Keresés

Részletes keresés

Old Salt Creative Commons License 1 napja 0 0 11803

Én csak az élesztőtápot használom keserűsó és multivitamin helyett is A forrási idő 10-14 nap (Sima élesztő, nem turbó), hőmérsélet fügvényében

Üdv: o-s

Előzmény: Zsolt5050 (11801)
Zsolt5050 Creative Commons License 2 napja 0 0 11802

Milyen előnyei vannak a szupermarket cefréhez képest?

 

Azt már készítettem. Nem lett rossz csak keveslem a kihozatalt. Vélhetően nem forrt ki teljesen, kicsit édes volt a cefre. Pedig 6-7 napja volt neki 26-27 fokon.

Előzmény: Old Salt (11791)
Zsolt5050 Creative Commons License 2 napja 0 0 11801

Tehát a #11791 hsz-t ki kell egészíteni:

0,5 teáskanál DAP=Unikén élesztő tápsó

1 db (majdnem) akármilyen multivitamin tabletta

1 csipetnyi Epsom só = keserűsó = magnézium szulfát

Jól gondolom?

Mennyi az 1 csipetnyi pl. a DAP-hoz viszonyítva?

 

Előzmény: Old Salt (11799)
Ződfül# Creative Commons License 4 napja 0 0 11800

Üdv 

Valaki tudna adni egy egyszerű moonshine receptet? 

Old Salt Creative Commons License 2024.05.05 0 0 11799

Én ezt használom:

Hatóanyag:diammónium-foszfát 50%, ammónium-szulfát 10%, thiamin hidroklorid (B1 vitamin)

 

Üdv: o-s

Előzmény: imre2018 (11792)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.05.04 0 0 11798

Persze.

Előzmény: imre2018 (11796)
Jolida Creative Commons License 2024.05.04 0 0 11797

Gyógyszertárban kapsz keserűsót (én "kávéfőző víz" előállításhoz használom).

imre2018 Creative Commons License 2024.05.04 0 0 11796

Akármilyen multivitamin tabletta mefgelelő?

Előzmény: öreg_néne_b (11795)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.05.04 0 0 11795

Epsom só = keserűsó = magnézium-szulfát. Olcsó, a kerti növények is szeretik. A multivitaminban meg mindenféle nyomelem van, neked sem árt meg, ha a maradékot beszeded. ;)

Előzmény: öreg_néne_b (11794)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.05.04 0 0 11794

Semmivel. De miért kellene helyettesíteni? :o

Előzmény: imre2018 (11792)
zsorsz Creative Commons License 2024.05.04 0 0 11793

Köszi!

Előzmény: Old Salt (11791)
imre2018 Creative Commons License 2024.05.04 0 0 11792

Ebben a receptben az epszom só és a multivitamin tabletta mivel helyetesihető?Élesztőtáppal?

Előzmény: Old Salt (11791)
Old Salt Creative Commons License 2024.05.03 0 1 11791

Az eredeti recept:

https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?t=56998

Én 4  kg cukorhoz ¼ kg korpát 8-10 g citromsavat, 10 g élesztőtápsót, használok.

A korpát  4-5 l vízben főzöm kb negyedórát, majd megy hozzá a cukor, citromsav, tápsó, kiegészítem 25 literre, elkeverem, egy zacskó szárított élesztő a tetejére, fél óra múlva újra megkeverem. 20-22 fokos helységben két hét alatt kiforr.

 

Üdv: o-s

Előzmény: zsorsz (11790)
zsorsz Creative Commons License 2024.05.03 0 0 11790

Szia! Ezt a módszert tudnád részletesebben leírni? Köszi!

Előzmény: Old Salt (11789)
Old Salt Creative Commons License 2024.05.03 0 1 11789

Tápanyag az élesztőnek.

(Egyébként én már jó ideje a "Ted's fast fermenting vodka" receptet használom, de csak sima élesztővel) 

Előzmény: imre2018 (11788)
imre2018 Creative Commons License 2024.05.03 0 0 11788

Szeretném megkérdezni,hogy miért kell a recepthez paradicsomsűritmény?

Előzmény: Old Salt (11787)
Old Salt Creative Commons License 2024.05.01 0 1 11787

Legalább háromszor. 

Én igy szoktam:

 

"Négyszeri lefőzés.

Első mint a pálinkánál az alszesz amig alkohol jön le. ha 25⁰-nál erősebb visszahígít 25⁰-re, majd fagyasztóba egy éjszakára, és leszűrni kávéfilteren ( többször cserélni kell!).

Második főzés: 1,5-2 térfogat % rézeleje, 6-6,5 térfogat % feje, 50⁰-ig szíve, 30⁰-ig farka. Szíve vissszahígítva  36⁰-ra, fagyasztó szűrés mint fentebb.

 

Harmadik főzés: 8 térfogat % feje. 65⁰-ig szíve 30⁰ -ig farka.

Negyedik főzés: 8 térfogat % feje, 65⁰-ig szíve,30⁰-ig farka.

Szíve hígítva 37,5⁰.ra a kész vodka

fejek farkak összeöntve kármentő főzés mint a harmadiknál, csak a feje és a farka kuka.

Harmadik negyedik főzést összevárom hogy ésszerű mennyiség legyen a finomításhoz.

Ha ízesített vodkát készítek (kakukkfű, kömény, limoncello, aperol stb) vagy gint, diólikőrt akkor a harmadik főzés után megállok, négyszer csak a vodkaivó kényes ízlésű barátok miatt."

 

(http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=154004777&t=9206163)

 

Üdv: o.s

Előzmény: Ződfül# (11786)
Ződfül# Creative Commons License 2024.04.30 0 0 11786

Sziasztok!

