikus osztermelo "kinezetu" bacsikatol vettunk borocskat csak ugy kortyolgatasilag. Az elso korty utan kikoptem az egeszet. Iszonyatos mososzerizu lotty volt.
En azert Toka es a boraszok ehlyeben az ilyeneket tuzzel vassal uldoznem. Kulonosen egy rendezvenyen ahol meg masik 100 ember is megkostolja ezt a bort. Tiszta blamazs.
Egyebketn most 2 hete si voltam egy hetvegere es mar kellemesebbek voltak a tapasztalataim de azert mert mar tudtam hova kell menni.
Mondjuk pl. a Toldi fogadoba nem erdemes mert qrva draga es a kiszolgalas csapnivalo. 10 perc utan odajottek hozzank, hogy mit kerunk. Ujabb 15 perc utan miutan szoltam, hogy kene mar az a sor amit rendeltem kozoltek, hogy kifogyott a csapolt sor. (megjegyzem azert csak soros mardok).
A kaja keves volt es hideg, szoval nem ecsetelem tovabb. En tobbet oda nem megyek!
Egyebkent meg Talyara szoktunk jarni a Hollokoi pinceszetbe ott meg nem csalodtam. Ha elore bejelentkezel akkor meg kajat is foznek neked.
Mondjuk a Héliker üzletekben zárjeggyel ellátott flakonos bár állitólag egész fogyasztható. Ébredés után nagy mennyiségű alkalmazás esetén sem fáj az emberfia feje.
A borfogyasztási szokásaimhoz (értsd:gyakoriságához) képest kicsit távol van Mád.
Egyébként az iszonyú minőségű palackozott vörös borok (ABC-ben, bevásárló központokban kapható) ízét Apenta málna/szamóca üdítő italokkal egyensúlyozom.
Lehet, hogy visszatérek a töményre.
Soha ne igyál palackozott bort, kimértet se vegyél csak őstermelőtől, de előtte ott is kostold meg. Voltam én már nem egy olyan tokaji borozóban, főleg a főtér környékén, hogy kifordultunk... Ráadásul ezekben a borozókban nincs választék. Ha jó akarsz érdemes elmenni Mádra.