A minap lepároltam a szupermarket cefrét amiből lett 4.5L 50%-os alszesz.A kérdésem az lenne ,hogy ezt 3x célszerű lefőzni ,hogy egy izmentes vodkát kapjak? Illetve a metilalkohol leválasztasa úgy jó lesz ha az üst tartalmának első 2%-át veszem el? Előre is köszönöm a válaszokat.

Előzmény: Ződfül# (11771)
Hyuing-II Creative Commons License 2024.04.26 0 0 11785

Rendben, a tojást úgy is szeretem.:-)

Előzmény: Netuddki- (11783)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.04.24 0 0 11784

Glüko-amiláz enzimmel, amit már nem kapsz

Miért ne kapna? :o
https://palinkaust.hu/cefre-keszitese/kemenyito-bonto-enzim-gabona-cefrehez?sku=ga500_30ml

Előzmény: Netuddki- (11783)
Netuddki- Creative Commons License 2024.04.23 0 0 11783

 Rosszul gondolod. Egy nagy ecetfészek lesz belőle. 215-225 liter cefréd lenne ennyiből összesen, kb. helyesen készítve. Úgy, hogy a saját maláta csak reklámnak-pici rásegítésnek van benne. Glüko-amiláz enzimmel, amit már nem kapsz, nem szerzel be. Időjárás sem megfelelő. Legalább 20 C kinti hőmérséklet kell hozzá és gyors visszahűtés a kész cefrének.

   Több minden nagyon vérzik itt, úgy ahogyan van, én segítséget nem adok és nem is akarok, mert ki lettem savazva innen, csak bekukk egy pillanatra, de jó szándékú tanácsként írom, hagyd a fenébe inkább, mert jobban jársz vele, ha a tyúkoknak adod. 

Előzmény: Hyuing-II (11781)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.04.08 0 0 11782

Öreg-muslica (https://forum.index.hu/User/UserDescription?u=1122231) írásait érdemes elolvasni, sokat lehet belőle tanulni. Ő írta, hogy a rozs az egyetlen gabona, amit malátázás nélkül is jó eredménnyel lehet elcukrosítani a saját enzimjeivel.

30-50 litert már a százas üstben is le lehet főzni, kísérletezgetni mégiscsak barátibb mennyiség, mint a 300. Finomítani ráér majd a végén, egyben.

Előzmény: Hyuing-II (11781)
Hyuing-II Creative Commons License 2024.04.08 0 0 11781

Bocsánatot kérek mert félre érhetően írtam!   Dehogy értek hozzá. De megragadok minden alkalmat, hogy csiszoljam a tudásom, csak nem ír itt két egyforma cefrézést senki. KB  4 éve kísérletezek vele.  Már megkértem egy topic társunkat, bírálja el amit alkottam. Nem magasztalta agyon de nem is húzta le.( lehet illendőségből)  :-)    Ja és mint alább írtam ott tartok hogy feladom ezt a sportot mert sok kudarc ért.  És most a megmaradt alapanyagokat akarom elhasználni nehogy a zsizsik hamarabb megtalálja. Maradt  5.5 kg malátám  saját készítésű, hoztam a 20 kiló rozsot, a-hoz 34.5 kg kukorica illik, hogy + 5 liter vízzel  legyen 300 liter cefre. HA JÓL GONDOLOM.  100 literes az üst finomításhoz nem ajánlott 10 litert bele önteni.

Előzmény: öreg_néne_b (11780)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.04.08 0 0 11780

Ők rozst főznek. Miért nem főzöl te is azt?
Természetesen jogod van minden józan észt mellőzve rögtön 300 literben kísérletezni. Csak azt nem tudom, miért kérdezel, ha úgyis jobban tudod? :o

Előzmény: Hyuing-II (11779)
Hyuing-II Creative Commons License 2024.04.08 0 0 11779

Egyébként igazad van, de a művelet idő- ben  nem 10x annyi.  A malátát enzimmel ki lehet váltani, nem?  Vagy akkor veszek még hozzá malátát és akkor  már fogok tudni jó cefrét csinálni?  Minél többet olvasok róla, hogyan kell cefrézni, annál hülébnek érzem magam. Most jöttem haza Csík ból  20 adjára elmondták, hogy főzik a rozs pálinkát, (100 éve) nincs ott semmi hókusz pokusz meg maláta, mégis van pálinka. Az más kérdés hogy vacak amit csinálnak, mert a kihozatal a fontos.

Előzmény: Dezodoros Ede (11778)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2024.04.08 0 0 11778

Vélemény? Miért nem tanulsz meg (jól) cefrézni kicsiben...és ha már megy pl 30 L anyaggal,akkor érdemes neki állni akár nagyobban is...miért nem próbálod inkább 25 % malátával?

Előzmény: Hyuing-II (11774)
Hyuing-II Creative Commons License 2024.04.07 0 0 11777

11758. hsz.

Hyuing-II Creative Commons License 2024.04.07 0 0 11776

Üdv.  Nem, nem csak azt nem írtam, hogy + alfa amiláz. A 3 napot meg azért mert itt  néhány HSZ. al  lejjebb ezt tanácsolták.

Előzmény: öreg_néne_b (11775)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.04.07 0 0 11775

Jól értem, hogy 10% malátával akarod bontani a keményítőt? :o
Nagyon kevés lesz hozzá...
Mi az a "3 napos cefrézés"?

Előzmény: Hyuing-II (11774)
Hyuing-II Creative Commons License 2024.04.07 0 0 11774

Üdvözletem!  Kérem szépen  véleményeket.  Adott  20 kg rozs,  34,5 kg kukorica, 5,5 kg árpa maláta. Jó lehet ez a kombó? Felöntöm 300 liter vízzel megpróbálom a 3  napos cefrézést, és ha akkor sem az igazi? Marad a bóti.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!